شنبه، 7 بهمن 1391

پرسش :

در ﺷﻬﺮﺳﺘﺎن ... رﻗﺒﻪ ای وﺟﻮد دارد ﻛﻪ ﻋﻮاﻳﺪ آن ﻗﺴﻤﺘﻲ ﺻﺮف ﻣﺨﺎرج ﺗﻌﺰﻳﻪ داری و ﺑﺎﻗﻴﻤﺎﻧﺪه ﺑﻴﻦ ارﺣﺎم ﻣﻮﺻﻲ ﺗﻘﺴﻴﻢ ﻣﻲﮔﺮدد، در وﺻﻴﺖ ﻧﺎﻣﻪ ﻣﺬﻛﻮر ﻓﺮوش ﺛﻠﺚ و اﺟﺎره ﺑﻴﺶ از 3 ﺳﺎل آن ﻣﻨﻊ ﺷﺪه اﺳﺖ و ﻫﻤﭽﻨﻴﻦ ﻗﻴﺪ ﮔﺮدﻳﺪه ﻛﻪ اوﺻﻴﺎ ﺣﻖ ﻧﺪارﻧﺪ اراﺿﻲ ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ را ﺑﻪ ﻛﺴﻲ اﺟﺎره دﻫﻨﺪ ﻛﻪ در آن اﺣﺪاث ﺑﻨﺎ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ. ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﻳﻨﻜﻪ ﻣﻮرد ﺑﺤﺚ در ﺣﺎل ﺣﺎﺿﺮ ﻛﻼ در داﺧﻞ ﺷﻬﺮ و در ﻣﻨﻄﻘﻪ ﺧﺪﻣﺎت ﺷﻬﺮی و ﻣﺴﻜﻮﻧﻲ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ و اﺳﺘﻔﺎده از آن ﺟﺰ ﺑﺎ اﺣﺪاث ﺑﻨﺎﻫﺎی ﻣﺴﻜﻮﻧﻲ و ﺗﺠﺎری و اداری و ﻏﻴﺮه ﻣﻤﻜﻦ ﻧﻴﺴﺖ و از ﻃﺮف دﻳﮕﺮ در ﺑﺨﺸﻲ از آن اراﺿﻲ ﺳﺎزﻣﺎنﻫﺎ و ﻣﺆﺳﺴﺎت ﺑﺎ ﺑﻮدﺟﻪ دوﻟﺘﻲ اﻗﺪام ﺑﻪ اﺣﺪاث ﺑﻨﺎﻫﺎی اداری ﻧﻤﻮده اﻧﺪ و ﺑﺎﻧﻚﻫﺎ ﻧﻴﺰ ﺑﻪ ﻋﻠﺖ ﺷﺮاﺋﻂ ﻣﻨﺪرج در وﺻﻴﺘﻨﺎﻣﻪ از اﻋﻄﺎی وام و ﺧﺪﻣﺎت ﻻزم ﺑﻪ ﻣﺴﺘﺄﺟﺮﻳﻦ ﺧﻮدداری ﻣﻲﻧﻤﺎﻳﻨﺪ و اﻳﻦ وﺿﻊ ﺑﺎﻋﺚ رﻛﻮد آﺑﺎداﻧﻲ و ﭘﻴﺸﺮﻓﺖ ﺷﻬﺮ و ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ ﺷﺪه اﺳﺖ و ﭼﻨﺎﻧﭽﻪ ﻧﻈﺮ ﻣﻮﺻﻲ در ﻣﻮرد ﻋﺪم اﻋﻄﺎی ﺣﻖ ﺗﻤﻠﻚ اﻋﻴﺎن در اراﺿﻲ ﻛﻪ داﺧﻞ ﺷﻬﺮ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ ﻣﺮاﻋﺎت ﺷﻮد ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ ﻏﻴﺮ ﻗﺎﺑﻞ اﺳﺘﻔﺎده و ﺑﺪون درآﻣﺪ ﺑﺎﻗﻲ ﺧﻮاﻫﺪ ﻣﺎﻧﺪ ﻛﻪ در اﻳﻦ ﺻﻮرت اﻣﻜﺎن اﻧﺠﺎم ﻧﻴﺎت ﻣﻮﺻﻲ ﻧﻴﺰ ﻣﻴﺴﺮ ﻧﺨﻮاﻫﺪ ﺷﺪ و از ﻃﺮﻓﻲ ﻣﺸﻜﻼت ﺑﺴﻴﺎر زﻳﺎدی ﺑﺮای ﺳﺎﻛﻨﻴﻦ و ﻣﻘﺎﻣﺎت دوﻟﺘﻲ و ﻣﺆﺳﺴﺎت ﺑﻪ وﺟﻮد ﺧﻮاﻫﺪ آﻣﺪ، ﻟﺬا ﻣﺴﺘﺪﻋﻲ اﺳﺖ ﺑﺎ ﻋﻨﺎﻳﺖ ﺑﻪ ﻣﺸﻜﻼت اﻳﺠﺎد ﺷﺪه ﻣﻮاﻓﻘﺖ ﻓﺮﻣﺎﻳﻨﺪ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر رﻓﻊ ﻣﺤﺬورات ﻳﺎد ﺷﺪه اﻳﻦ ﻗﺴﻤﺖ از ﻧﻈﺮ ﻣﻮﺻﻲ در اﻳﺠﺎد اراﺿﻲ ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ رﻋﺎﻳﺖ ﻧﺸﻮد و ﺣﻖ ﺗﻤﻠﻚ اﻋﻴﺎن ﺑﻪ اﻓﺮاد و ﻣﺆﺳﺴﺎت ﻣﺘﻘﺎﺿﻲ داده ﺷﻮد ﺗﺎ ﺿﻤﻦ اﺣﻴﺎی ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ اﻓﺮاد ﻧﻴﺰ ﺗﺸﻮﻳﻖ ﺑﻪ اﺟﺎره راﺿﻲ ﺑﺸﻮﻧﺪ.

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مدظله العالی :
ﻣﻮﻗﻮﻓﻪ را ﻧﻤﻲﺗﻮاﻧﻨﺪ ﺑﻪ اﻓﺮاد ﻳﺎ ﻣﺆﺳﺴﺎت ﺗﻤﻠﻴﻚ ﻛﻨﻨﺪ و آﻧﻬﺎ ﻧﻤﻲﺗﻮاﻧﻨﺪ ﺗﻤﻠﻚ ﻛﻨﻨﺪ و ﻣﺎﻟﻚ ﻧﻤﻲﺷﻮﻧﺪ و ﻫﻤﺎﻧﻄﻮر ﻛﻪ در ﺟﻮاب اﺳﺘﻔﺘﺎء ﻗﺒﻞ ﻣﺮﻗﻮم ﺷﺪه ﻣﻲﺗﻮاﻧﻨﺪ ﻣﺸﻜﻞ را ﺣﻞ ﻛﻨﻨﺪ، ﺑﻠﻲ اﮔﺮ اﺳﺘﻔﺎده از وﻗﻒ در ﺟﻬﺖ وﻗﻒ ﻣﻤﻜﻦ ﻧﺒﺎﺷﺪ ﻣﮕﺮ ﺑﻪ اﺣﺪاث ﺑﻨﺎء ﻳﺎ اﺟﺎره ﺑﻴﺶ از ﺳﻪ ﺳﺎل ﻣﻲﺗﻮاﻧﻨﺪ آن را ﺑﺮای اﺣﺪاث ﺑﻨﺎء ﻳﺎ ﺑﻴﺶ از ﺳﻪ ﺳﺎل اﺟﺎره دﻫﻨﺪ و ﺑﻪ وﻗﻒ ﻋﻤﻞ ﻛﻨﻨﺪ، وﻟﻲ ﺑﺎﻳﺪ ﺑﺎ ﻧﻈﺮ ﻣﺘﻮﻟﻲ ﺷﺮﻋﻲ ﺑﺎﺷﺪ، واﷲ اﻟﻌﺎﻟﻢ.
منبع : اﺳﺘﻔﺘﺎﺋﺎت ﺑﺎب وﻗﻒ، ﺣﻀﺮت آﻳﺖ الله اﻟﻌﻈﻤﻲ ﺧﺎﻣﻨﻪای ﻣﺪﻇﻠﻪ اﻟﻌﺎﻟﻲ، ﻣﻌﺎوﻧﺖ ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ ﺳﺎزﻣﺎن اوﻗﺎف ، مهر1390