پنجشنبه، 21 ارديبهشت 1391

پرسش :

بعضي عقيده دارند كه جهنم مانند تنور پر آتش است كه افراد در آن مي‏سوزند. آيا اين حرف حقيقت دارد؟ در غير اين صورت جهنم چگونه است؟ منظور از اين كه مي‏گويند شخص گناهكار به آتش درون خود مي‏سوزد چيست؟

پاسخ :
از آيات مربوط به دوزخ و جهنم استفاده مي‏شود كه دوزخ يك كانون هولناك مجازات است. آتشي سوزان آن را پر كرده و داراي درهاو طبقات گوناگون است، ولي نه آتش هم چون آتش دنيا، بلكه آتشي با مشخصات زير:
1 - هيزم و آتش گيره آن سنگها و انسان‏ها است.
2 - آتشي است كه از دل‏ها سر مي‏زند و نخستين جرقه‏هايش در قلوب ظاهر مي‏گردد.
3 - آتشي است شكننده و كوبنده.
4 - آتشي است داراي درك كه گنهكاران را به سوي خود فرا مي‏خواند.
5 - هنگامي كه اين آتش مستحقان خود را از دور مي‏بيند، صداي وحشتناك و خشم آلودش كه با نفس زدن‏هاي شديد همراه است، شنيده مي‏شود.
6 - آتشي است متحرك، و جوياي دوزخيان چنان كه مي‏فرمايد: "در آن روز جهنم را حاضر مي‏كنند و آن روز انسان متذكر مي‏شود، ولي تذكر براي او سودي ندارد".(1)
7 - اين آتش سوزان هم اكنون كافران را احاطه كرده، هر چند حجاب‏ها مانع از مشاهده آن است: "و إن جهنم لمحيطه بالكافرين".(2)
شايد مجموع اين جهات سبب شده كه بعضي براي دوزخ تفسير روحاني كنند و آتش آن را آتش سوزان معنوي بدانند، ولي بي شك اين تفسير با ظاهر آيات سازگار نيست و با رواياتي كه در شرح آن‏ها آمده، نيز هماهنگي نداد.
بنابر اين بايد گفت: جهنم كانون آتش سوزاني است كه با آتش‏هاي اين جهان بسيار متفاوت است، همان گونه كه نعمت‏هاي بهشتي با مواهب دنيا بسيار تفاوت دارد.(3)
منظور از اين كه مي‏گويند انسان با آتش درون خود مي‏سوزد، اين است كه انسان با اعمال بد خويش آتش جهنم را تهيه مي‏كند.
پي نوشت‏ها:
1 - فجر (89)، آيه 23.
2 - توبه (9)، آيه 49.
3 - پيام قرآن، ج 6، ص 407.
eporsesh.com