جمعه، 21 بهمن 1390

پرسش :

معني كلمه امام از نظر لغوی چيست و در قرآن در چه معانی به كار رفته؟

پاسخ :
كلمه «امام» يعني پيشوا. كلمه «پيشوا» در فارسي، درست ترجمه تحت اللفظي كلمه «امام» است در عربي. خود كلمه «امام» يا «پيشوا» مفهوم مقدسي ندارد. پيشوا يعني كسي كه پيشرو است، عده اي تابع و پيرو او هستند اعم از آنكه آن پيشوا عادل و راه يافته و درست رو باشد يا باطل و گمراه باشد. قرآن هم كلمه امام را در هر دو مورد اطلاق كرده است. در يك جا مي‎فرمايد : «و جَعَلْنا هُمْ اَئمَّةً يَهْدونَ بِاَمْرِنا» انبيا/73 [ما آنها را پيشوايان هادي به امر خودمان قرار داديم]. در جاي ديگر مي‎گويد: «أئِمَةً يَدْعونَ اِليَ النار» قصص/44 [پيشواياني كه مردم را به سوي آتش مي‎خوانند]. يا مثلا درباره فرعون كلمه اي نظير كلمه امام را اطلاق كرده است: «يَقدُمُ قُومَهُ يَومَ القيامَةِ» كه روز قيامت هم پيشاپيش قومش حركت مي كند. پس كلمه امام يعني پيشوا.
eporsesh.com