چهارشنبه، 25 دی 1398

احکام نماز | نماز جماعت: سوال بیست و هفت

پرسش :

امام جماعت مرتکب گناهى شده و از عدالت ساقط شده ولى شنیدیم که قبل از نماز و در اثناى نماز استغفار کرد، آیا این استغفار براى تحقق توبه و عادل شدن مجدّداً و صحت اقتدا کفایت مى کند؟

پاسخ :
نظر بر اینکه حقیقت توبه ندامت و پشیمانى از گناه است و آن از امور قلبى و باطنى مى باشد نه ظاهرى، لذا در تحقق توبه، مجرّد تلفظ به استغفار کفایت نمى کند(1). بنابراین در فرض سؤال تا اطمینان به عادل شدن مجدّد او پیدا نکنید اقتداى به او صحیح نیست.

پی‌نوشت:
1 ـ اعلم أن اهمّ الأمور و اوجب الواجبات التوبة من المعاصى و حقیقتها الندم و هو من الأمور القلبیة و لایکفى مجرّد قوله استغفرالله الخ (عروة الوثقى، فصل فى احکام الاموات).

منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.