جمعه، 21 مهر 1391

پرسش :

تجارت چیست؟

پاسخ :
کتاب [«تجارت»] درباره خرید و فروش، شرایط طرفین معامله [یعنى خریدار و فروشنده] و شرایط عوضین، شرایط عقد؛ یعنى صیغه معامله و همچنین درباره انواع خرید و فروش ها مانند: معامله نقد، معامله نسیه [که جنس، نقد است و پول، مدت دارد] و معامله سلف [که عکس آن است؛ یعنى پیش فروش است. و به دیگر سخن، پول نقد دریافت مى شود و جنس، مدت دار است] بحث مى شود.
البته معامله اى که هم جنس و هم پول، مدت دار باشد، باطل است. همچنین در باب بیع درباره مرابحه، مواضعه و تولید، بحث مى شود. مقصود از مرابحه در اینجا آن است که شخص، معامله اى مى کند و بعد با گرفتن یک مقدار سود، معامله را به دیگرى واگذار مى کند. مواضعه، برعکس است؛ یعنى معامله را با مقدارى کسر و تحمل ضرر به دیگرى واگذار مى کند. تولید این است که معامله را بدون سود و زیان به دیگرى واگذار نماید.1 «معامله گرى» وقتى که شکل کسب و استمرار پیدا مى کند، «تجارت» نامیده مى شود.2
پی نوشتها:
1 .مرتضى مطهرى، آشنایى با علوم اسلامى، ج 3، صص 119 و 120.
2 .مرتضى مطهرى، آشنایى با قرآن، ج 3، ص 124.
www.irc.ir

نظرات کاربران