شنبه، 22 بهمن 1390

پرسش :

فرق‌ بين‌ قرآن‌ و حديث‌ قدسي‌ چيست‌؟

پاسخ :
فرق‌هاي‌ بين‌ قرآن‌ و حديث‌ قدسي‌ عبارتنداز:
1ـ الفاظ‌ قرآن‌ عين‌ وحي‌ است‌، ولي‌ در حديث‌ قدسي‌ ممكن‌ است‌ نقل‌ به‌ مضمون‌ باشد؛ يعني‌ پيامبر مطالب‌ قدسي‌ را به‌ الفاظي‌، خود گفته‌ باشد.
2ـ آيات‌ احكام‌ خود را دارد، مثلاً بي‌ وضو نمي‌توان‌ به‌ آنها دست‌ زد يا نمي‌توان‌ آن‌ را نجس‌ كرد و اگر نجس‌ شد، بايد فوراً پاك‌ كرد، ولي‌ حديث‌ قدسي‌ آن‌ احكام‌ را ندارد مگر اين‌ كه‌ كلمة‌ الله‌ يا سائر اسماي‌ مباركه‌ در حديث‌ قدسي‌ باشد.
3ـ در الفاظ‌ حديث‌ قدسي‌، تحدي‌ و اعجاز نيست‌، ولي‌ قرآن‌ معجزه‌ است‌ و به‌ تحدي‌ و مبارزه‌ طلبيدن‌ اصرار دارد.
"تهانوي‌" از "فوائد" امير حميد الدين‌، شش‌ فرق‌ براي‌ قرآن‌ و حديث‌ قدسي‌ نقل‌ كرده‌ است‌:
1ـ قرآن‌ معجزه‌ است‌ به‌ خلاف‌ حديث‌ قدسي‌ .
2ـ قرائت‌ نماز جز به‌ قرآن‌ صحيح‌ نيست‌ .
3ـ منكر قرآن‌ كافي‌ شمرده‌ مي‌شود، ولي‌ اگر كسي‌ منكر حديث‌ قدسي‌ شود، كافر نيست‌.
4ـ قرآن‌ به‌ وساطت‌ جبرئيل‌، وحي‌ مي‌شود، به‌ خلاف‌ حديث‌ قدسي‌.
5ـ قرآن‌ به‌ الفاظ‌ مخصوص‌ از لوح‌ محفوظ‌ وحي‌ مي‌شود، ولي‌ در حديث‌ قدسي‌ ممكن‌ است‌ لفظ‌ از پيامبر باشد.
6ـ مس‌ قرآن‌ بدون‌ طهارت‌ جائز نيست‌، به‌ خلاف‌ حديث‌ قدسي‌.
در كتاب‌ قواعد التحديث‌ ص‌ 65 وجه‌ ديگري‌ براي‌ فرق‌ بين‌ قرآن‌ و حديث‌ قدسي‌ ياد شده‌ و آن‌ اين‌ كه‌: در ايصال‌ آن‌ به‌ پيغمبر كيفيت‌ خاصي‌ شرط‌ نيست‌، چه‌ ممكن‌ است‌ در رؤيا به‌ پيغمبر القا شود يا به‌ لسان‌ ملك‌ در بيداري‌ يا به‌ القاي‌ در خاطر (القاي‌ در روع‌) .
ابن‌ حجر هيثمي‌ گفته‌ است‌: مجموع‌ احاديث‌ قدسيه‌اي‌ كه‌ از پيامبر نقل‌ شده‌، بالغ‌ بر صد حديث‌ است‌ كه‌ بعضي‌ آن‌ها را در مجموعه‌اي‌ جمع‌آوري‌ كرده‌اند.
استاد محمد الصباغ‌ گفته‌: در سال‌ 1389 المجلس‌ الاعلي‌ للشئون‌ الاسلاميه‌ در مصر 400 حديث‌ قدسي‌ از كتاب‌هاي‌ شش‌گانه‌ و موطأ اهل‌ سنت‌ جمع‌ آوري‌ كرده‌، ضمن‌ دو جلد به‌ نام‌ الاحاديث‌ القدسيه‌ انتشار داده‌ است‌ .
از دانشمندان‌ شيعه‌، شيخ‌ حر عاملي‌ (1104) كتابي‌ به‌ نام‌ الجواهر السنيه‌ في‌ الاحاديث‌ القدسيه‌ گردآوري‌ كرده‌ است‌.
eporsesh.com