پنجشنبه، 28 ارديبهشت 1391

پرسش :

منظور از «يوم الفصل» (روز جدائي) که از جمله اسماء قيامت است چيست؟

پاسخ :
قيامت روز جدايي (يوم الفصل) است. در اين روز پرهيزكاران از تبه‏كاران جدا شده و از آنها تمايز مي‏يابند. انسان‏ها در دنيا همه با هم و به ظاهر در يك شكل و قيافه زندگي مي‏كنند، امّا در قيامت روزي كه همه يك جا گرد مي‏آيند بَدان از نيكان جدا مي‏شوند: «إنّ يوم الفصل ميقاتُهم أجمعين» دخان/40 [يا روزي است كه در آن خصومت‏ها فيصله مي‏يابد و گنه‏كاران جدا مي‏شوند]: «و امتازوا اليومَ أيّها المجرمون» يس/59 و به آنان خطاب مي‏شود: [اين همان روز فصل است كه شما آن را تكذيب مي‏كرديد و آن را دروغ مي‏پنداشتيد]؛ «هذا يومُ الفصل الّذي كنتم به تُكذّبون» صافات/21 قرآن كريم به پيامبر(ص) مي‏فرمايد: [تو چه مي‏داني روز فصل چيست؟] «و ما أدريك ما يوم الفصل» مرسلات/14 آنگاه ويژگي‏هاي اين روز را برشمرده، مي‏فرمايد: به بدكاران گفته مي‏شود، برويد به سوي ساية سه شاخه (دودهاي خفقان بار آتش)؛ سايه‏اي كه نه آرام بخش است و نه از شعله‏هاي آتش جلوگيري مي‏كند. جرقه‏هايي همچون كاخ از خود پرتاب مي‏كند. گويي جرقّه‏ها چون شتران زردرنگي است كه به هر سو پراكنده مي‏شود. امروز روزي است كه بدكاران نمي‏توانند سخن بگويند و از خويش دفاع كنند به آنان اجازة عذرخواهي داده نخواهد شد: «انطلقوا إلي ما كنتم به تكذّبون...» مرسلات/29 پس از اين آيات مي‏فرمايد: «هذا يوم الفصل جمعنكم و الأوّلين» مرسلات/38؛ [اين همان روز جدايي حقّ از باطل است كه شما و پيشينيان را در آن گرد آورده‏ايم]. سپس مي‏افزايد: اگر چاره‏اي در برابر حكم من براي فرار از چنگال عدالت داريد انجام دهيد: «فإنْ كان لكم كيدٌ فكيدون» مرسلات/39
www.eporsesh.com