جمعه، 31 شهريور 1391

پرسش :

در روایات، رحلت امام زمان علیه السلام چگونه بیان شده است؟

پاسخ :
روایات در مورد چگونگی رحلت حضرت مهدی علیه السلام (شهادت یا مرگ طبیعی)، مختلف است. در کتابی به شهید شدن امام زمان علیه السلام توسط یک پیرزن با اوصاف خاص تصریح شده(۱)، اما سندی برای این حدیث بیان نشده لذا نمی‌توان آن را پذیرفت.
در مورد شهادت حضرت مهدی علیه السلام، روایات کلی هم وجود دارد که بر اساس آنها، هیچ امامی نیست مگر این‌که کشته یا مسموم می‌شود.(۲) ظاهر این‌گونه روایات، شهادت حضرت را بیان می‌کند(۳)، اما دلیل قطعی بر شهادت شخص حضرت، وجود ندارد.
در روایات آمده، امام حسین علیه السلام و یارانش در اواخر حیات امام زمان علیه السلام رجعت می‌کنند و امام زمان علیه السلام بعد از معرفی آنها و شناخت مردم، از دنیا رحلت می‌کند و امام حسین علیه السلام غسل و دفن حضرت را به عهده می‌گیرد.(۴) سپس سال‌های طولانی حضرت امام حسین علیه السلام حکومت می‌کند و رهبری را به عهده می‌گیرد. طبق این نوع روایات امام زمان علیه السلام به مرگ طبیعی از دنیا می‌روند و این احتمال قوی‌تر به نظر می‌رسد.

پی‌نوشت‌ها:
۱. الزام الناصب، ص۱۹۰.
۲. من لایحضره الفقیه، ج ۲، ص ۵۸۵.
۳. کفایۀ الاثر، ص ۲۲۷.
۴. بحارالانوار، ج ۵۳، ص۹۳.
منبع: پورتال جامع مهدویت