دوشنبه، 12 تير 1391

پرسش :

چرا پس از نام مبارک امام زمان، عبارت «عجّل الله تعالی فرجه» آورده می‌شود؟

پاسخ :
شرح پرسش:
چرا پس از اسم مبارک حضرت علی، عبارت «عليه السلام» و پس از نام مبارک امام زمان، عبارت «عجّل الله تعالی فرجه» آورده می‌شود؟ و چرا بعد از ذکر صلوات، «و عجّل فرجهم» می‌گویند؟

پاسخ:
كلمه عليه السلام، درود و تحيت، و تجليلی است كه ما شيعيان از پيشوايان دين خود می‌كنيم. سلام از سنّت های دين مقدّس اسلام است كه سفارش فراوانی نسبت به آن شده است. با توجّه به عظمت و منزلتی كه امامان معصوم علیهم السلام در پيشگاه الهی دارند، ادب اسلامي اقتضا می‌كند كه به دنبال اسم آنان، كلمه عليه السلام بياوريم، و نه تنها براي اميرالمؤمنين، بلكه براي امام زمان نيز، مستحب است كه اين كلمه آورده شود و ما اين اين درس را از قرآن آموخته‌ايم. خداي متعال در قرآن، به برخي از انبيا، سلام و درود فرستاده است. براي مثال درباره حضرت يحيي علیه السلام می‌فرمايد: «وَ سَلَـَمٌ عَلَيْهِ يَوْمَ وُلِدَ وَ يَوْمَ يَمُوتُ وَ يَوْمَ يُبْعَثُ حَيًّا؛ و سلام بر او روزی كه متولد شده و روزی كه می‌ميرد، و روزی كه زنده می‌شود.» (مريم، 15)
یا می‌فرماید: «سَلَـَمٌ عَلَيََّ إِبْراهِيمَ» (صافات، 109)
همچنین در جایی دیگر می‌فرماید: «إِنَّ اللَّهَ وَ مَلَائكَتَهُ و يُصَلُّونَ عَلَي النَّبِيِّ يَـََّأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ صَلُّواْ عَلَيْهِ وَ سَلِّمُواْ تَسْلِيمًا» (احزاب، 56)
پيامبر اكرم صلّی الله علیه و آله در پيشگاه خدا، آن قدر منزلت دارد كه خداوند و همه فرشتگان بر او درود می‌فرستند، و به مؤمنان نيز دستور داده شده كه به او درود و سلام بفرستند. امّا عبارت «و عجّل فرجهم» كه پس از صلوات به محمد و آل محمد، می‌آوريم و يا پس از بردن نام مقدّس امام زمان، جمله «عجل اللّه تعالی فرجه» می‌گوييم، به اين جهت است كه امام زمان علیه السلام زنده است، و ما با اين جمله، از خدا می‌خواهيم كه در ظهور آن حضرت، تعجيل فرمايد، چون انتظار ظهور، يكی از عبادات بزرگ است، و در روايات سفارش شده كه هميشه منتظر ظهور باشيد، و يكی از مصاديق فرد منتظر اين است كه از خدای متعال بخواهد كه هر چه زودتر اسباب ظهور آن حضرت را فراهم نمايد. در دعاهای وارده از امامان معصوم علیهم السلام نيز اين كلمه آمده است، از جمله در دعای عهد كه خواندن آن در هر صبح، مستحب و ثواب فراوان دارد، و اين دعا، از جانب امام صادق علیه السلام صادر شده، می‌خوانيم: «و عجّل فرجه و سهّل مخرجه؛ خدايا! در فرج آن حضرت تعجيل فرما و اسباب ظهورش را آسان نما.»
بنابراين، «عليه السلام» برای همه امامان مستحب است، كه به دنبال اسم آنان اضافه كنيم، حتّي براي امام زمان و اين تحيّت و درودی از ما به آن بزرگواران است و كلمه «عجّل فرجهم»، دعايی براي تعجيل ظهور آن حضرت می‌باشد.

منبع: موسسه تحقيقاتی حضرت ولی عصر عليه السلام