سه‌شنبه، 4 آذر 1393

پرسش :

چرا به امام زمان علیه السلام منتقم گفته می شود؟

پاسخ :
هر یک از معصومین علیهم السلام به یک لقب مشهور شده اند ، مثلاً حضرت علی علیه السلام به امیرمؤمنان و امام حسین علیه السلام به سیّدالشهداء مشهور گشته اند. تمام این لقب ها ریشه در روایات دارد.
امامان معصوم علیهم السلام اختصاص در برخی روایات ودعاها، لقب «منتقم» را به حضرت مهدی علیه السلام اختصاص داده اند. بلکه این لقب راخداوند به امام عصر ارواحناله الفداء داده است. در روایات ازامام زمان علیه السلام به عنوان انتقام گیرنده از دشمنان خداودشمنان پیامبر وامامان علیهم السلام، به ویژه منتقم خون امام حسین السلام نام برده شده است.
ازجمله احادیثی که نام معصومین علیهم السلام رابرمی شمرد، حدیث معراج است. دراین حدیث آمده: «وقتی حضرت محمّد صلی الله علیه و آله به دعوت پروردگاربه دیدارملک و ملکوت و عالم اعلی رفت، ندارسید: سر خود را بالا بگیر و نگاه کن. آن حضرت سرش رابلند کرد، نگاهش به نورهای خیره کننده ومقدسی افتاد وبه خداوند عرضه داشت: بارالها! این نورهای مقدّس چه کسانی هستند؟ ندارسید: اینها امامان می باشند و این که –دربین آنها قرارگرفته و -ایستاده است، همانا قائم عجل الله فرجه الشریف است؛ آن که حلال مرا حلال و حرامم راحرام می کند، و به وسیله اوازدشمنانم انتقام می گیرم».(۱)
عایشه گوید: روزی رسول خدا صلّی الله علیه و آله دردیدار با فرشته وحی ، دستور دادهیچ کس نزداونرود. دراین هنگام امام حسین علیه السلام نزد رسول خدا صلی الله علیه وآله رفت. جبرئیل پرسید: «این کودک کیست؟ پیامبر صلی الله علیه وآله فرمود: فرزندم، او را گرفت و بر زانوی خودنشانید. جبرئیل گفت: او کشته خواهدشد.
پیامبر صلی الله علیه وآله فرمود: چه کسی اورامی کشد؟جبرئیل گفت: امّت تو وی راخواهند کشت. پیامبر صلی الله علیه وآله فرمود: او را می‌کشند؟ جبرئیل گفت: آری.
رسول خدا صلی الله علیه و آله گریست. جبرئیل گفت: ای رسول خدا گریه مکن !خداوند به وسیله قائم شما اهل بیت، از آنها انتقام خواهد گرفت.
پیامبر فرمود: حبیب من، جبرئیل ! قائم مااهل بیت کیست؟گفت: او نهمین فرد از نسل حسین علیه السلام است.(۲)
امام باقر علیه السلام در تفسیم آیه «ومن قتل مظلوماً فقدجعلنا لولیه سلطاناً فلا یسرف فی القتل انه کان منصوراً»(۳)؛ و آن کس که مظلوم کشته شده، برای ولیّ‌اش سلطه (وحقّ قصاص) قراردادیم، امادرقتل اسراف نکند، چون او مورد حمایت است. فرمود:«مقصود، حسین بن علی علیهما السلام است که مظلوم کشته شد و ما اولیای او هستیم و حضرت قائم (علیه السلام) ازماست و هرگاه قیام کند، انتقام خون حسین (علیه السلام) را می گیرد».
پس آن قدرازآنهارامی کشد که برخی می گویند :«درکشتن وانتقام گرفتن ازقاتلان اسراف کرده است»، اماقرآن می فرماید:«هرگزدرکشتن و انتقام گرفتن اسراف نمی‌کند».(۴)
امام صادق (ع) نیزدر تفسیرآن فرمود:« این آیه دربارۀ امام حسین (ع) نازل شده است.پس اگر ولیّ او (امام زمان (علیه السلام)) تمام اهل زمین رابکشد، هرگزمسرف نخواهد بود.»(۵)

پی‌نوشت‌ها:
۱.کفایه الاثر،ص ۱۵۳؛کمال الدین ،ج ۱،ص ۲۵۲؛عیون اخبارالرضا،ج ۱،ص ۵۸واثبات الهداه، ص ۶۵۱.
۲.کفایه الاثر،ص ۱۸۷.
۳.سوره اسراء،آیه ۳۳.
۴.تفسیر عیّاشی،ج ۲،ص۲۹۰.
۵.الکافی ، ج۸،ص ۲۵۵؛تاویل الایات ، ج۱،ص۲۸۰ وکامل الزیارات ،ص ۶۳.
منبع: پورتال جامع مهدویت

نظرات کاربران