در موضوع وقف در گذشته کتابشناسی هایی توسط اساتید و محققین عرضه شده است، که از نظر تعداد منابع و مآخذ بسیار محدود و به معرفی کتاب در موضوع وقف بسنده شده بود. لیکن آن منابع هم با عنایت به زمان خود اقدامی در خور تحسین به شمار می روند که گردآورنده ی این کتاب نیز از آن تجارب بهره گرفته است.
به گزارش راسخون، «مأخذ شناسی وقف» تمامی نوشتارهای موجود درباره «وقف» را که شامل 6هزار و 293 مدرک به صورت کتاب، مقاله، پایاننامه و نسخه خطی، به زبان فارسی و عربی و اردو تا پایان سال ۱۳۹۳ خورشیدی است در شش قالب عنوان اثر، نویسنده، سال انتشار، زبان، نوع اثر، مکان نگهداری و موضوع، ارائه میکند. این کتاب به همت سید احمد سجادیجزی گردآوری و از سوی موسسه خانه کتاب، منتشر شده است.
در موضوع کتابشناسی وقف تا کنون سه اثر ارزشمند برای معرفی آثار فارسی نگاشته شده، که با توجه به گذشت سالهای متمادی از انتشار این آثار، هر یک با کاستیهایی روبهرو هستند؛ به طوری که اغلب جامعیت کاملی ندارند زیرا نویسندگان تمام توجه خود را تنها به معرفی کتابها گذارده و به معرفی مأخذهای دیگر همچون پایاننامهها و مقالات توجهی نشان ندادهاند و این موضوع جای خالی یک مأخذ شناسی جامع در موضوع «وقف» را بیش از پیش نمایان میکرد.
کتاب «مأخذ شناسی وقف» آثار موجود در قالبهای کتاب، بخشی از کتاب، مقاله، پایان نامه و نسخه خطی را آورده و اطلاعات اثر شناختی آن در شش قالب «عنوان اثر»، «نویسنده»، «سال انتشار»، «زبان»، «نوع اثر»، «مکان نگهداری» و «موضوع» و مؤلفههای فرعی خاص هر اثر، ارائه شده است.
سید احمد سجادی جزی، نویسنده «مأخذ شناسی وقف» در پیشگفتار خود بر این کتاب مینویسد: «این در این نگارش سعی شده تمامی نوشتارهای موجود درباره «وقف» تا پایان سال ۱۳۹۳ خورشیدی در قالبهایی مختلف و به زبان فارسی و عربی و اردو، منعکس شود و حتی مطالبی اندک در حد چند صفحه که در کتابی حجیم ولی منبع از وقف بیان شده، به صورت «بخشی از کتاب» ارائه گردد و موضوعات مطرح شده در آن گفتار وقفی بیان شود تا مخاطب به ابعاد نوشتار واقف شده و برای تفصیل مطلب به نوشتار مراجعه کند.
کتابشناسی وقف میتواند با معرفی آثار نگاشته شده، راهنمایی جدی و عملی از تمام اقدامات و تجربهها و ابتکارات نگارشی در مقوله وقف و بازگو کننده دغدغههای فکریای باشد که در جهان اسلام در بستر وقف جریان داشته و بیانگر حرکتهای یکپارچه اندیشمندان اسلامی در وادی وقف است.»
همچنین در مقدمهای که مجید غلامی جلیسه، مدیر عامل موسسه خانه کتاب، بر این کتاب نوشته، میخوانیم: «تا پیش از انتشار «مأخذشناسی وقف»، از میان تمام کتابشناسیهای منتشر شده در ایران، کتاب «وقف در آیینه آثار» جامعترین کتاب پیرامون منابع منتشر شده در موضوع «وقف» به شمار میآید که طی آن 1804 عنوان کتاب، مقاله و پایاننامه که در موضوع وقف به نگارش درآمده است، ذکر شده است.
مأخذ شناسی وقف حاصل ۵ سال کوشش مستمر جناب حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید احمد سجادی جزی است که طی مطالعات گسترده همراه با سفرها و مراجعه به اکثر کتابخانه های موجود درکشور و کتابخانه های شهرهای مکه، مدینه و نجف اشرف پدید آمده است. در این کتاب ۶۲۳۹ مدرک اعم از کتاب، مقاله، پایان نامه و نسخه خطی به زبان های فارسی، عربی و اردو شناسایی و معرفی شده است. در این میان گردآورنده حتی از مطالب اندک که در حد چند صفحه و در کتابی حجیم بوده نیز غفلت نورزیده و به عنوان مآخذ در کتاب معرفی نموده است. و در حقیقت فهرستگانی کامل از آثار منتشر شده درباره «وقف» است.
مآخذ شناسی وقف مرجعی جامع برای محققین، دانشجویان و کلیه ی علاقه مندان پژوهش و مطالعه در زمینه وقف به شمار می رود.
«مأخذشناسی وقف» به همت سید احمد سجادی در ۱۳۹۰صفحه گردآوری و با شمارگان ۵۰۰ نسخه،۵۴۰ صفخه و با قیمت ۷۵ هزار تومان، از سوی موسسه خانه کتاب، منتشر شده است.
/2759/