سه‌شنبه، 4 مهر 1391

پرسش :

فروش نفت ایران و عراق در طول 8 سال جنگ تحمیلی بین دو کشور چگونه بود؟

پاسخ :
با توجه به اینکه قسمت عمده‏اى از صدور نفت عراق از طریق خلیج فارس صورت مى‏گرفت، از همان ابتداى جنگ، صدور نفت عراق از خلیج فارس با دشوارى روبه‏رو شد و سپس قطع گردید. به دلیل محدودیت دسترسى عراق به خلیج فارس، این کشور مجبور شد در طول جنگ نفت خود را از طریق لوله‏هاى نفتى از خاک ترکیه، اردن و عربستان صادر کند.
یکى از مسیرهاى دیگر صدور نفت عراق، لوله‏اى بود که از خاک سوریه عبور مى‏کرد. سوریه در سال 1982 خط لوله انتقال نفت کرکوک به مدیترانه را که روزانه 300 هزار بشکه نفت عراق را به خارج صادر مى‏کرد، مسدود نمود. عراق براى جبران آن، خط لوله‏اى به بندر سعودى «ینبع» در کنار دریاى سرخ احداث نمود. همچنین احداث خط لوله‏اى دیگر از طریق اردن به خلیج عقبه در طرح قرار گرفت.
در سال 1982 عراق قرار دادى یک میلیارد دلارى را براى احداث خط لوله نفتى از عراق به بندر عقبه با شرکت مهندسى ساختمانى گروه بجتل امضا نمود. آمریکایى‏ها موافقت اسرائیل را در این زمینه به دست آوردند و به عراقى‏ها در مورد امنیت خطوط لوله نفتى عراق که به بنادر مدیترانه و دریاى سرخ متصل مى‏شد، اطمینان دادند.
صادرات نفتى عراق در سال 1987 )صرف نظر از مسدود شدن خط لوله سوریه و اسکله‏هاى البکر و العمیه در خلیج فارس( در حدود 5 / 1 میلیون بشکه در روز بود. نفت صادراتى عراق از طریق بندر ینبع عربستان عمدتا از طریق منطقه زبیر در جنوب غربى بصره تأمین مى‏شد که حدود 16 مخزن عظیم نفت خام به میزان 6 میلیون بشکه در منطقه زبیر وجود دارد.
سیستم صدور نفت عراق در سال هفتم جنگ از طریق اردن، عربستان و ترکیه طراحى شده بود و سعودى‏ها در اجراى لوله گذارى نیز تعهداتى را پذیرفتند. به این ترتیب عراق توانست در طى جنگ، صدور نفت خود را تا سقف 6 / 1 میلیون بشکه در روز ادامه دهد.
ایران به دلیل داشتن از سواحل طولانى و مناسب در خلیج فارس و دریاى عمان، نفت خود را از طریق نفتکش‏ها صادر مى‏کند که در دوران جنگ نیز صدور نفت ایران از همین طریق بود. عراق براى ضربه زدن به توان اقتصادى ایران، از سال 1362 به بعد جنگ نفتکش‏ها را در خلیج فارس آغاز نمود و هم زمان پایانه‏هاى نفتى ایران را در خلیج فارس مورد حمله قرار داد. وزیر نفت عراق در این باره گفته است: عراق به نفتکش‏هایى که به بنادر ایران نزدیک شوند حمله خواهد کرد، زیرا این بنادر شاهرگ اقتصاد ایران - که ماشین جنگى این کشور را تغذیه مى‏کند - هستند.
با حملات عراق به مراکز نفتى ایران در خلیج فارس، شرکت‏هایى بیمه بین‏المللى مرتبا هزینه‏هاى بیمه جنگى خود در منطقه را افزایش مى‏دادند که این نیز به نوبه خود موجب کاهش هر چه بیشتر ارزش نفت ایران مى‏شد. حملات عراق به مراکز نفتى و نفتکش‏هاى ایران خسارات زیادى به ایران وارد مى‏نمود و از صدور نفت ایران مى‏کاست. عراق با حمله به نفتکش‏ها در خلیج فارس، قصد داشت از صدور نفت ایران جلوگیرى نماید.
براساس محاسبه متخصصان نفتى، درآمد ایران از نفت در مارس 1986 )اسفند 1364( حدود 420 میلیون دلار در ماه بود که این درآمد نسبت به درآمد ماهانه 3 / 1 میلیارد دلار در سال قبل به یک سوم سقوط کرده بود. در این زمان عراق روزانه 6 / 1 میلیون بشکه نفت صادر مى‏کرد.
به رغم کاهش تولید و صدور نفت ایران در دوران جنگ، صادرات نفت ایران هیچ‏گاه متوقف نشد و همچنان ادامه یافت که این به دلیل داشتن سواحل طولانى در خلیج فارس و بیمه نمودن کشتى‏هاى نفتکش بود.
منبع: جنگ ایران و عراق، پرسش‌ها و پاسخ‌ها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ