چند نفس عمیق کشیدن روشی قدیمی و پر کاربرد است که می توانید با انجام آن بر استرس و یا حالت عصبی خود غلبه کنید . 
 
چکیده : استرس های روزمره می‌تواند ضربه ای به سلامت شما بزند که جبران آن بسیار سخت است، اما شما با انجام راهکارهای راحت در خانه می توانید اضطراب را از بدن تان دور کنید تا سلامت تان را تضمین کرده باشید. با ما همراه باشید.

تعداد کلمات 966 / تخمین زمان مطالعه 5 دقیقه

فاطمه زهرا شادمان

مقدمه

استرس زیاد خطر جدی برای سلامت جسم شما به حساب می آید .
گاهی استرس و اضطراب در شما علائمی همچون بی خوابی و عدم توانایی داشتن در تمرکز و تپش قلب و گرفتگی نفس یا حتی تهوع و اسهال دارد که بسیار آزار دهنده بوده و فرد را ضعیف می‌کند . 
کنترل ذهن در مواقع اضطراب می تواند کار دشواری به نظر برسد اما با راهکار هایی که پیشنهاد می کنیم می توانید مرحله به مرحله این مشکل را برای خود آسان کنید و از شر استرس های زیادی خلاص شوید.
در روایتی زیبا درباره غلبه بر استرس،  امیرالمونین امام على علیه السّلام فرمودند :« إذا هبت أمراً فقع فیه، فإنّ شدّه توقّیه أعظم ممّا تخاف منه؛ هرگاه از کاری ترسیدی، خود را بـه کام آن بینداز، زیرا ترس شدید از آن کار، دشوارتر و زیان ‌بارتر از اقدام به آن کار است .» [1]

راهکار کاهش اضطراب 

۱- نفس عمیق 

چند نفس عمیق کشیدن روشی قدیمی و پر کاربرد است که می توانید با انجام آن بر استرس و یا حالت عصبی خود غلبه کنید . 
در اصل این موضوع به بدن شما ربط دارد، شما وقتی که دچار نگرانی یا تنش عصبی می‌شوید ضربات قلب شما به شدن افزایش پیدا می کند و به نفس نفس زدن می افتید. اگر شما بدن تان را مجبور کنید که آرام نفس بکشد، ضربان قلب شما هم کاهش پیدا می‌کند و آرامش و خونسردی ذهن شما ثابت می‌شود . 
نفس عمیق به گونه ای که فضای شش شما کاملا پر شود و خالی کردن آن به آرامی باعث آرام شدن کل بدن تان می شود. 
 

۲- تحرک داشته باشید 

به طور مسلم ، ورزش مرتب بدن را برای غلبه بر استرس مقاوم می‌سازد . اما حتی گاهی کارهای مثل قدم زدن در اطراف آپارتمان می تواند ناراحتی شما را به خاطر مشکلات کاری و یا داد و بیداد خانوادگی که داشته اید کمتر کند . 
دکتر میلر می‌گوید :« بدن شما طوری ساخته شده است که تحت فشار روانی، نیاز به تحرک دارد. بدوید یا مبارزه کنید، مؤثر است . » [2]
 

۳- گریه کنید 

تحمل واکنش های طبیعی بدن و جلوگیری از ابراز شدن آن ضربه شدیدی به شما خواهد زد. گاهی اوقات فضای اطراف ما اصلا مناسب گریه کردن یا داد زدن نیست و برای همین شما تخلیه روحی نمی‌شوی و استرس به وجود آمده در شما ضربان قلب تان را نامنظم می‌کند . 
در این شرایط در اولین فرصت سعی کنید که بلند گریه کنید ، گریه کردن خجالت ندارد و یک واکنش بسیار طبیعی بدن یک انسان زنده است.
 

۴- ورزش یوگا انجام دهید 

یوگا ورزشی است که باطن شما را به آرامش می‌رساند . انجام این ورزش زیر نظر استاد ماهر می تواند صبر و حوصله در انجام کارها را به شما بیاموزد و کمک کند تا واکنش های بعد عصبانیت یا اضطراب خود را کنترل شده انجام دهید ‌.
ساکن بودن و نشستن در یک مکان و بستن چشم ها و آرامش داشتن اولین راه خانگی ورزش یوگا است ‌.
در مرحله بعد می توانید در این حالت به گفتن کلمات آرامش دهنده مشغول شوید و با هر نفس عمیقی که می کشید یکبار آن کلمه را بگویید و این روش را به مدت ده تا بیست دقیقه ادامه دهید. 
حداقل هفته ای یکبار این ورزش را انجام دهید و به مرور روی تمرکز ذهن تان کار کنید و فقط به کلمه ای که تکرار می کنید فکر کنید.
 

۵- ماساژ دادن عضلات 

بر اثر وارد شدن استرس به بدن ، برخی از عضلات برای ترشح آدرنالین منقبض می‌شوند و انقباض آنها باعث ترشح آدرنالین زیاد می‌شود .
شما با دادن دو دقیقه ماساژ آرام بر عضلات گرفته شده می‌توانید به باز شدن آنها کمک کنید و آرامش خود را رقم بزنید.
عضله گردن و پشت گردن ، عضله کمر و پشت بیشترین گرفتگی را در این مواقع دارند که شما با ماساژ آرام یا کمک گرفتن از دیگران می توانید آنرا حل کنید .
گاهی می‌تواند ماساژ گیجگاهی کمک در باز شدن عضلات گردن نیز کند و از سردرد و اضطراب بکاهد.
 

۶- غذاهای مفید

  مرکبات ، اسفناج ، ماهی های چرب ، سبزیجات خام ، شیر ، بادام ، پسته ، برنج و طالبی و کاهو و زالزالک بسیار مفید بوده و خوردن آنها باعث کاهش استرس می شود ‌.[3]
 

۷- دوش آب گرم 

آب گرم برای بدن در مواقع اضطراب بسیار مفید است. زیرا در آن مواقع جریان خون در دست و پا کاهش پیدا می‌کند و آب گرم می‌تواند جریان خون را در بدن به حالت قبل و معمولی برگرداند و بدن را به حالت عادی و استراحت بر می‌گرداند .
اگر در جایی نیستید که بتوانید دوش آب گرم بگیرید ، حداقل یا آب گرم دست های خود را آب کشی کنید تا حدودی بشود جریان را تنظیم کرد. 
البته باید دانست دوش آب سرد بسیار مضر است و تاثیر برعکس دارد که به بدن شما شک وارد شده و عواقب مضری به همراه دارد .


پاورقی
[1] آمدی، عبدالواحد ابن محمد، غرر الحکم و درر الکلم، جلد یک، صفحه 654 ، دعای ۸۹۵۵۷
[2] محمدی، نوید، درمان های خانگی، جلد 10، تهران: گلبرگ، 1386، صفحه 73
[3] خدادای، مصطفی، طب سنتی، جلد یک، قم: سپهر اندیشه، 1396، صفحه 28

منبع 
آمدی، عبدالواحد ابن محمد، غرر الحکم و درر الکلم، جلد یک
محمدی، نوید، درمان های خانگی، جلد 10، تهران: گلبرگ، 1386
خدادای، مصطفی، طب سنتی، جلد یک، قم: سپهر اندیشه، 1396

بیشتر بخوانید :
راه کارهایی برای کاهش استرس (بخش اول)
اولین قدم در کنترل استرس چیست؟
استرس و راهکارهای کاهش آن
مدیریت استرس؛ چرا و چگونه؟
راهکارهایی برای جلوگیری از استرس​​​​​​​
5 راهکار مقابله با استرس های زندگی​​​​​​​