يکشنبه، 17 ارديبهشت 1391

پرسش :

راه‌های داشتن اعتماد به نفس و کم رو نبودن چیست؟

پاسخ :
مؤثرترین گام‌های عملی در تقویت اعتماد به نفس و غلبه بر کم رویی عبارتند از:

1- نقاط قوّت و ضعف خود را بازشناسی کنید و اهداف معقولی را در نظر بگیرید.
2- بر اساس نقاط مثبت مصمیم بگیرید و برنامة‌ خودتان را شروع کنید.
3- ذهنتان را از خاطرات ناخوشایند پاک نمایید و احساسات آزار دهنده را دور کنید. احساس خجالت،‌ احساس عجز و بی کفایتی آفات رشد به شمار می رود.
4- مطمئن باشید که دچار نقیصه و کمبود شخصیتی نیستید.
5- هرگز در این که می توانید بر کم رویی غلبه کنید، تردیدی نداشته باشید.
6- هرگز خود را سرزنش نکنید و مورد شماتت قرار ندهید.
7- اجازه ندهید دیگران از کم رویی شما سوء استفاده کنند.
8- سعی کنید در برقراری ارتباط با دیگران ابتکار عمل را به دست بگیرید: چیزی بدهید و یا درخواست کنید مثلاً شیرینی و میوه تعارف کنید؛ قلم و تقویمی هدیه کنید؛ سؤالی بپرسید و یا کتاب و مجله ای را به امانت بخواهید.
9- کوشش کنید بیش از حد، گرفتار آداب و رسوم و تعارف نباشد و بسیار راحت و ساده با دیگران ارتباط برقرار کنید.
10- سعی کنید همیشه ظاهری ساده و آراسته داشته، در سلام پیش قدم باشید.

امام علی (علیه السلام) می فرماید: "هر تازه واردی در محیط نا مأنوس، حیرت زده می‎‌شود. برای آرامش خاطر سخن خود را با سلام آغاز کنید".1

کم رویی در طول دوران رشد به تدریج پدیدار شده است. از این رو درمان آن به تدریج باید حاصل شود. برای کم رویی درمان فوری وجود ندارد و با دارو نیز برطرف نمی شود. اساس درمان در حوزة شناخت فرد است؛ یعنی باید خود را بشناسند و به توانایی های خود اعتماد و باور داشته باشند. در پایان کتاب روان شناسی کم رویی دکتر افروز جهت مطالعه پیشنهاد می شود.

پی‌نوشت:
1. غررالحکم، ج 5، ص 24.
eporsesh.com