دوشنبه، 29 مهر 1392

پرسش :

آیا تغییر زمان حساب سال خمسى جایز است؟

پاسخ :
همه مراجع (به جز خامنه اى): جلو انداختن حساب سال به هر اندازه، اشکال ندارد؛ ولى تأخیر آن جز با اجازه حاکم شرع جایز نیست 1.
آیه اللّه خامنه اى: تقدیم و تأخیر سال خمسى جز با اجازه حاکم شرع جایز نیست، مگر با شرایط خاص 2.
تبصره. البته جلو انداختن سال خمسى در صورتى جایز است که به صاحبان خمس ضررى وارد نیاید، مثلاً به این طریق که اگر در اثناى سال، منافع خود را تخمیس نماید، مى تواند مبدأ را پس از تخمیس مذکور قرار دهد و با گذشت یک سال، به حساب سال خود رسیدگى کند.
پی نوشت :
1. مکارم، استفتاءات، ج 1، س 353؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 809؛ نورى، استفتاءات، ج 2، س 320؛ سیستانى، المسائل المنتخبه، م 611؛ صافى، جامع الاحکام، ج 1، س 620؛ دفتر: امام، بهجت و تبریزى.
2. خامنه اى، اجوبة، س 1000.
منبع: www.porseman.org