پنجشنبه، 25 خرداد 1391

پرسش :

مسواك زدن چه فوايدي دارد؟

پاسخ :
پيامبر اکرم صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله فرمودند:
السِّواكُ يَزِيدُ الرَّجُلَ فَصاحَةً .
مسواك زدن ، بر زبان آورى مرد مى‏افزايد .
بحار الأنوار : 76 / 135 / 48 منتخب ميزان الحكمة : 288
**********
امام صادق عليه‏السلام فرمودند :
في السِّواكِ اثنَتا عَشرَةَ خَصلَةً : هُو مِنَ السُّنَّةِ ، و مَطهَرَةٌ لِلفَمِ ، ومَجلاةٌ لِلبَصَرِ ، ويُرضِي الرحمنَ ، ويُبَيِّضُ الأسنانَ ، ويَذهَبُ بِالحَفرِ ، ويَشُدُّ اللِّثَّةَ ، ويُشَهِّي الطَّعامَ ، ويَذهَبُ بِالبَلغَمِ ، ويَزيدُ فيالحِفظِ ، ويُضاعَفُ بهِ الحَسَناتُ ، وتَفرَحُ بهِ المَلائكةُ .
مسواك زدن ، دوازده ويژگى دارد : اين كه از سنّت است ، دهان را تميز مى‏سازد ، نور چشم را زياد مى‏كند ، خداى رحمان را خشنود مى‏گرداند ، دندانها را سفيد مى‏كند ، پوسيدگى آنها را از بين مى‏برد ، لثه را محكم مى‏سازد ، اشتها را باز مى‏كند ، بلغم را مى‏برد ، حافظه را زياد مى‏كند و حسنات دو چندان مى‏شوند و فرشتگان شاد مى‏گردند .
الخصال : 481 / 53 منتخب ميزان الحكمة : 288
**********
امام صادق عليه‏السلام فرمودند :
علَيكُم بالسِّواكِ ؛ فإنّهُ يُذهِبُ وَسوَسَةَ الصَّدرِ .
بر شما باد به مسواك زدن ؛ زيـرا ايـن كـار وسوسه سينه را از بين مى‏برد .
بحار الأنوار : 76 / 139 / 52 منتخب ميزان الحكمة : 288
**********
امام رضا عليه‏السلام فرمودند:
السِّواكُ يَجلُو البَصَرَ ، ويُنبِتُ الشَّعرَ ، ويَذهَبُ بِالدَّمعَةِ .
مسواك زدن ، نور چشم را زياد مى‏كند و مو را پرپشت مى‏كند و آبريزش چشم را برطرف مى‏سازد .
بحار الأنوار : 76 / 137 / 48 منتخب ميزان الحكمة : 288
**********
امام باقر عليه‏السلام فرمودند:
السِّواكُ يَذهَبُ بِالبَلغَمِ ، ويَزيدُ فِي العَقلِ .
مسواك زدن ، بَلغَم را مى‏بَرَد و عقل را افزون مى‏كند.
ثواب الأعمال ، صفحه 34 ، حديث 3عن يحيى أبي البلاد دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 246
**********
امام على عليه‏السلام فرمودند:
ثَلاثٌ يُذهِبنَ البَلغَمَ ويَزِدن فِي الحِفظِ : السِّواكُ ، وَالصَّومُ ، وقِراءَةُ القُرآنِ .
سه چيز ، بلغم را از ميان مى‏بَرَد و حافظه را افزون مى‏كند: مسواك زدن ، روزه گرفتن و قرائت قرآن.
تهذيب الأحكام ، جلد 4 ، صفحه 191 ، حديث 545 عن غياث بن إبراهيم ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 119 ، حديث 287 كلاهما عن الإمام الصادق عن أبيه عليهماالسلام ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 138 نقلاً عن كتاب اللباس لأبي النضر العيّاشي وص 320 ، حديث 4 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 254
**********
امام صادق عليه‏السلام فرمودند:
عَلَيكُم بِالسِّواكِ ؛ فَإِنَّهُ يَجلُو البَصَرَ .
بر شما باد مسواك زدن؛ چرا كه ديده را جلا مى‏دهد.
المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 384 ، حديث 2354 عن زكريّا ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 111 ، حديث 246 ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 134 ، حديث 43 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 304
**********
امام صادق عليه‏السلام فرمودند:
السِّواكُ يَذهَبُ بِالدَّمعَةِ ، ويَجلُو البَصَرَ .
مسواك زدن ، اشكْ‏ريزش را مى‏بَرَد و ديده را جلا مى‏دهد .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 496 ، حديث 7 ، المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 384 ، حديث 2353 كلاهما عن حمّاد بن عيسى ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 133 ، حديث 42 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 304
**********
پيامبر اکرم صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله فرمودند:
تَسَوَّكوا ؛ فَإِنَّ السِّواكَ مَطهَرَةٌ لِلفَمِ ، مَرضاةٌ لِلرَّبِّ .
مسواك بزنيد ؛ چرا كه مسواك ، مايه پاكيزگى دهان و خشنودى پروردگار است .
سنن ابن ماجة ، جلد 1 ، صفحه 106 ، حديث 289 ، المعجم الكبير ، جلد 8 ، صفحه 220 ، حديث 7876 وفيه «مطيبة» بدل «مطهرة» وكلاهما عن أبي اُمامة ، كنز العمّال ، جلد 9 ، صفحه 312 ، حديث 26174؛ الكافي ، جلد 6 ، صفحه 495 ، حديث 4 عن ابن القدّاح عن الإمام الصادق عن الإمام عليّ عليهماالسلام وليس فيه «تسوّكوا فإنّ» ، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 370 . در المعجم الكبير ، به جاى «مايه پاكيزگى» ، عبارت «خوش‏بو كننده» آمده است .
**********
پيامبر اکرم صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله فرمودند:
السِّواكُ فِي الفَمِ يُثَبِّتُ الأَضراسَ .
مسواك ، دندان‏ها را در دهان تثبيت مى‏كند .
الفردوس ، جلد 3 ، صفحه 311 ، حديث 4937 عن حذيفة بن اليمان ، كنز العمّال ، جلد 6 ، صفحه 646 ، حديث 17208 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 370
**********
پيامبر اکرم صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله فرمودند:
السِّواكُ يَزيدُ الرَّجُلَ فَصاحَةً .
مسواك ، بر فصاحت مرد مى‏افزايد .
مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 114 ، حديث 259 ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 135 ، حديث 48؛ الفردوس ، جلد 2 ، صفحه 342 ، حديث 3549 عن أبي هريرة دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 370
**********
پيامبر اکرم صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله فرمودند:
السِّواكُ شِفاءٌ مِن كُلِّ داءٍ إلاَّ السَّامَ ، وَالسَّامُ : المَوتُ .
مسواك ، شفاى هر دردى است ، مگر سام ، و سام ، مرگ است .
إتحاف السادة المتّقين ، جلد 2 ، صفحه 350 عن عائشة ، كنز العمّال ، جلد 9 ، صفحه 311 ، حديث 26264 نقلاً عن الفردوس دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 372
**********
امام باقر عليه‏السلام فرمودند:
السِّواكُ يَذهَبُ بِالبَلغَمِ ، ويَزيدُ فِي العَقلِ .
مسواك زدن ، بلغم را از ميان مى‏بَرَد و عقل را افزون مى‏سازد .
ثواب الأعمال ، صفحه 34 ، حديث 3 عن يحيى أبي البلاد دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 372
**********
امام باقر عليه‏السلام فرمودند:
السِّواكُ . . . مَنفاةٌ لِلبَلغَمِ .
مسواك زدن ، . . . مايه دور كردن بلغم است .
المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 383 ، حديث 2350 ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 133 ، حديث 39 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 372
**********
امام صادق عليه‏السلام فرمودند:
لِكُلِّ شَيءٍ طَهورٌ ، وطَهورٌ الفَمِ السِّواكُ .
هر چيز را پاك‏كننده‏اى است و پاك‏كننده دهان ، مسواك است .
كتاب من لا يحضره الفقيه ، جلد 1 ، صفحه 53 ، حديث 116 ، علل الشرائع ، صفحه 295 ، حديث 1 عن أبي البختري ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 116 ، حديث 268 ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 127 ، حديث 5 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 372
**********
امام صادق عليه‏السلام فرمودند:
عَلَيكُم بِالسِّواكِ ؛ فَإِنَّهُ يُذهِبُ وَسوَسَةَ الصَّدرِ .
بر شما باد مسواك زدن ؛ چرا كه وسوسه دل را از ميان مى‏بَرَد .
الأمالي للطوسي ، صفحه 667 ، حديث 1396 عن أبي غندر ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 139 ، حديث 52 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 372
**********
امام صادق عليه‏السلام فرمودند:
عَلَيكُم بِالسِّواكِ ؛ فَإِنَّهُ يَجلُو البَصَرَ .
بر شما باد مسواك زدن ؛ چرا كه ديده را جلا مى‏دهد .
المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 384 ، حديث 2354 عن زكريّا ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 111 ، حديث 246 ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 134 ، حديث 43 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 372
**********
امام صادق عليه‏السلام فرمودند:
السِّواكُ يَذهَبُ بِالدَّمعَةِ ، ويَجلُو البَصَرَ .
مسواك زدن ، اشك‏ريزش را مى‏بَرَد و ديده را جلا مى‏دهد .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 496 ، حديث 7 ، المحاسن ، جلد 2 ، صفحه 384 ، حديث 2353 كلاهما عن حمّاد بن عيسى ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 133 ، حديث 42 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 372
**********
امام رضا عليه‏السلام فرمودند:
السِّواكُ يَجلُو البَصَرَ ، ويُنبِتُ الشَّعرَ ، ويَذهَبُ بِالدَّمعَةِ .
مسواك زدن ، ديده را جلا مى‏بخشد ، مو بر مى‏روياند و اشكْ‏ريزش را از ميان مى‏بَرَد .
مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 118 ، حديث 279 ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 137 نقلاً عن طبّ الأئمّة لابني بسطام دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 372
**********
پيامبر اکرم صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله فرمودند:
مَنِ استاكَ كُلَّ يَومٍ مَرَّتَينِ فَقَد أدامَ سُنَّةَ الأَنبِياءِ عليهم‏السلام ، وكَتَبَ اللّه‏ُ لَهُ بِكُلِّ صَلاةٍ يُصَلّيها ثَوابَ مِئَةِ رَكعَةٍ ، وَاستَغنى عَنِ الفَقرِ ، وتَطيبُ نَكهَتُهُ ، ويَزيدُ في حِفظِهِ ، ويَشتَدُّ لَهُ فَهمُهُ ، ويَمَرأُ طَعامُهُ ، ويَذهَبُ أوجاعُ أضراسِهِ ، ويُدفَعُ عَنهُ السُّقُمُ ، وتُصافِحُهُ المَلائِكَةُ لِما يَرَونَ عَلَيهِ مِنَ النّورِ ، ويَنقى أسنانُهُ .
هر كس در هر روز ، دو بار مسواك بزند ، سنّت پيامبران را استمرار بخشيده است ، در برابر هر نمازى كه بخواند ، خداوند ، برايش پاداش صد ركعت مى‏نويسد ، از فقر به غنا (و بى‏نيازى) درمى‏آيد ، دهانش خوش‏بو مى‏شود ، حافظه‏اش فزونى مى‏يابد ، فهمش استوار مى‏گردد ، غذايش گوارش مى‏يابد ، درد دندان‏هايش از ميان مى‏رود ، بيمارى از او دور مى‏گردد ، و فرشتگان ، به واسطه نورى كه بر او مى‏بينند ، با او دست مى‏دهند و دندان‏هايش تميز مى‏شود .
جامع الأخبار ، صفحه 151 ، حديث 340 عن ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 138 ، حديث 49 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 372
**********
پيامبر اکرم صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله فرمودند:
فِي السِّواكِ اثنَتا عَشَرَةَ خَصلَةً : مَطهَرَةٌ لِلفَمِ ، ومَرضاةٌ لِلرَّبِّ ، ويُبَيِّضُ الأَسنانَ ، ويَذهَبُ بِالحَفَرِ ، ويُقِلُّ البَلغَمَ ، ويُشَهِّي الطَّعامَ ، ويُضاعِفُ الحَسَناتِ ، وتُصابُ بِهِ السُّنَّةُ ، وتَحضُرُهُ المَلائِكَةُ ، ويَشُدُّ اللِّثَةَ ، وهُوَ يَمُرُّ بِطَريقَةِ القُرآنِ ، ورَكعَتَينِ بِسِواكٍ أحَبُّ إلَى اللّه‏ِ عز و جل مِن سَبعينَ رَكعَةً بِغَيرِ سِواكٍ .
در مسواك زدن ، دوازده ويژگى است : مايه پاكى دهان است ؛ سبب خشنودى پروردگار است ؛ دندان‏ها را سفيد مى‏كند ؛ جِرم دندان را از ميان مى‏بَرَد ؛ بَلغَم را مى‏كاهد ؛ غذا را مطبوع مى‏سازد ؛ حسنات را دو چندان مى‏كند ؛ به واسطه آن ، سنّت انجام مى‏گيرد ؛ فرشتگان بدين‏وسيله حضور مى‏يابند ؛ لثه را تقويت مى‏كند ؛ برگذرگاه قرآن مى‏گذرد و نزد خداوند ، هر دو ركعت نماز با مسواك ، دوست داشتنى‏تر از هفتاد ركعت بى‏مسواك است .
الخصال ، صفحه 480 ، حديث 52 ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 129 ، حديث 13 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 374
**********
پيامبر اکرم صلى‏ الله ‏عليه و ‏آله فرمودند:
فِي السِّواكِ عَشرُ خِصالٍ : يُطَيِّبُ الفَمَ ، ويَشُدُّ اللِّثَةَ ، ويُذهِبُ البَلغَمَ ، ويَجلُو البَصَرَ ، ويَذهَبُ بِالحَفَرِ ، ويُصلِحُ المَعِدَةَ ، ويُوافِقُ السُّنَّةَ ، ويُفَرِّحُ المَلائِكَةَ ، ويُرضِي الرَّبَّ ، ويَزيدُ فِي الحَسَناتِ .
در مسواك زدن ، ده ويژگى است : دهان را خوش‏بو مى‏كند ؛ لثه را استحكام مى‏بخشد ؛ بلغم را مى‏بَرَد ؛ ديده را جلا مى‏دهد ؛ جِرم دندان را از ميان مى‏بَرَد ؛ معده را سامان مى‏بخشد ؛ با سنّت سازگار است ؛ فرشتگان را شاد مى‏كند ؛ پروردگار را خرسند مى‏سازد؛ و بر حسنات ، مى‏افزايد .
الأحكام النبويّـة في الصناعة الطبيّة ، جلد 2 ، صفحه 116 ، كنز العمّال ، جلد 9 ، صفحه 314 ، حديث 26185 نقلاً عن أبي الشيخ في الثواب وأبي نعيم في كتاب السؤال وكلاهما عن ابن عبّاس دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 374
**********
امام صادق عليه‏السلام فرمودند:
فِي السِّواكِ اثنَتا عَشَرَةَ خَصلَةً : هُوَ مِنَ السُّنَّةِ ، ومَطهَرَةٌ لِلفَمِ ، ومَجلاةٌ لِلبَصَرِ ، ويُرضِي الرَّبَّ ، ويَذهَبُ بِالبَلغَمِ ، ويَزيدُ فِي الحِفظِ ، ويُبَيِّضُ الأَسنانَ ، ويُضاعِفُ الحَسَناتِ ، ويَذهَبُ بِالحَفَرِ ، ويَشُدُّ اللِّثَةَ ، ويُشَهِّي الطَّعامَ ، وتَفرَحُ بِهِ المَلائِكَةُ .
در مسواك زدن ، دوازده ويژگى است : از سنّت است ؛ مايه پاكيزگى دهان است ؛ مايه جلاى ديدگان است ؛ پروردگار را خشنود مى‏كند ؛ بلغم را مى‏بَرَد ؛ حافظه را افزون مى‏سازد ؛ دندان‏ها را سفيد مى‏كند ؛ حسنات را دو چندان مى‏كند ؛ جِرم دندان را مى‏بَرَد ؛ لثه را استحكام مى‏دهد ؛ غذا را مطبوع مى‏سازد؛ و فرشتگان ، بدان شاد مى‏شوند .
الكافي ، جلد 6 ، صفحه 496 ، حديث 6 ، ثواب الأعمال ، صفحه 34 ، حديث 1 كلاهما عن عبد اللّه‏ بن سنان ، كتاب من لا يحضره الفقيه ، جلد 1 ، صفحه 55 ، حديث 126 ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 137 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 374
**********
امام على عليه‏السلام فرمودند:
ثَلاثٌ يُذهِبنَ البَلغَمَ ويَزِدنَ فِي الحِفظِ : السِّواكُ ، وَالصَّومُ ، وقِراءَةُ القُرآنِ .
سه چيز ، بلغم را از ميان مى‏بَرَد و حافظه را افزون مى‏كند : مسواك زدن ، روزه گرفتن و قرائت قرآن .
تهذيب الأحكام ، جلد 4 ، صفحه 191 ، حديث 545 عن غياث بن إبراهيم ، مكارم الأخلاق ، جلد 1 ، صفحه 119 ، حديث 287 كلاهما عن الإمام الصادق عن أبيه عليهماالسلام ، بحار الأنوار ، جلد 76 ، صفحه 138 نقلاً عن كتاب اللباس لأبي النضر العيّاشي وص 320 ، حديث 4 دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 376
**********
امام صادق عليه‏السلام فرمودند:
ثَلاثٌ يُذهِبنَ النِّسيانَ ويُحدِثنَ الذُّكرَ : قِراءَةُ القُرآنِ ، وَالسِّواكُ ، وَالصِّيامُ .
سه چيز ، فراموشى را از ميان مى‏بَرَد و حافظه به بار مى‏آورد : قرائت قرآن ، مسواك زدن و روزه گرفتن .
دعائم الإسلام ، جلد 2 ، صفحه 137 ، حديث 481 ، السرائر ، جلد 3 ، صفحه 142 وفيه «يحددن الفكر» بدل «يحدثن الذكر» ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 266 ، حديث 39 وص 275 ، دانش نامه احاديث پزشكي : 1 / 376 . در السرائر به جاى «حافظه به بار مى‏آورد» ، عبارت «فكر را تيز مى‏كند» آمده است .
www.hadithcity.com