دوشنبه، 29 مهر 1392

پرسش :

به جهت نیاز وسایلى خریده ام؛ ولى با اینکه بیش از یک سال از خرید آنها مى گذرد هیچ استفاده اى نکرده ام، آیا به اینها خمس تعلق مى گیرد؟

پاسخ :
همه مراجع (به جز سیستانى و وحید): چنانچه در معرض استفاده بوده، خمس ندارد 1.
آیه اللّه سیستانى: باید خمس آن را بپردازد؛ مگر اینکه وجود آن در خانه ضرورى باشد و در وقت نیاز نتواند فورا آن را تهیه کند. در این صورت اگر تهیه آن از قبل متعارف باشد، خمس ندارد 2.
آیه اللّه وحید: خمس دارد 3.
تبصره. باید توجه داشت هر چند عبارت رساله هاى عملیه مراجع، در مورد «کتاب» است؛ ولى کتاب خصوصیتى ندارد و این حکم شامل هر وسیله اى است که مورد نیاز انسان باشد.
پی نوشت :
1. امام، استفتائات، ج 1، س 41؛ صافى، جامع الاحکام، ج 1، س 740؛ خامنه اى، اجوبة، س 922 و 904؛ نورى، استفتائات، ج 1، س 267؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 702؛ بهجت، توضیح المسائل، م 1376؛ تبریزى، استفتائات، س 888 و 826؛ مکارم، توضیح المسائل، م 1507.
2. دفتر: سیستانى.
3. دفتر: وحید.
منبع: www.porseman.org