سه‌شنبه، 6 تير 1391

پرسش :

آيا انسانها پس از مرگ به برزخ مي روند يا بعد از قيامت؟

پاسخ :
برزخ چيزى است كه بين دو شى‏ء حايل و واسطه شود. ازاين‏رو عالمى را كه بين دنيا و آخرت قرار مى‏گيرد، عالم برزخ مى‏گويند يعنى بعد از پايان زندگى انسان در دنيا، انسان در ادامه‏ى مسير زندگى وارد جهان ديگرى مى‏شود و آن‏قدر در آن‏جا مى‏ماند تا قيامت كبرى برپا شود. به ديگر سخن برزخ، جهانى نو و زندگى تازه و جديدى است كه از هنگام مرگ هر انسانى شروع مى‏شود و تا بر پايى روز قيامت ادامه دارد و با برپايى قيامت، زندگى انسان در برزخ پايان مى‏پذيرد و برزخ دالان ورودى به قيامت كبرى و نخستين منزل از منازل آخرت مى‏باشد. در آيه‏ى 99 - 100 سوره‏ى مؤمنون چنين آمد، وقتى هنگام مرگ يكى از تبه‏كاران فرا رسيد، درخواست برگشت مى‏كند و خداوند با ردّ درخواست آنان، مى‏فرمايد: من وارئهم برزخ الى يوم يبعثونيعنى پشت سر آن‏ها برزخى است تا روزى (روز قيامت) كه برانگيخته شوند. در روايات هنگامى كه از معصوم(ع) پرسيده مى‏شود، برزخ چيست؟ مى‏فرمايد: القَبرُ منذ حينَ موته الى يومِ القيامةِعالم برزخ همان عالم قبر است كه از هنگام مرگ آغاز مى‏شود و تا زمان برپايى قيامت ادامه دارد(نورالثقلين، ج 3، ص 554).
بنابر اين، هم اكنون ـ كه قيامت برپا نشده ـ عالم برزخ وجود دارد و امرى صرفاً ذهنى نيست و همه‏ى آنان كه مرده‏اند هم‏اكنون در آن جهان به سر مى‏برند و آنجا داراى حيات و زندگى‏اى هستند كه در ادامه‏ى زندگى دنيا است، از يك سو و شروع زندگى و حياتى است كه مرگى براى آن تصور ندارد و امتداد آن، تا ابديت مى‏باشد.
www.morsalat.com