دوشنبه، 29 مهر 1392

پرسش :

اینجانب اتومبیل سوارى خود را که مورد نیازم بود، دو سال پیش خریدم و اکنون آن را فروخته و با پول آن اتومبیل نو و مدل جدید خریدارى کرده ام و بقیه پول آن را نیز، از درآمد سال پرداختم؛ آیا باید خمس بپردازم؟

پاسخ :
همه مراجع (به جز امام): اگر اتومبیل جدید مورد نیاز و در شأن شما باشد، خمس ندارد 1.
امام: پول فروش اتومبیل اول فورا خمس دارد؛ مگر آنکه با اتومبیل جدید معاوضه کنید 2.
تبصره 1. فرض مسأله جایى است که تا پیش از رسیدن سال خمسى با پول فروش، اتومبیل جدید تهیه کرده است و چنانچه این پول تا سر سال خمسى باقى بماند، حکم سؤال پول فروش خانه را پیدا مى کند.
تبصره 2. هر چند در کلام برخى از مراجع، سخن از غیرماشین است؛ ولى تفاوتى بین آن و سایر وسایل مورد نیاز در این جهت نیست.
پی نوشت :
1. فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 701؛ نورى، استفتائات، ج 2، س 342 و ج 1، س 265؛ تبریزى، استفتائات، س 890؛ صافى، جامع الاحکام، ج 1، س 714؛ سیستانى، منهاج الصالحین، ج 1، م 1223؛ خامنه اى، اجوبة، س 886؛ مکارم، استفتائات، ج 1، س 314؛ وحید، توضیح المسائل، م 1778؛ دفتر: بهجت.
2. امام، استفتائات، ج 1، س 72، 74، 173.
منبع: www.porseman.org