شنبه، 9 ارديبهشت 1391

پرسش :

چرا ديه زن نصف مرد است ؟

پاسخ :
زن و مرد در شخصيت انساني يكسان هستند ، و ديه ، قيمت انسان ها نيست ، بلكه جبران خسارت مالي است . اگر كسي مردي را بكشد ، به نان آور خانه لطمه زده و ضربه اقتصادي بيشتري وارد كرده است و به همين دليل جريمه بيشتري بايد بپردازد .
اگر كم و زيادي ديه بر اساس شخصيت افراد باشد ، بايد هر كس يك شخصيت علمي يا معنوي را كشت ، قصاص و ديه بيشتري را متحمل شود . در حالي كه ديه ساده ترين افراد و برجسته ترين افراد ، از نظر حقوقي يكسان است . در مسايل حقوقي ، حضرت علي عليه السلام و ابن ملجم يكسان هستند و به همين خاطر حضرت علي عليه السلام در مورد قاتل خود فرمود : « فاضربوه ضَربه بضَربه » (1) او يك ضربت به من زد ، شما هم يك ضربت به او بزنيد ، نه بيشتر .
اگر ديه و قصاص بر مبناي شخصيت افراد باشد ، همه ثروت و پول هاي دنيا را هم بدهيم ، جبران يك ذره از شخصيت علي بن ابيطالب عليه السلام نمي شود .
آري ، حساب ديه ، حساب شخصيت افراد نيست تا خيال كنيم كه چون ديه زن نصف مرد است ، پس شخصيت او كمتر از مرد است .
پی نوشت:
1- نهج البلاغه ، نامه 47 .
منبع: پرسش هاي مهم پاسخ هاي كوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتي

نظرات کاربران