يکشنبه، 23 مهر 1391

پرسش :

دو رکن اساسى امر به معروف و نهى از منکر چیست؟

پاسخ :
این وظیفه بزرگ (امر به معروف و نهى از منکر) دو رکن اساسى دارد. یکى از آنها رشد، آگاهى و بصیرت است. ما گاهى معروف ها را به جاى منکر مى گیریم و منکرها را به جاى معروف. بهتر این (است) که ما جاهل ها، امر به معروف و نهى از منکر نکنیم. چه منکرها که به نام امر به معروف و نهى از منکر به وجود نیامد. آگاهى و بصیرت مى خواهد، دانایى و روان شناسى و جامعه شناسى مى خواهد تا انسان بفهمد که چگونه امر به معروف و نهى از منکر کند؛ یعنى راه معروف را تشخیص بدهد، ببیند معروف کجاست، منکر را تشخیص بدهد. ریشه منکر را به دست بیاورد، از کجا آن منکر سرچشمه مى گیرد. بنابراین، ائمه دین فرموده اند: جاهل، بهتر است امر به معروف و نهى از منکر نکند. چرا؟ «لِاَنَّهُ ما یُفسِدُهُ اَکثَرُ مِمّا یُصلِحُهُ» چون جاهل هنگامى که امر به معروف و نهى از منکر مى کند، مى خواهد بهتر کند، بدتر مى کند.
منبع: حماسه حسینى، علامه شهید مرتضی مطهری(ره)، ج 2، صص 82 و 83 .