در زمان عادت ماهانه از مواد غذایی که طبع سرد دارند، کمتر استفاده کنید. ترشی جات جزو مواد سرد محسوب می شوند که مناسب دوران عادت ماهانه نیستند.
 

مقدمه

بحث سلامت زنان و سلامت عادت ماهانه دو مبحثی هستند که به شدت با یکدیگر پیوند خورده اند. طب سنتی هم حرف های زیادی در این رابطه دارد و معتقد است با تغییر شیوه زندگی می توان تا حد زیادی به سلامت عادت ماهانه هم کمک کرد. « روشنک مکبری نژاد»، معاون آموزشی و عضو هیات علمی دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، درباره عقاید طب سنتی در مورد عادت ماهانه و راه های کاهش درد و توصیه های عمومی در این زمینه مطالب مفیدی بیان کرده اند.
 

عادت ماهانه از دیدگاه طب سنتی

« طب سنتی باور دارد عادت ماهانه یکی از راه هایی است که به دفع مواد زاید بدن کمک می کند. مزاج خانم ها نسبت به آقایان سردتر و با رطوبت تر است، در نتیجه به نسبت آقایان هضم، جذب و دفع خوبی ندارند و به همین دلیل خدا عادت ماهانه را در خانم ها قرار داده است. البته طب جدید باور دارد علت عادت ماهانه دفع برخی سلول هاست. عادت ماهانه در طب سنتی بسیار مهم است و همان طور که می دانید، خانم ها با به تاخیر افتادن عادت ماهانه حال بدی را تجربه و احساس سنگینی می کنند. حتی ممکن است خانمی با تاخیر عادت ماهانه دچار مشکلاتی شود که با شروع عادت ماهانه این مشکلات حل می شوند.»
 

6 عامل تاثیرگذار در عادت ماهانه

طب سنتی توجه به 6 مورد را برای سلامت عمومی بدن ضروری می داند و معتقد است توجه به آنها می تواند تاثیر زیادی در سلامت عادت ماهانه خانم ها هم داشته باشد. از طرفی به هم خوردن تعادل این 6 مورد سلامت بدن را به خطر می اندازد. این 6 مورد عبارتند از:

1- آب و هوا: می تواند بر کل سیستم بدن تاثیر بگذارد.

2- خوردنی ها و آشامیدنی ها: هر خوراکی ای که میل می کنیم می تواند بر سیستم بدن ما تاثیر بگذارد و باعث بروز بیماری یا حفظ سلامت مان شود.

3- احتباس و استفراغ: البته احتباس به معنای امروزی نیست و مفهومش هر ماده ای است که با باقی ماندن در بدن، تعادل را به هم می زند و باعث بیماری می شود و برای حفظ سلامت باید از بدن خارج شود. از جمله موادی که باید از بدن خارج شوند می توان مدفوع، ادرار و تعریق را نام برد که به هم خوردن تعادل هریک مساوی با بیماری است. استفراغ نیز به این معناست که خروج بیش از اندازه برخی مواد مانند خون باعث بروز بیماری می شود.

4- اعراض نفسانی: استرس ها و هیجانات می توانند روی سیستم بدن تاثیر بگذارند و باعث بیماری شوند. همه حکمای طب سنتی عقیده دارند این مورد بیش از دیگر موارد مخرب است و بدن را بیمار می کند. استرس ها حتی می توانند از علل مهم بروز بیماری های صعب العلاج نیز باشند.

5- حرکت و سکون: هر حرکتی که بدن داشته باشد روی سلامت بدن تاثیر می گذارد. طب سنتی به ورزش اهمیت زیادی داده و باور دارد ورزش یکی از راه هایی است که می تواند باعث دفع مواد زاید در بدن و تسهیل فرایند عادت ماهانه شود. در قرن اخیرسکون یکی از دلایل مهم بیماری است. کم تحرکی یا بی تحرکی باعث بیماری هایی مانند سندرم متابولیک، دیابت و فشارخون- عامل بیشتر سکته ها- می شود.

6- خواب و بیداری: روی تعادل بدن تاثیر می گذارد، این روزها بسیاری از افراد به دلیل استفاده از شبکه های اجتماعی یا به دلایل دیگر تا پاسی از شب بیدار می مانند و به تبع آن روزها می خوابند. این شیوه زندگی که متاسفانه رایج شده، بسیار برای سلامت مضر است.
 

آب و هوا عامل مهمی در سلامت عادت ماهانه

« گروهی از بیماری ها بیشتر در هوای خشک بروز می کنند و گروه دیگر در هوای سرد یا گرم. حتی بادها نیز می توانند بر بروز بیماری تاثیر بگذارند. در این دوران مساله مهم آلودگی هواست که می تواند بر سلامت عادت ماهانه و عمومی تاثیر بگذارد. برخی بیماری ها هم در فصول خاص بیشتر می شوند. آب و هوا روی عادت ماهانه تاثیر می گذارد و به طور کلی در هوای گرم دختران زودتر بالغ می شوند. آب و هوا بحث گسترده ای دارد، درست است که ما نمی توانیم روی آب و هوا تاثیر زیادی بگذاریم اما باید بدانیم آب و هوا تاثیر زیادی بر سلامت بدن دارد و نباید از تاثیر آن بر بروز بیماری ها غافل شویم.»
 

توصیه ها و پرهیزهای غذایی در عادت ماهانه

« در زمان عادت ماهانه خون از بدن خارج می شود و خون از دیدگاه طب سنتی مزاج گرم و تر دارد. خروج این ماده گرم و تر باعث سردی بدن می شود. به همین دلیل بهتر است در زمان عادت ماهانه از مواد غذایی که طبع سرد دارند، کمتر استفاده کنید. ترشی جات جزو مواد سرد محسوب می شوند که مناسب دوران عادت ماهانه نیستند. در این دوران باید سعی کنید از مواد غذایی گرم، خون ساز و انرژی زا بیشتر استفاده کنید تا احساس بهتری داشته باشید. رعایت این اصول ساده به خصوص زمانی که امتحان دارید یا احساس ضعف دارید، کمک زیادی به بهبود حال عمومی می کند. از دیگر مواد مفید برای این دوران می توان به مغزهایی مانند بادام و پسته اشاره کرد. شیره انگور هم مناسب است. دمنوش هایی مانند بابونه، زنجبیل، پونه و آویشن هم در این دوران می توانند مفید باشند. این دمنوش های گرمی بخش، درد را کاهش می دهند.»
 

آیا مصرف دمنوش ها محدودیت دارد؟

« بهتر است روی این مساله تاکید کنیم که طب سنتی «بیماری» را درمان نمی کند و وظیفه اش «درمان بیمار»  است. ما هر دمنوش و دارویی را با توجه به مزاج شخص تجویز می کنیم. این روزها استفاده از زنجبیل یا برخی دمنوش های گیاهی بسیار رایج شده، در حالی که اگر کسی مزاج بسیار گرمی داشته باشد، نباید از زنجبیل استفاده کند. از این رو، شاید درست نباشد یک نسخه خاص برای همه افراد توصیه کنیم. ما نمی توانیم فرمول کلی برای همه بپیچیم. باید در مورد هر مطلبی که در هر جایی می خوانیم یا می شنویم این نکته را به خاطر داشته باشیم که توصیه های طب سنتی بر اساس مزاج هر فرد است و ممکن است نسخه ای که برای دیگری درمان است، برای شخص دیگری مفید نباشد. البته توصیه های عمومی خوراکی مانند استفاده از مغزها یا مصرف نکردن برخی مواد غذایی مانند ترشی ها یا میوه هایی مانند خیار برای بیشتر افراد در دوران عادت ماهانه مفید است.»

ادامه دارد... 

منبع : هفته نامه سلامت