شنبه، 7 بهمن 1391

پرسش :

در روﺳﺘﺎﺋﻲ اﻓﺮاد ﺧﻴﺮ در ﻓﻜﺮ ﺗﺄﺳﻴﺲ و ﺳﺎﺧﺖ ﻣﺴﺠﺪ اﻓﺘﺎده اﻧﺪ و ﻳﻜﻲ از آﻧﺎن زﻣﻴﻦ وﺳﻴﻌﻲ را ﺑﻪ اﻳﻦ ﻣﻨﻈﻮر وﻗﻒ ﻛﺮده و ﺑﻌﺪ از ﺗﺴﻄﻴﺢ زﻣﻴﻦ ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﺗﺼﺮف ﻧﻤﺎز ﺟﻤﺎﻋﺘﻲ در آن ﺑﺮﮔﺰار ﮔﺮدﻳﺪ، اﻛﻨﻮن ﭼﻨﺪ ﺳﺎل اﺳﺖ ﻛﻪ اﻳﻦ زﻣﻴﻦ ﺑﻌﻠﺖ ﻋﺪم ﺗﻮاﻧﺎﺋﻲ ﺳﺎﺧﺖ ﺑﻼ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﺎﻧﺪه و اﻫﺎﻟﻲ ﺗﺼﻤﻴﻢ دارﻧﺪ ﻣﺴﺠﺪ ﻗﺪﻳﻤﻲ را ﺗﻮﺳﻌﻪ و ﺗﻌﻤﻴﺮ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ، از ﻗﺮاﺋﻦ ﻣﻌﻠﻮم اﺳﺖ ﻛﻪ زﻣﻴﻦ ﻣﺬﻛﻮر ﺑﻪ ﻫﻴﭻ وﺟﻪ ﺳﺎﺧﺘﻪ ﻧﺨﻮاﻫﺪ ﺷﺪ و ﺑﻪ ﻛﻠﻲ در ﺗﻮان اﻫﺎﻟﻲ ﻧﻴﺴﺖ، ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﻳﻦ ﻣﻄﻠﺐ آﻳﺎ ﺷﺮﻋﺎ ﻣﻲﺗﻮان ﺗﺼﺮﻓﻲ ﺑﻌﻨﻮان ﻓﺮوش ﻳﺎ ﻏﻴﺮه در زﻣﻴﻦ ﻧﻤﻮد و آﻳﺎ واﻗﻒ ﺧﻮدش ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ آن را ﺑﺨﺮد ﻳﺎ ﺑﻪ ﺟﺎی اﻳﻦ زﻣﻴﻦ، زﻣﻴﻦ دﻳﮕﺮی را در ﻛﻨﺎر ﻣﺴﺠﺪ ﻗﺪﻳﻤﻲ ﺑﺪﻫﺪ ﺗﺎ آﻧﺠﺎ ﺗﻮﺳﻌﻪ ﻳﺎﺑﺪ آﻧﭽﻪ ﺣﻜﻢ اﷲ اﺳﺖ ﺑﻴﺎن ﻓﺮﻣﺎﺋﻴﺪ.

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی :
اﮔﺮ وﻗﻒ ﺑﺎ ﻗﺒﺾ ﻣﻌﺘﺒﺮ در آن واﻗﻊ و ﺗﻤﺎم ﺷﺪه ﻧﻤﻲﺗﻮاﻧﻨﺪ ﺑﻔﺮوﺷﻨﺪ و واﻗﻒ ﻫﻢ در آن اﺧﺘﻴﺎری ﻧﺪارد.
منبع : اﺳﺘﻔﺘﺎﺋﺎت ﺑﺎب وﻗﻒ، ﺣﻀﺮت آﻳﺖ الله اﻟﻌﻈﻤﻲ ﺧﺎﻣﻨﻪای ﻣﺪﻇﻠﻪ اﻟﻌﺎﻟﻲ، ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﺳﺎزﻣﺎن اوﻗﺎف ، مهر1390