دوشنبه، 29 مهر 1392

پرسش :

آیا مى توان در مال خمس نداده تصرف کرد؟

پاسخ :
همه مراجع (به جز تبریزى و وحید): خیر، مالى که به آن خمس تعلق گرفته، تا خمس آن را ندهد، نمى تواند بدون اجازه حاکم شرع در آن تصرف کند؛ هر چند قصد پرداخت خمس را داشته باشد 1.
آیه اللّه تبریزى: مالى که به آن خمس تعلق گرفته، چنانچه قصد پرداخت خمس را نداشته باشد، نمى تواند بدون اجازه حاکم شرع در آن تصرف کند و اگر قصد دادن خمس را دارد، بنابر احتیاط واجب، نمى تواند تصرف کند 2.
آیه اللّه وحید: خیر، مالى که به آن خمس تعلق گرفته، تا خمس آن را ندهد، نمى تواند بدون اجازه حاکم شرع در آن تصرف کند؛ هر چند قصد پرداخت خمس را داشته باشد؛ مگر آنکه تصرفات او اعتبارى و در سهم خود باشد (مانند فروختن و صلح کردن آن) 3.
پی نوشت :
1. توضیح المسائل مراجع، م 1790؛ خامنه اى، اجوبة، س 936؛ نورى، توضیح المسائل، م1786.
2. توضیح المسائل مراجع، م 1790.
3. وحید، توضیح المسائل، م 1798.
منبع: www.porseman.org