چهارشنبه، 21 تير 1391
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما

پرسش :

من نمي دانم با چه كسي دوست شوم روز اول تا يك هفته با من خوب هستند و بعد احساس مي كنم كه دارد به من خيانت مي كند علت چيست؟


پاسخ :
انتخاب دوست و همنشين متأثر از فرهنگ و اعتقادات شما است . بايد به اين نكات توجه داشته باشيدكه داشتن دوست و برخوردار بودن از ارتباط عاطفي دوستانه يك ضرورت انساني است . يعني حتي اگر آدمي را موجودي اجتماعي نشناسيد وليكن داشتن دوست به مقتضاي تدبير عاقلانه و تأمين خواسته هاي فطري و غريزي يك پديده ضروري و انكارناپذير زندگي انساني است . حال بعد از ناگزير بودن از دوستي بايد مشخص كرد كه معيارهاي انتخاب دوست چيست و بهترين همنشين كيست ؟ و قبل از آن , معيارهاي همنشين مناسب را چه چيزي معين مي كند؟ پاسخ روشن است كه اهداف اساسي ترين معيار تعيين رفتارها است . دوستي نمودن و همنشين داشتن همانند تمام اعمالي كه آدمي انجام مي دهد, هدفي را تعقيب مي كند. اگر هدف تأمين نيازهاي اقتصادي و برخورداري از متاع دنياست بي ترديد دوستي با فقرا هرگز موجب تحصيل اين هدف نخواهد شد. اگر هدف از دوستي كسب دانش و پيدا كردن راه ترقي و تعالي است اين هدف با رفاقت با افراد بي سواد و نابكار به كف نمي آيد. حال بايد ديد كه هدف شما از دوستي چيست ؟ شايد بگوئيد اهداف در هر زماني تغيير مي پذيرد گاه رسيدن به يك منصب هدف است لذا بايد با افراد صاحب منصب رفاقت داشت تا... و گاه هدف در اختيار افراد لا ابالي و بي دين است و در اين صورت براي تأمين و تهيه اين هدف بايد با چنين افرادي دوست شد و همنشيني نمود!؟! آيا چون رسيدن به هدف مهم است , از هر راه و روشي كه مي توان به آن رسيد, بايد آن را به كف آورد هر چند روشي غلط و نامناسب باشد و هدف وسيله را توجيه مي كند؟!! اما همانگونه كه گذشت و بايد گفت اهداف تمام اعمال ما و هر شخص و انساني را اعتقادات او معين مي كند و حتي راه رسيدن به آن اهداف بايد با اعتقادات فرد هماهنگ باشد. و در مرام ما مسلمانان هدف تمام اعمال و رفتارها به آخرت و خشنودي خداوند بر مي گردد, و لذا هرگاه در پي انجام عملي بر مي آئيم اولين سوال آن است كه آيا اين عمل موجب خرسند شدن حضرت حق مي شود يا نه ؟ آيا خداوند به انجام اين عمل رضايت دارد يا نه ؟ چرا كه جملگي خود را بنده او مي دانيم و بنده بايد در پي تحصيل رضايت مولاي خويش باشد. حال در دوستي و همنشيني نيز بايد هدف همين باشد و الا اگر متاع دنيا و مناصب عالي و دانش فراوان به كف آوردن هدف باشد و بس ديگر بنده خدا نخواهيم بود بلكه بنده منصب و متاع دنيا و علم هستيم . لذا اهل بيت مكرم در ضمن احاديثي مي فرمايند: با كسي دوستي داشته باش كه ديدارش تو را به ياد آخرت و سخنش موجب فزوني علم و دانشت و عملش تو را به آخرت ترغيب كند. از ديدگاه منابع اسلامي يك دوست خوب بايد از ويژگيهاي زير برخوردار باشد 1- وفادار 2- متعهد به عهد و پيمان دوستي 3- مودب و برخوردار از اخلاق نيكو 4- پايبند به احكام دين و آئين جوانمردان همانند غيرت و هميت 5- خدا پروا و پرهيزكار 6- عاقل و دور انديش 7- برخوردار آگاهي و اطلاع لازم و سطح بينش ايده ال 8- آئينه دوست (عيب و ايراد دوست خود را به زبان دوستي بگويد و زمينه ساز رشد و تعالي دوست خود باشد) 9- هم ترازي اجتماعي 10- همنشين سطوح پائين تر جامعه بخصوص فقرا و نيازمندان .
پر واضح است كه اگر دوستي از يكي از ويژگيهاي فوق بي بهره باشد از همان كانال به تو آسيب خواهد رساند و حداقل از همان نقطه سير تعالي و پيشرفت را به روي شما سد خواهد نمود لذا در انتخاب دوست برخوردار از اين صفات دقت كنيد مبادا با كسي طرح دوستي بريزيد كه خيانتكار, ستمگر, ترسو, سخن چين , بخيل و خسيس , تندخو, بد اخلاق , دروغگو و آسوده خواه باشد كه يكي از اين ويژگي هاي او براي انحراف شما و تباه ساختن زندگي و دوستيهاي ديرين كافي است چرا كه پاي دوستي بر احساس همدردي , خيرخواهي , يكرنگي , فروتني , پوشيدن سر, كم توقع بودن و بردباري و شاد كردن و شاد خواستن استوار است . البته دوستي كه تمام اين ويژگي ها را داشته باشد مسلماً غيرممكن يا حداقل بسيار سخت است لذا كسي كه در مسير دين باشد و نسبت به دوري از گناهان وانجام واجبات اهتمام داشته باشد مي تواند دوست خوبي باشد و بايد سعي كنيد به كمك يكديگر همراه با گذشت عيوب يكديگر را اصلاح كنيد و در مسير كامل شدن قدم برداريد.
لازم به تذكر است كه داشتن اوصاف انساني دو طرفه مي باشد يعني شما هم بايد درحق دوستتان اين چنين باشيد.
www.dte.ir


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.