حضرت فاطمه معصومه (س)؛ شفیعه محشر
غلامحسن محرمی گفت: قم عُشّ اهل بیت و عُشّ آل محمد است. یعنی پناهگاه آل محمد است و جایگاه شیعیان است و این به واسطه وجود حضرت معصومه(س) است.
پنجشنبه، 13 تير 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: دومین ویژگی برجسته ایشان این است که ایشان از لحاظ تقوا و فضیلت در حدی بوده اند که باعث شده به معصومه شهرت پیدا کنند. سومین فضیلت ایشان این است که آنقدر از فضایل و برجستگی های ذاتی برخوردار بودند که برای ایشان برای ازدواج کفوی پیدا نشده است. در روایت داریم اگر امیرالمومنین (ع) نبود برای حضرت فاطمه (س) در این دنیا کفوی پیدا نمیشد. شاید برای حضرت معصومه (س) نیز کفوی نبوده که ازدواج نکردهاند. البته این مطلب را به طور قطع نمی توان گفت، اما احتمال بسیار قوی وجود دارد. فضایل ذاتی آن حضرت بسیار با اهمیت است.
غلامحسن محرمی افزود: ایشان علاوه بر امامزادگی دارای ویژگی های برجسته بوده است. یکی از با فضیلت ترین امام زاده ها است تا حدی که خبر دفن ایشان از سوی پیامبر (ص) و امامان داده شده است. همچنین از فضایل ایشان نیز خبر داده شده است. به فضایل ایشان از روایاتی که درباره شان صادر شده نیز می توان پی برد. روایاتی از امام صادق (ع)، امام کاظم (ع)، امام رضا (ع) و امام جواد (ع) نقل شده که در فضیلت زیارت ایشان آمده که هرکس ایشان را زیارت کند بهشت بر او واجب میشود. با این مضمون که پاداش زیارت ایشان بهشت است.
وی ادامه داد: نکته با اهمیت دیگر درباره ایشان وجود ایشان در قم است. یعنی سرزمینی که مزار ایشان در آن قرار گرفته است. مزار امامزاده های مختلف در شهرهای مختلف وجود دارد اما این امامزاده ها را در آن مناطق کشته اند و شهید کردهاند. در حالی که قم جایی است که حضرت معصومه (س) را با سلام و صلوات و شکوه و عظمت به آنجا آورده اند. به استقبال ایشان رفتند و در قم ۱۷ روز با عزت حضور داشته اند و با عزت و احترام از دنیا رفته است. در خانه یکی از بزرگان قم بوده و در آنجا از دنیا رفته است. از همان زمان بر روی مزارشان سایه بان درست کردند و بعد از گذشت اندک زمانی بر روی مزار ایشان گنبد درست کردند.
غلامحسن محرمی خاطرنشان کرد: علاوه بر این مکان های که ایشان در آنجا بودند حفظ شده است. جایی که ایشان عبادت میکرده تبدیل به مدرسه شده و الان بیت النور نام دارد. یعنی ایشان به شهر و مکانی آمده که توجه بسیاری به ایشان شده و از ابتدا شیعه نشین بوده و بعدها به جایگاه شیعیان عالم تبدیل شده است. قم از آن زمان یعنی در عصری که حضرت معصومه (س) به آنجا آمدند و بعد از آن هم کانون علمی و جایگاه اهل علم بوده است و البته مدتی حوزه ها رونق نداشته و دوباره در صد سال پیش این حوزه های علمیه شکل گرفته و رونق یافته و جایگاه پیدا کرده و جایگاه علما و فضلا شده است. قم که از قدیم دارالمومنین بوده است مکانی است که حضرت معصومه (س) در آنجا دفن شده است.
وی اضافه کرد: در روایات از قم زیاد تعریف شده است مبنی بر اینکه عُشّ اهل بیت و عُشّ آل محمد است. یعنی پناهگاه آل محمد است و جایگاه شیعیان است. سلام بر اهل قم داده شده است و اینها در روایات معصومین آمده است. یا در روایات دیگر به طور متعدد داریم که بهشت ۵ در دارد که ۳ در آن از قم است. شهر قم از دیرباز مورد توجه شیعیان و اهل بیت بوده است و این نکته اهمیت دارد که حضرت معصومه (س) در این شهر دفن شده اند و مزار ایشان در این شهر مقدس قرار گرفته است. اصلاً یکی از فضیلت های شهر قم حضور حضرت معصومه (س) در این شهر است و این دلالت بر فضیلت های ذاتی ایشان دارد. اینکه آن حضرت چه اندازه بانوی فاضلهای بوده اند که به خاطر ایشان قم این ارزش را پیدا کرده است.
غلامحسن محرمی همچنین گفت: در تاریخ نقل شده است که حضرت معصومه (س) برای دیدار برادرشان از مدینه به ایران آمدهاند و همراه اقوام خود عازم خراسان بوده اند که در ساوه مریض شده اند و از آنجا به قم آمده است. برای ایشان این مسئله در تاریخ ثبت شده است. در تاریخ نیامده که ایشان برای تبلیغ آمده باشند، اما نفس وجود ایشان خود تبلیغ بوده است. وجود اهل بیت و انواری مثل حضرت معصومه (س) به گونه ای بوده است که در هر مکانی که می رفتند خود یک تبلیغ برای دین بوده است. فضیلت از ایشان تراوش میکرده و نور ایشان همواره ساطع بوده است. اینکه مشیت الهی بر این بوده که ایشان به ایران بیاید و در این مکان از دنیا برود و مزار ایشان در قم قرار بگیرد هم خود نکته دیگری است.
وی عنوان کرد: ایشان قصد سفر به خراسان و مرو را داشت اما به آنجا نرسید. بالاخره ایشان خواهر امام رضا بود و به حدی به امام رضا نزدیک بود و به ایشان دلبستگی داشت که دوری او را نمیتوانست تحمل کند. قصد زیارت و دیدار امام رضا را داشت و اگر به مرو یعنی جایی که امام رضا در آنجا سکونت داشت می رسید حتماً به ایشان کمک میکرد و در تبلیغ شریعت مقدس اسلام برای زنان می توانست مانند حضرت فاطمه (س) عمل کند و سهم بزرگی در تبلیغ اسلام و شریعت مقدس را بر عهده بگیرد. البته همان مدتی هم که در قم بوده هم این وظیفه را انجام می داده است. اما به هر حال به خراسان نرسیدند.
غلامحسن محرمی سپس گفت: در منابع مختلف درباره سن ایشان صحبت شده است و سن ایشان ۲۸ سال گفته شده است و از همین جا سال تولد ایشان را می توان متوجه شد. ایشان یک امامزاده بودهاند. درباره برخی از امامزاده های دیگر و حتی درباره برخی از ائمه نیز اطلاعات کمی در دست داریم. بخش های مختلفی از زندگی ائمه برای ما پوشیده است تا چه رسد به امامزاده هایی مانند حضرت معصومه. آنچه بیشتر درباره ایشان نقل شده پیرامون فضایل ایشان است. یعنی روایات زیادی داریم که در آنها پیرامون فضیلت ایشان صحبت شده است.
وی افزود: درباره کتبی که پیرامون ایشان نگاشته شده است میتوان به کتاب آقای حسین گنجی به نام «شفیعه محشر» اشاره نمود. کتاب «کریمه اهل بیت» نوشته آقای علی اکبر مهدی پور نیز در این باره وجود دارد. همچنین در شرح حال زندگی امام کاظم (ع) و درباره اولاد ایشان و کتب تاریخی که پیرامون شرح حال امام رضا (ع) نگاشته شده است درباره حضرت معصومه (س) نکاتی آمده است. در زیارت نامهها و کتب زیارت نامه مانند کامل الزیارات و سایر کتب زیارت نیز پیرامون ایشان نکاتی آمده است.
غلامحسن محرمی سپس اظهار داشت: زنان و دختران اهل بیت از جمله حضرت معصومه (س) دو ویژگی بارز همواره داشتند؛ یکی حیا و عفت و پوشیدگی و دیگری علم. مثلاً این ویژگیها را در حضرت فاطمه نیز میبینیم. اینان بسیار عفیف و با حیا بودند و در ارتباط شان با نامحرم بسیار مراقبت میکردند. مثلاً در روایتی داریم که کسی به خانه پیامبر (ص) آمد که نابینا بود اما حضرت فاطمه (س) بلند شد و از آن مکان بیرون رفت. به او گفته شد که تو را نمی بیند ایشان پاسخ دادند من که او را می بینم. یعنی تا این اندازه حیا و عفت را رعایت میکردند. همچنین در روایات داریم که برگه ای نزد حضرت فاطمه بود که در آن علم و احادیث پدر ایشان نوشته شده بود. این برگه گم میشود به فضه میگوید آیا میدانی کجاست؟ این برگه نزد من به اندازه حسن و حسین ارزش دارد. یعنی علم تا این اندازه نزد ایشان ارزش داشت که ارزش آن را به اندازه فرزندان خود بیان میکند.
غلامحسن محرمی در پایان گفت: البته باید توجه کنیم که منظور از علم، علم امروزی و مادی نیست علم الهی، علم دینی و علم به شریعت اسلامی مد نظر است که آموختن آن برای زن و مرد واجب است. آموختن علم به این معنا نیست که زن در دانشگاههای امروزی برود و در میان تعداد زیادی نامحرم قرار بگیرد تا در انتها مثلاً یک مهندس بشود. لزومی ندارد که زنان ما مهندس شوند. البته آزادی وجود دارد و میل خودشان است اما از دید اسلام این برای زن فضیلت نیست، بلکه علم الهی است که فضیلت است.
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط
افزایش بی سابقه حضور توریستهای بین المللی در حرم حضرت معصومه
دوشنبه، 9 ارديبهشت 1398
زیارت از راه دور حضرت معصومه(سلام الله علیها) با ارسال پیام کوتاه
دوشنبه، 18 شهريور 1392
حرم حضرت معصومه (س) در شهر قم
جمعه، 10 آبان 1387
چرا حضرت معصومه(سلام الله علیها) راهی ایران شدند
يکشنبه، 25 مرداد 1394
گزارش تصویری مراسم شمع گردانی خادمان حرم حضرت معصومه (سلام الله علیها)
دوشنبه، 21 بهمن 1392
شادمانه رادیو معارف برای بانوی کرامت
شنبه، 16 شهريور 1392
تصاویر قدیمی از حرم حضرت معصومه(سلام الله علیها)
يکشنبه، 9 تير 1392
محرمان حرم حضرت معصومه(س)
پنجشنبه، 3 اسفند 1391
گزارش تصویری مراسم غباروربی حرم مطهر حضرت معصومه(س)
سهشنبه، 27 تير 1391
گزارش تصویری مراسم جزء خوانی قرآن در حرم مطهر حضرت معصومه (س)
چهارشنبه، 26 مرداد 1390
تازه های اخبار
رستوران و کافه نزدیک هتل لیلیوم کیش
فراخوان شصت و سومین سال جایزه (نخبگانی) سال 1404
آشنایی با برخی از بهترین باغ رستوران های اصفهان با موسیقی زنده
اقامتی رویایی در بهترین هتل های لوکس تبریز؛ تجربه ای فراتر از انتظار
ریل آسانسور چیست و چرا اهمیت دارد؟
رازهای پنهان شرکتهای لوله بازکنی در مشهد! خدمات رفع گرفتگی لوله در مشهد با روشهای تضمینی
از کجا شغل کافی نت را یاد بگیریم؟
آموزشگاههای زبان ایتالیایی در تهران؛ بهترین گزینهها
بازخوانی نقش زن، از مادری تا مرجعیت دینی
چرا زبان عربی، زبان اسلام است؟ آیا اسلام برای اعراب آمده است؟
بیشترین بازدید هفته
داستانک های مادر | داستان کوتاه درباره مادر
اسامی تمام بازیگران مختار به همراه نقش آنها
صدور کارت هدیه آنی با طرح و جمله دلخواه از طریق کیوسک های بانکی بانک پاسارگاد + اسامی شعب
تنظیم دستی فرکانس در گیرنده های دیجیتالی برای شبکه های صدا و سیما
داستانک های زیبا از امام رضا علیه السلام
شعر طنز/مادر زن و داماد
جدول خاموشي در كرج، شهريار، ساوجبلاغ و نظرآباد
نام مادر امام جواد علیه السلام چیست؟
ماجرای فروش کفش زنانه در سایت دیوار چیست؟!
وضعیت سوریه در آخرالزمان
موارد بیشتر برای شما
معرفی کوتاه بانوان قرآن نویس
بیانات رهبر انقلاب در دیدار مداحان اهلبیت علیهمالسلام
تحلیل شبهه هدر رفتن خون شهدا و پاسخ به آن
رستوران و کافه نزدیک هتل لیلیوم کیش
فراخوان شصت و سومین سال جایزه (نخبگانی) سال 1404
حمله هوایی ارتش اسرائیل به یک خودرو در غزه
رهبر انقلاب: روزی بخواهیم اقدام بکنیم احتیاجی به نیروی نیابتی نداریم
رهبر انقلاب: فردای منطقه به لطف الهی از امروز بهتر خواهد بود
نقشه شوم آمریکا برای جهان به روایت رهبر انقلاب
پزشکیان: حضور زنان در آینده کشور مؤثر تر از من است که اینجا ایستادهام
اهدای جوایز به زنان موفق در مراسم آیین تجلیل از مقام زن
رهبر انقلاب: مداحی یک رسانه تمام عیار است
رهبر انقلاب: مهمترین کار حضرت زهرا(س) تبیین بود
سرود جمعی با اجرای نوشهور در حسینیه امام خمینی(ره)
مدیحه سرایی احمد واعظی در محضر رهبر انقلاب