دوشنبه، 18 ارديبهشت 1391

پرسش :

آيا همسران پيامبران(‏صلي الله وعليه وآله) و ائمه‏(عليهم‏السلام)، مادران معنوي در بهشتند؟

پاسخ :
شايد براساس اطلاق آيه شريفه بتوان گفت همان گونه كه اولويت پيامبرصلي الله وعليه وآله نسبت به مسلمانان را خداوند به طور مطلق تشريع نموده و شامل دنيا و آخرت و كليه اختياراتي مي‏شود كه انسان نسبت به خويشتن دارد، جمله "و أزواجه أمهاتهم" نيز كه در كنار آن قرار داده شده، اطلاق دارد و شامل دنيا و آخرت مي‏شود، مگر اين كه دليل خاصي آن را مقيد سازد.
ظاهراً اين اطلاق با حديثي كه اهل سنت از نبي مكرم‏صلي الله وعليه وآله نقل نموده‏اند كه فرمود: "پيوند هر حسب و نسبي روز قيامت بريده مي‏شود، جز حسب و نسب من" تأييد مي‏شود.
علامه محمد حسين طباطبايي، الميزان، ج 15، ص 75.
اما با توجه به اين كه حديث فوق سند درستي ندارد و اطلاق هم مؤيد ندارد، نمي‏توان گفت كه همسران پيامبرصلي الله وعليه وآله، مادران روحاني در قيامت و در بهشت هستند، به خصوص به نكته و اصل مهمي كه از قرآن مأخوذ است.
يك اصل اساسي از قرآن
قرآن در آيات زيادي يك اصل اساسي را متذكر مي‏شود و آن اين كه ولايت و پيوند با پيامبران تنها به وسيله ايمان و پيروي از آنان است. بنابراين نزديك‏ترين افراد به آن‏ها كساني هستند كه از مكتب آنان پيروي مي‏كنند و دشمنان‏شان كساني هستند كه به عهد و ميثاق ديني و الهي وفادار نيستند، چه در زمان آنان زندگي كنند يا بعد از آن‏ها، و چه همسر يا فرزندان آنان باشند يا غير آن‏ها.
در تفسير مجمع البيان و نورالثقلين از علي‏عليه‏السلام نقل شده كه: "سزاوارترين مردم به پيامبران آن‏ها هستند كه به دستورهاي آنان بيش تر از همه عمل مي‏كنند" سپس آيه "ان اولي الناس بابراهيم للذين اتبعوه". را تلاوت‏ آل‏عمران (3) آيه 68.
كرد و فرمود: "دوست محمدصلي الله وعليه وآله كسي است كه اطاعت فرمان خدا كند، اگر چه نسبش از او دور باشد و دشمن محمدصلي الله وعليه وآله كسي است كه نافرماني پيشه كند، اگر چه قرابتش با پيامبر نزديك باشد".
تفسير نمونه، ج 2، ص 462.
eporsesh.com