يکشنبه، 23 مهر 1391

پرسش :

هر یک از مراحل امر به معروف لفظى و عملى، به چند طریق انجام مى شود؟

پاسخ :
[اجراى] هر یک از امر به معروف لفظى و امر به معروف عملى به دو [روش] است: مستقیم و غیرمستقیم. گاهى که مى خواهید امر به معروف یا نهى از منکر کنید، مستقیم وارد مى شوید و حرف را مستقیم مى زنید؛ یعنى اگر مى خواهید کسى را وادار به کارى کنید؛ مى گویید من از جناب عالى خواهش مى کنم فلان کار را انجام دهید، ولى یک وقت هم به طور غیرمستقیم به او تفهیم مى کنید که البته مؤثّرتر و مفیدتر است؛ یعنى بدون آنکه او بفهمد که شما دارید با او حرف مى زنید، از کسى که فلان کار را کرده است، تعریف مى کنید، کار او را توجیه و تشریح مى کنید. مى گویید فلان کس در فلان مورد چنین عمل کرده، این طور رفتار کرده و... تا او بداند و بفهمد. این بهتر در او اثر مى گذارد [همچنان که] عمل هم به طور غیرمستقیم مؤثرتر است.
منبع: حماسه حسینى، علامه شهید مرتضی مطهری(ره)، ج 2، صص 98 و 99.