شنبه، 29 بهمن 1390

پرسش :

يكي از اتهام های مخالفان پيامبران برآنان، «تهمت جنون» است قرآن کریم اين مسأله را چگونه بيان می‏كند؟

پاسخ :
جنون كه معادل فارسي آن ديوانگي است يكي از تهمت‏هاي عمومي است كه اكثريت مناديان توحيد به آن متهم شدند. زيرا اين گروه پيوسته بر خلاف ميل جامعه حركت مي‏كردند، و يك چنين حركت، كه از قبيل حركت بر خلاف مسير آب است در نظر مردم يك حركت محال و جنون آميز است، و جز افراد فاقد عقل و خرد، چنين كاري را انجام نمي‏دهند.
مجنون از كلمه جن اخذ گرديده و معني لغوي آن جن زده است، همانگونه كه در زبان فارسي مقصود از ديوانه كسي است كه از جانب ديو آسيب ديده ولي به مرور زمان معني ريشه‏اي به دست فراموشي سپرده شد و معناي وسيع به خود گرفت، يعني فاقد عقل و خرد، هر چند عامل آن جن زدگي نباشد.
اين تهمت در ميان پيامبران بيش از همه متوجه پيامبر اسلام شده است، و در عين حال در قرآن مجيد درباره نوح و صالح و شعيب و موسي بلكه عموم پيامبران يادآوري شده است كه به همگي اشاره مي‏كنيم.
درباره عموم پيامبران چنين مي‏فرمايد: «كَذلِكَ ما اَتي الَّذِينَ مِنْ قَبْلِهِمْ مِنْ رَسُولٍ اِلّا قالُوا ساحِر اَو مَجْنُون» ذاريات/52[همچنين براي امتهاي پيشين پيامبري نيامد مگر اينكه به او گفتند جادو گراست يا ديوانه.]
درباره نوح يادآور مي‏شود «كَذَّبَتْ قَبْلَهُمْ قَوْمُ نُوحٍ فَكَذَّبُوا عَبْدَنا وَقالُوا مَجْنُون وَازْدجر» قمر/9 [پيش از آنان قوم نوح تكذيب كردند، آنان بنده ما را تكذيب نموده و گفتند: ديوانه است، و مورد شكنجه قرار گرفت.]
و در مورد اتهام صالح و شعيب به جنون مي‏فرمايد: «قالُوا اِنَّما اَنْتَ مِنل المُسَحَّرِينَ» شعراء/153 [مخالفان هر يك از اين دو پيامبر به آنان گفتند: تو سحر شده هستي (كنايه از مجنون).]
و درباره اتهام موسي به جنون مي‏فرمايد: «فَتَوَلَّي بِرُكْنِهِ وَقالَ ساحِر اَوْ مَجْنُون» ذاريات/39 [فرعون از موسي روي برگرداند و گفت جادوگر يا ديوانه است.]
قرآن بيش از همه اين تهمت را از مشركان عصر رسالت پيامبر نقل مي‏كند، و اين تهمت در سوره‏هاي حجر/6 ـ شعراء/27 ـ صافات/36 ـ دخان/24 ـ طور/29 ـ قلم/51 ـ تكوير/23 آمده است. و در اينجا يك مورد را يادآور مي‏شويم: «وَيَقُولُونَ اِنَّهُ لَمَجْنُون وَما هُوَ اِلّا ذِكْر لِلْعالَمِينَ» قلم/51 ـ 52 [مي‏گويند او ديوانه است در حالي كه قرآن او چيزي جز مايه يادآوري نيست.]
و احيانا به جاي كلمه مجنون لفظ سفيه و معادل آن بكار مي‏بردند كه همان سبكي عقل وانديشه است و در حقيقت درجه نازل از جنون بشمار مي‏رود چنانكه به حضرت هود چنين گفتند: «إنّا لَنَراكَ فِي سَفاهَةٍ وَاِنّا لَنَظُنُّكَ مِنَ الكاذِبِينَ» اعراف/66 [ما در تونوعي سبكي انديشه و فكر مي‏بينيم و گمان مي‏كنيم كه دورغ مي‏گوئي.]
eporsesh.com