شنبه، 14 ارديبهشت 1392

پرسش :

خداوند از همه ی این اتفاقات که شیطان در مقابلش ایستادگی می کند آگاه بوده است ، پس ما نمی توانیم بگوییم که تکبر باعث این اتفاقات شده است . راهنمایی بفرمایید .

پاسخ :
این سوالی است که خود شیطان از ملائکه کرد . شیطان بعد از اینکه از بهشت رانده شد هفت شبه با ملائک مطرح کرد و گفت که شما از خدا بپرسید که مگر تو نمی دانستی که من در مقابل تو می ایستم و حالا چرا من را نکشتی که من تا قیامت زنده نمانم ؟ بزرگان اسلام پاسخ های خوبی به آن داده اند . اساس خلقت رحمت است یعنی خداوند همه ی موجودات را آفریده که رحمت بی پایان خودش را به پای موجودات بریزد . همین ابلیس در بهشت زندگی می کرد و از همه ی نعمتها استفاده می کرد ولی چه اتفاقی افتاد که این نعمت ها از او گرفته شد ؟ قرآن می فرماید : شما خودتان باعث عذاب خودتان می شوید . پس اصل خلقت شیطان برای خودش رحمت و لطف و فیض الهی است . مثلا یکی معتاد می شود ، از خانواده و جامعه طرد می شود و به پست ترین کارها دست می زند . او نمی تواند بگوید که چرا خدا من را خلق کرد ؟ مگر خدا نمی دانست که من به این سرنوشت دچار می شوم ؟ خدا همه ی اینها را می دانست ولی برای اینکه حجت را بر خود موجودات وهمه ی انسانها و سایر موجودات تمام بکند ، فرصت را می دهد که همه خودشان را نشان بدهند ، انسانهای پاک سیرت خودشان نشان بدهند که کدام طرفی هستند .اصل خلقت شیطان بر اساس رحمت و لطف الهی بوده است . این مثل استادی است که می داند که در پایان کار کدام دانش آموز قبول می شود و کدام دانش آموز مردود می شود. اما علم استاد علت قبولی یا مردودی فرد نیست . انسانها خودشان تلاش می کنند که مردود یا قبول بشوند.