دوشنبه، 13 آبان 1392

پرسش :

کسى که به حرمت استمنا در ماه رمضان آگاهى داشته ؛ ولى نمى دانسته روزه را باطل مى کند، تکلیف او چیست؟

پاسخ :
همه مراجع (به جز سیستانى، خامنه اى و مکارم) : در فرض یاد شده، باید روزه هایى که در آن استمنا کرده، قضا کند و کفّاره هم بدهد.1
آیه اللّه  سیستانى : پرداخت کفّاره واجب نیست و اگر جهل به حدى باشد که احتمال باطل شدن روزه را نمى داده است، قضاى روزه ها نیز واجب نیست.2
آیه اللّه  خامنه اى : در فرض یاد شده، تنها قضاى روزه ها واجب است.3
آیه اللّه  مکارم : در فرض یاد شده، بنابر احتیاط واجب روزه هایى که در آن استمنا کرده، قضا کند و کفّاره هم بدهد.4
پی نوشت:
1. تبریزى، وحید، منهاج الصالحین، کفّاره الصوم، تتمیم ؛ امام، فاضل، نورى، تعلیقات على العروة، الفصل الثالث، السادس ؛ دفتر: خامنه اى، صافى و بهجت.
2. سیستانى، منهاج الصالحین، ج 1، کفاره الصوم، تتمیم.
3. اجوبه الاستفتائات، س 773 و دفتر استفتائات.
4. مکارم، توضیح المسائل مراجع، م 1658، 1659 ؛ تعلیقات على العروة، الفصل الثالث و السادس.
منبع : پرسمان