جمعه، 21 بهمن 1390

پرسش :

مقصود از اين آيه كه: «محمّد پدر هيچ يك از مردان شما نيست» چيست؟

پاسخ :
اين جمله ترجمه ى قسمتى از آيه ى 40 سوره ى احزاب است كه مى فرمايد: «ما كان محمّد ابا احد من رجالكم و لكن رسول الله و خاتم النبيين و كان الله بكل شىء عليما» و توضيح آن به شرح زير است:
حضرت محمّد پسر خوانده اى داشت به نام زيد كه زينب را به عنوان همسرى اختيار كرد ولى نتوانست با او زندگى كند و عاقبت او را طلاق داد حضرت محمّد((صلى الله عليه وآله)) با زينب پس از اين كه طلاق داده شد ازدواج كرد و مقصود آن حضرت از اين ازدواج اين بود كه با آنچه در زمان جاهليّت رسم بود كه با زن پسر خوانده ى خود ازدواج نمى كردند مبارزه كند و اين سنّت غلط را از بين ببرد البته اين كار مورد اعتراض مردم جاهل قرار گرفت ولى خداوند در پاسخ آنان در همين آيه فرمود پيامبر پدر حقيقى هيچيك از رجال و مردان شما نيست تا ازدواج با زن آنان براى او جايز نباشد بلكه او فرستاده ى خدا و آخرين پيامبر است.
البته روشن است كه منظور آيه اين نيست كه پيامبر اصلا پدر هيچكس حتّى فاطمه ى زهرا((عليها السلام))و قاسم و طيب و طاهر كه فرزندان حقيقى وى بوده اند هم نبوده است تا اشكال شود كه پيامبر مگر پدر فاطمه((عليها السلام)) و سادات نيست.
علاوه خطاب در آيه به مسلمانان است و بدين ترتيب آيه پدر بودن پيامبر را نسبت به مردان آنان نفى مى كند و ربطى به فرزندان خود پيامبر ندارد.
eporsesh.com