دوشنبه، 29 مهر 1392

پرسش :

آیا در خانه میتى که خمس بدهکار است، مى شود نماز خواند؟

پاسخ :
آیات عظام امام و فاضل: تصرف در این خانه حرام و نماز در آن باطل است؛ مگر آنکه بدهى او را بدهند یا تصمیم داشته باشند، بدون سهل انگارى بپردازند 1.
آیه اللّه تبریزى: تصرف در این خانه حرام و نماز در آن باطل است؛ مگر آنکه بدهى او را بدهند یا ضامن شوند که بپردازند 2.
آیه اللّه سیستانى: نماز خواندن در این خانه با اجازه ورثه صحیح است 3.
آیات عظام صافى و نورى: تصرف در این خانه حرام و نماز در آن باطل است؛ مگر آنکه بدهى او را بدهند یا ضامن شوند که بپردازند، به گونه اى که از عهده میت ساقط شود 4.
آیه اللّه مکارم: تصرف در این خانه حرام و نماز خواندن در آن باطل است؛ مگر آنکه بدهى او را بدهند 5.
آیه اللّه وحید: اگر اموال میت (ماترک) بیش از خمس (و زکات) نباشد، تصرف در این خانه حرام و نماز در آن باطل است؛ مگر آنکه بدهى او را بدهند یا با قبول حاکم شرع، ضامن شوند که بپردازند. در این هنگام تصرف و نماز در خانه او با اجازه ورثه اشکال ندارد 6.
پی نوشت :
1. توضیح المسائل مراجع، م 875.
2. تبریزى، توضیح المسائل، م 884.
3. سیستانى، توضیح المسائل، م 863.
4. نورى، توضیح المسائل، م 876؛ صافى، توضیح المسائل، م 884.
5. مکارم، توضیح المسائل، م 800.
6. وحید، توضیح المسائل، م 882.
منبع: www.porseman.org