دوشنبه، 29 مهر 1392

پرسش :

مفهوم و ماهیت «مؤونه» را توضیح دهید؟

پاسخ :
«مؤونه» به مخارجى گفته مى شود که در زندگى هزینه مى گردد و شامل موارد ذیل است:
1. هزینه هاى زندگى شخصى؛ مانند: خوراک و پوشاک، خانه مسکونى، وسایل زندگى، وسایل نقلیه، وسایل تحصیلى، رایانه، هزینه ازدواج و...؛
2. هدایا و بخشش ها مانند خیرات، صدقات، جوایز و...؛
3. مخارج سفر حج (واجب و مستحب)، سفر زیارت، گردش و تفریح؛
4. حقوقى که بر عهده شخص است؛ مانند: دیه، غرامت و کفاره 1.
توضیح: هزینه هاى زاید بر نیاز و شأن افراد، جزء مؤونه محسوب نمى شود. بنابراین اگر بیشتر از این مقوله صرف کند؛ به گونه اى که عرفا اسراف شمرده شود، باید سر سال، خمس آنها را بپردازد.
پی نوشت :
1. العروة الوثقى، ج 2، کتاب الخمس، م 61.
منبع: www.porseman.org