جمعه، 21 بهمن 1390

پرسش :

از ديدگاه قرآن آيا رسالت پيامبر اسلام (ص) اختصاص به گروه خاصي دارد و يا اينكه شامل همه اقوام و ملل است؟

پاسخ :
انسان كاملي كه به نحو مطلق خليفة‌الله است و كاملتر از او در جهان امكان، كسي نيست، رسالت او آنچنان وسيع و گسترده است كه نه در طول تاريخ بعد از او پيامبري خواهد آمد و نه د رعرصه گيتي و همزمان با نبوّت او كسي به پيامبري مي رسد. از اين جهت او نه نتها از انبياي اولوالعزم به شمار مي آيد، بلكه خاتم همه پيامبران و پايان بخش اصل نبوّت و رسالت است و همه ‌ادلّه‎اي كه بر «خاتميّت» آن حضرت دلالت دارد، مانند آية كريمة‌ «ما كان مُحمّد أبا أحدٍٍ مِن رِجالِكم ولكِن رَسولُ الله و خاتَم النَّبين و كان الله بِكُل شَيء عَليما» احزاب/40، بر «جهاني بودن رسالت» آن حضرت نيز دلالت خواهد داشت.
گذشته از موارد مذكور؛ آيات ديگري نيز ناظر به كليّت و دوام رسالت آن حضرت است؛ مانند: «وَ ما أَرسَلناك إِلّارَحمةً لِلعالمين» انبياء/107، «و ما أََرسَلناك إِلّا كافّة ‌لِلنّاس بَشيرا و نَذيرا ولكِنّ أَكثر النّاس لا يَعلَمون» سبأ/‌28، «يا أَيُّها النّاس قَد جاءَكم الرسولُ بالحق مِن رَبِّكُم فامنوا خيراً لكم و اِن تكفُروُا فَاِنَّ لِلّهِ ما في السَّموات و الارض و كان الله عَليما حَكيما» نساء/170 و «قُل يا أَيُّها النّاس إِنّي رَسول الله إِلَيكم جَميعا» اعراف/158.
در اين آيات، رسالت نبي اكرم (ص) براي تودة‌انسانها در همة‌ اعصار و امصار و بدون اختصاص به گروهي خاص تبيين شده است . يعني همان طور كه قرآن براي هدايت عموم «ناس» و مردم است، رهبري رسول اكرم(ص) نيز براي همه «ناس» و توده مردم است و كلمه‌ «ناس» مادامي كه منصرف نبوده يا قرينه اي بر اختصاص آن اقامه نشود، شامل همه انسانها در همة‌اعصار خواهد بود.
eporsesh.com