چهارشنبه، 27 ارديبهشت 1391

پرسش :

بهشت و جهنم در كجاي اين عالم قرار دارند؟ و آيا گنهكاران براي هميشه در جهنم مي‏مانند؟

پاسخ :
در مورد جايگاه بهشت و جهنم چند ديدگاه وجود دارد:
1- بهشت و جهنم اكنون موجودند، ولي نمي‏دانيم جايشان كجا است، چون در قرآن و حديث جايگاه اين دو به طور قطعي بيان نگرديده است و غير از راه وَحْي راهي براي پي بردن به جاي بهشت و جهنم نداريم.(1)
2- بهشت در بالاي آسمان‏ها و جهنم در طبقه هفتم زمين است. مرحوم علامه مجلسي مي‏فرمايد: "اين كه بهشت و دوزخ آفريده شده‏اند، مورد قبول جمهور مسلمانان است، و اما اين كه جايگاه آن‏ها كجا است، از روايات چنين استفاده مي‏شود كه بهشت بالاي آسمان‏هاي هفتگانه و دوزخ در طبقه هفتم زمين است".(2)
3- بهشت و جهنم دو جهان مستقل از جهان دنيا هستند و هر كدام براي خود احكام و قوانيني دارند. چون بهشت و دوزخ مستقل و جدا از آسمان و زمين است، پرسش از جايگاه اين دو غير صحيح است.(3) به ديگر سخن: بهشت و دوزخ از گونه جهان دنيا نيستند تا سؤال شود در كجاي دنيا قرار دارند. پس جايگاه دارند، اما نه در آسمان و زمين دنيا.
4- بهشت و جهنم درون دنيا قرار دارند و حجاب‏هاي عالم دنيا مانع از مشاهده آن‏ها مي‏شود، ولي اولياءاللَّه مي‏توانند آن‏ها را ببينند و پيامبر اسلام(ص) به هنگام معراج كه از هياهوي مردم جهان دور بود، با چشم ملكوتي خود توانست گوشه‏اي از بهشت را در جهان بالا و باطن اين عالم مشاهده كند، حتي براي اولياي خدا ممكن است در جذبه‏هاي خاص معنوي روي زمين نيز گه گاه آن‏ها را ببينند. چنان كه در كربلا هنگامي كه اصحاب و ياران امام حسين(ع) اعلام وفاداري كامل به حضرت كردند و از ترك ميدان كربلا و شكستن بيعت سرباز زدند، امام(ع) براي آن‏ها دعاي خير كرد و پرده‏ها را از جلوي چشمان آنان كنار زد و نعمت‏هاي بهشتي را كه خداوند به آنان بخشيده بود، با چشم خويش ديدند، و امام(ع) منازل و جايگاه شان را به آن‏ها معرفي فرمود.(4)
به عبارت ديگر: بهشت و دوزخ، باطن اعمال خود ما است و هر عمل ما مانند دروغ و راست گويي، ظلم و عدالت و... صورت ظاهري و باطني دارد. خداوند در قرآن به همين معنا اشاره كرده، از خوردن مال يتيم به ظلم و جفا، به عنوان خوردن آتش ياد كرده كه باطن و تجسّم خوردن مال يتيم است "كساني كه اموال يتيمان را به ستم مي‏خورند، جز اين نيست كه شكمشان را از آتش مي‏انبارند و (در نتيجه) به آتش سوزان (جهنم) در خواهند آمد".(5) تمام عالم نيز صورت ظاهري و باطني دارد.
باطن اين اعمال بر ما مكشوف نيست و در قيامت براي همه مكشوف مي‏شود. خداوند در سوره "ق" به اين حقيقت اشاره كرده است: "اي انسان! تو از اين حقيقت غافل بودي و ما پرده‏ها را از چشمان تو كنار زديم، پس امروز (قيامت) چشمان تو همچون آهن (تيز و بينا) شده است".(6)
گفته شده است كه بعضي از اولياءاللَّه در دنيا باطن و حقيقت انسان‏ها را مي‏بينند. اما باقي ماندن گناهكاران در جهنم كه آيا هميشه در آن جا خواهند بود، بايد گفت كه خداوند عده‏اي از گنه كاران را (كه ايمان به خدا داشته و دچار معصيت شده‏اند) بعد از مدّتي عذاب شدن، (به اندازه گناهي كه انجام داده‏اند) آزاد كرده و به بهشت باز مي‏گرداند.
هر كه را كه خداوند اراده كند از آتش (جهنم) نجاتش مي‏دهد. "و امّا كساني كه تيره بخت شده‏اند، در آتش فرياد و ناله‏اي دارند تا آسمان‏ها و زمينِ (آخرت) برجاست، در آن ماندگارند، مگر آنچه پروردگارت بخواهد، زير پروردگار تو همان كند كه خواهد".(7)
در آتش جهنم، كفّار و مشركان و قاتلان و دشمنانِ انبيا(ع) و امامان(ع) جاودان هستند. خداوند در قرآن مي‏فرمايد: "إنّ الّذين كفروا من أهل الكتاب والمشركين في نار جهنم خالدين فيها؛ كساني كه از اهل كتاب و مشركان كفر ورزيدند در آتش جهنم جاودانه خواهند بود".(8)
پي نوشت‏ها:
1. جعفر سبحاني، منشور جاويد، ج 9، ص 372، به نقل از شرح مقاصد، تفتازاني، ج 2، ص 220.
2. بحارالانوار، ج 8، ص 127، حديث 28.
3. جعفر سبحاني، منشور جاويد، ج 9، ص 373.
4. ناصر مكارم شيرازي، پيام قرآن، ج 6، ص 341.
5. نساء (4) آيه 22.
6. ق (50)آيه 22.
7. هود (11) آيات 106 و 107.
8. البيّنه (98) آيه 6.
www.eporsesh.com