يکشنبه، 21 خرداد 1391

پرسش :

چه چیزهایی براي درمان بهك مفيد است؟

پاسخ :
الكافي عن أحمد بن الحسن الجلاّب عن بعض أصحابنا :
شَكا رَجُلٌ إلى أبِي الحَسَنِ عليه‏السلام البَهَقَ ، فَأَمَرَهُ أن يَطبَخَ الماشَ ويَتَحَسّاهُ ويَجعَلَهُ في طَعامِهِ .
الكافى- به نقل از احمد بن حسن بن جلاّب ، از يكى از ياران امام كاظم عليه‏السلام: مردى نزد امام كاظم عليه‏السلام از بَهَك اظهار ناراحتى كرد . امام عليه‏السلام ، به او فرمود كه ماش بپزد و از آن شوربايى بسازد و در خوراك خود ، قرار دهد .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 344 ، حديث 1 ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 406 ، حديث 1378 نحوه ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 256 ، حديث 2. قال المجلسي قدس‏سره : اعلم أنّ البرص نوعان : أبيض وأسود ، وكذا البهق ، والفرق بينهما أنّ البهق مخصوص بالجلد ولا يغور في اللحم ، والبرص بنوعيه يغور فيه (بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 258) ، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 514 بهك همانند پيسى ، سفيدى‏اى است كه بر خلاف رنگ پوست ، بر آن ظاهر مى‏شود؛ ولى خود پيسى نيست . علاّمه مجلسى مى‏گويد : پيسى بر دو گونه است: سفيد و سياه ، و همچنين است بهك. تفاوت ميان اين دو نيز آن است كه بهك به پوست محدود مى‏شود و به گوشت نمى‏رسد؛ امّا هر دو نوع پيسى به گوشت نيز سرايت مى‏كند .
**********
مكارم الأخلاق عَنِ الإمامِ الرِّضا عليه‏السلام
- وسَأَلَهُ بَعضُ أصحابِهِ عَنِ البَهَقِ: خُذِ الماشَ الرَّطبَ في أيّامِهِ ، ودُقَّهُ مَعَ وَرَقِهِ ، وَاعصِرِ الماءَ ، وَاشرَبهُ عَلَى الرِّيقِ ، وَاطلِهِ عَلَى البَهَقِ .
قالَ : فَفَعَلتُ ، فَعوفيتُ .
مكارم الأخلاق- به نقل از امام رضا عليه‏السلام در پاسخ و پرسش با يكى از يارانش در مورد بَهَك: «ماش تازه را در هنگام خاصّ خودش فراهم كن و آن را با برگش بكوب و آب آن را بگير و ناشتا بخور و بر روى محلّ بَهَك نيز بمال» .
آن مرد مى‏گويد : اين كار را انجام دادم و بهبود يافتم .
مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 406 ، حديث 1379 ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 256 ، حديث 1 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 514
**********
طبّ الأئمّة عن عبداللّه‏ بن سنان :
شَكا رَجُلٌ إلى أبي عَبدِاللّه‏ِ عليه‏السلام الوَضَحَ والبَهَقَ ، فَقالَ: اُدخُلِ الحَمّامَ وَاخلُطِ الحِنّاءَ بِالنّورَةِ وأطلِ بِهِما ؛ فَإِنَّكَ لا تُعاني بَعدَ ذلِكَ شَيئاً.
قالَ الرَّجُلُ : فَوَاللّه‏ِ مافَعَلتُهُ إلاّ مَرَّةً واحِدَةً ، فَعافانِيَ اللّه‏ُ مِنهُ ، وما عادَ بَعدَ ذلِكَ.
طبّ الأئمّة عليهم‏السلام- به نقل از عبد اللّه‏ بن سنان: مردى نزد امام صادق عليه‏السلام از لك و پيسى اظهار ناخرسندى كرد . فرمود : «به حمّام برو و حنا را به نوره درآميز و بر محل بمال ؛ چه ، پس از اين كار ، هيچ ناراحتى‏اى نخواهى داشت» .
آن مرد مى‏گويد : به خداوند سوگند ، تنها يك بار اين كار را انجام دادم و خداوند ، مرا بهبود بخشيد و آن بيمارى [ديگر] باز نگشت .
طبّ الأئمّة لابني بسطام ، صفحه 71 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 211 ، حديث 4 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 514
**********
مكارم الأخلاق عن الإمام الرضا عليه‏السلام - وقَد سَأَلَهُ بَعضُ أصحابِهِ عَنِ البَهَقِ - :
خُذِ الماشَ الرَّطبَ في أيّامِهِ ، ودُقَّهُ مَعَ وَرَقِهِ ، وَاعصِرِ الماءَ وَاشرَبهُ عَلَى الرِّيقِ ، وَاطلِهِ عَلَى البَهَقِ .
قالَ : فَفَعَلتُ ، فَعوفيتُ .
مكارم الأخلاق- به نقل از يكى از ياران امام رضا عليه‏السلام كه از ايشان درباره بَهَك پرسيد -: امام رضا عليه‏السلام فرمود : «قدرى ماش تازه را در فصل برداشت آن بردار و همراه با برگش بكوب و سپس بفشر تا آبش گرفته شود . اين آب را در حالت ناشتا بخور و بر قسمت‏هاى بَهَك‏زده پوست نيز بمال» .
اين كار را انجام دادم و بهبود يافتم .
مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 406 ، حديث 1379 ، بحار الأنوار ، جلد 66 ، صفحه 256 ، حديث 1 دانش نامه احاديث پزشكي : 2 / 492
**********
الإمام الصادق عليه‏السلام :
لَو عَلِمَ النّاسُ ما فِي السَّنا لَبَلَغوا كُلَّ مِثقالٍ مِنهُ بِمِثقالَينِ مِن ذَهَبٍ ! أما إنَّهُ أمانٌ مِنَ البَهَقِ وَالبَرَصِ وَالجُذامِ وَالجُنونِ وَالفالِجِ وَاللَّقوَةِ . . . ويُؤخَذُ مَعَ الزَّبيبِ الأحمَرِ الَّذي لا نَوى لَهُ ، ويُجعَلُ مَعَهُ هَليلَجٌ كابُلِيٌّ وأصفَرُ وأسوَدُ أجزاءً سَواءً ، يُؤخَذُ عَلَى الرِّيقِ مِقدارُ ثَلاثَةِ دَراهِمَ ، وإذا أوَيتَ إلى فِراشِكَ مِثلُهُ ، وهُوَ سَيِّدُ الأَدوِيَةِ .
امام صادق عليه‏السلام :
اگر مردم مى‏دانستند گياه سنا چه خواصّى دارد ، ارزش هر مثقال آن را به اندازه دو مثقال طلا مى‏رساندند . هان! بدانيد كه اين گياه ، مايه ايمنى يافتن از بَهَك ، پيسى ، جذام ، ديوانگى ، فلج و لَقوه است . بايد آن را با كشمش سرخ و بدون هسته ، همراه با مقدارى برابر از هليله كابلى ، زرد و سياه ، و به صورت ناشتا ، به اندازه سه درهم ، مصرف كرد و هنگامى كه به بستر خواب مى‏روى نيز ، همين اندازه مصرف كن ، كه اين ، مهترِ همه داروهاست .
مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 409 ، حديث 1387 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 218 ، حديث 3 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 484
www.hadithcity.com