شنبه، 7 دی 1392

پرسش :

اگر سرمایه کسى مخمّس شود و با گذشت یک سال مالى، در اثر تورّم ناشى از افزایش حجم پول در گردش، ارزش پولى آن افزایش بیابد; ولى جنس عوض نشود و مقدار آن ثابت بماند آیا در این جا ربح صدق مى کند و مشمول خمس مى شود؟

پاسخ :
پاسخ از حضرت آیت اللَّه العظمى مکارم شیرازى (مدّ ظلّه العالى):
ربح در این جا صدق مى کند، زیرا نوسانات محدود و کوتاه مدّت در عرف بازار هنوز به رسمیّت شناخته نشده و تنها در محافل علمى مورد بحث است; توضیح این که در بعضى از جوامع کنونى کمترین تغییر در تورّم، در محاسبات بدهى ها و مطالبات در عرف بازار لحاظ مى شود، مثلاً بانکهاى این کشورها هر سال، هنگامى که بهره سپرده ها را مى دهند در کنار بهره، تفاوت تورّم را هم مى پردازند، یعنى در عرف بازار آنها، محاسبه تورّم به عنوان یک اصل اقتصادى شناخته شده است; در این کشورها مى توان تورّم را در همه داد و ستدها ملحوظ داشت; ولى در عرف کشورهاى دیگر این مسأله فقط در محافل علمى مطرح است و مى دانیم مسائل فقهى بر محور موضوعات عرفى دور مى زند; نه موضوعات خاصّ محافل علمى.
منبع: makarem.ir