يکشنبه، 20 آذر 1390

پرسش :

نقاشى كودكان چه مفهومى دارد و والدين چگونه مى‏توانند به اين مفاهيم پى ببرند؟

پاسخ :
نكات گوناگونى در نقاشى كودك وجود دارد كه مى‏تواند مفهوم خاصى داشته باشد. با آگاهى از اين نكات، شما پدر يا مادر گرامى مى‏توانيد تا حدودى با مفاهيم نقاشى فرزندتان آشنا شويد و در صورت مشاهده نكته‏اى نگران كننده، با روان‏شناس بالينى يا مشاور آگاه ارتباط برقرار كنيد و اطلاعات دقيق‏ترى را به دست آوريد.
مشاور يا روان‏شناس بالينى با توجه به ويژگى‏هاى نقاشى‏ها و محتواى آن‏ها و نيز براساس توضيحات كودك درباره نقاشى خود و رفتارهاى او به نتايج دقيق‏ترى مى‏رسد.
در اين نوشتار به برخى از اين مفاهيم اشاره مى‏شود. (1)
مفاهيم خطوط: خطوط كمرنگ، از يك سو ظرافت احساسات و معنويت را نشان مى‏دهد، و از سوى ديگر غالبا بيان كننده كمرويى، اضطراب و پريشانى است.
خطوط پر رنگ، نشانه خشونت و گاهى واكنش در برابر ترس از ناتوانى، اضطراب و پريشانى است.
خطوط معمول، امنيت و سازگارى را نشان مى‏دهد.
خط خطى كردن چهره‏اى كه كشيده، به معناى محو عامل ترس است.
مفاهيم شكل‏ها: كشيدن آدمك كوچك كه به طور معمول در گوشه كنار كاغذ ترسيم مى‏شود، به معناى كمرويى، و چشم‏هاى درشت (دايره‏هاى بزرگ) كه وسط آن‏ها نقطه گذاشته مى‏شود. بيانگر ترس كودك است.
حذف برادر يا خواهر در نقاشى به معناى حسادت به آن‏ها است.
مفاهيم رنگ‏ها: استفاده از رنگ‏هاى سياه و تيره، به معناى ترس، اضطراب و غمگينى و نااميدى است. رنگ خاكسترى، رنگى خنثا و چيزى را بيان نمى‏كند.
رنگ قهوه‏اى به معناى مقابله با فشار والدين براى نظافت است.
بنفش به معناى تمايل به چيزهاى مخالف و استفاده زياد از آن، نشانه اضطراب است.
رنگ آبى، صلح و آرامش و تسليم و درونگرايى را بيان مى‏كند.
سبز نشانه نياز به جلب توجه و ميل به محبوبيت، گرايش به ارتباط، و پايدارى و سرسختى است.
قرمز، نياز به حركت و برونگرايى و عمل را نشان مى‏دهد.
زرد نشانه شادى و خوشبينى و ميل به مشاركت است.
پرتقالى نشانه نشاط و پويايى و ميل به كاميابى است.
رنگ صورتى، صلح و تعادل را نشان مى‏دهد.
استفاده از 1 يا 2 رنگ، نشانه گوشه‏گيرى و انزوا و استفاده از 5 رنگ، نشانه سازگارى است.
فقدان رنگ در قسمتى يا تمام نقاشى مى‏تواند گوياى خلأ عاطفى يا دليلى بر گرايش‏هاى ضد اجتماعى باشد.
مفاهيم فضاها: استفاده از فضاهاى مختلف صفحه نيز مى‏تواند مفاهيم ويژه‏اى داشته باشد.
استفاده از بالاى صفحه، به معناى آرمان‏گرايى و رؤياپردازى؛ استفاده از پايين صفحه، به معناى افسردگى؛ استفاده از چپ، بازگشت به كودكى (واپس روى)، و استفاده از قسمت راست صفحه به معناى نگاه به آينده است.
توجه داشته باشيد كه نشانه‏هاى پيش گفته هيچ يك واقع نمايى دقيق ندارد و فقط مى‏تواند قرينه‏اى بر وجود نشانه‏ها باشد.
پی نوشت:
1. براى اطلاعات افزون‏تر در اين زمينه، به كتاب نقاشى كودكان كاربرد تست ترسيم خانواده در كلينيك، نوشته ل. كرمن، ترجمه پريرخ دادستان و محمود منصور مراجعه فرماييد.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388