از برگزاری کنسرت رقاصه بدنام امریکایی تا نصب مجسمه آزادی در جده؛ آل سعود به دنبال چیست؟
آلسعود برای کاهش فشار افکار عمومی با نصب مجسمه آزادی در جده خود را حکومتی حامی دموکراسی معرّفی کرده تا بتواند مشروعیت و مقبولیت از دست رفته خود را بازپسگیرد.
شنبه، 22 تير 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
استانداری جده با افزایش دامنه انتقادات مردمی مبنی بر آنکه این اقدام، احیای دوباره سنت بتپرستی در عربستان است، در پاسخ به نقدهای افکار عمومی خاطر نشان کرد که «نصب مجسمه آزادی به صورت موقت و تنها برای نشان دادن تقارب فرهنگی عربستان ـ آمریکا به شرکت کنندگان برنامه موسم جده است و با پایان یافتن این برنامه، مجسمه آزادی نیز جمع آوری خواهد شد.»
هرچند برنامه موسم جده با خوانندگی زنان سلبرتی آمریکایی و اجرای کنسرتهای شبانه و مانند آن، بخشی از طرح کلان محمد بن سلمان ولیعهد سعودی برای اصلاحات اجتماعی با هدف عبور از سنت به سوی مدرنیته است، اما پاسخ مسؤولان دولتی، نتوانست افکار عمومی عربستان را قانع کند و هر روز بر دامنه معترضان به نصب مجسمه آزادی در جده افزوده میشود.
با آنکه در فرصتی مناسب به تفصیل به موضوع اصلاحات اجتماعی بنسلمان و تاثیر آن بر جامعه دینی عربستان خواهیم پرداخت لکن آنچه که به اجمال باید گفت آن است که نصب مجسمه آزادی در کشوری که بیشترین میزان اعدام، سرکوب مخالفان و قلع و قمع مدافعان حقوق بشر و آزادی بیان را دارد، طنزی تلخ و پارادوکسی حل ناشدنی است از این رو اقدام استانداری عربستان از چند جهت حائز اهمیت است:
1. عربستان سعودی که در این سالها با اقدامات نسنجیده شاهزادگان سعودی و در رأس آنان محمد بن سلمان، با شدیدترین انتقادات مواجه شده است، اکنون میخواهد با چنین اقدامی، ذهنیت مردم از حکومتی دیکتاتورمآبانه را شستشو داده و حکومت سعودی را در قالب حکومتی مدافع دموکراسی و حامی آزادیهای سیاسی و اجتماعی نشان دهد.در کشوری که یک شهروند عربستانی به سادگی نمیتواند از حاکمیت انتقاد کرده و یا نسبت به ظلم و بیعدالتی شکوائیهای علیه حکومت تنظیم کند، نصب مجسمه آزادی فریبی بیش برای انحراف افکار عمومی نیست.
2. نصب مجسمه آزادی همچنان حاکی از اوج نفوذ و سیطره فرهنگی ـ اجتماعی غرب و خاصّه آمریکا در عربستان است.رابطه نزدیک ترامپ و ولیعهد سعودی سبب شده تا محمد بن سلمان برای جلب رضایت بیشتر آمریکا، عربستان را مطابق با میل فرهنگی و خواسته آمریکا تزیین کند اما از آنجا که افکار عمومی و جامعه دینی عربستان گنجایش و ظرفیت سرعت تحولات را ندارند، لاجرم میبایست این اتفاقات در یک بازه زمانی مشخص و در یک پروسه زمانی نه چندان طولانی مدت عملیاتی شود. موسم جده یا نصب مجسمه آزادی بخش کوچکی از پروژه کلان نفوذ فرهنگی غرب در عربستان سعودی است و بنسلمان مجری این طرح از پیش تعریف شده است.
3. خاندان آلسعود به شدت با بحران مشروعیت و مقبولیت در سطح داخلی و بینالمللی دست و پنجه نرم میکند. مقامات آل سعود با آنکه شعار «زنده باد مخالف من» سر میدهند اما در بالاترین سطح به انتقادات پاسخ میدهند. بازداشت دهها تن از فعالان سیاسی، اعدام آیت الله شیخ باقر النمر و سایر شیعیان قطیف، قتل جمال خاشقچی خبرنگار منتقد عربستانی و از همه مهمتر، ورود به جنگ فرسایشی یمن و کشتار هزاران نفر از مردم بیگناه، شبه عقلانیت موجود در میان مقامات عربستانی را با چالش مواجه کرده است از این رو خاندان آلسعود برای فرار از فشار افکار عمومی باید به سوی انجام اقدامات صوری و ظاهری با هدف فریب مردم پیش رفته است و نصب مجسمه آزادی نیز تنها راهی برای بازگشت مقبولیت و مشروعیت از دست رفته است.
4. سکوت علمای درباری و شخصیتهای دینی نزدیک به خاندان سلطنتی، بیانگر آن است که دین به ابزاری برای توجیه و تئوریزه سازی اهداف و خواستههای آلسعود تبدیل شده است. کاربران شبکههای اجتماعی نصب مجسمه آزادی در عربستان را نماد بازگشت به دوران انحطاط اخلاقی، فکری و عقیدتی عربستان یعنی دوران جاهلیت میدانند با اینحال عالمان وهابی به دلیل ترس از جان یا به خطر افتادن منافع مالی خود، در برابر چنین رفتاری سکوت اختیار کردند. این امر بدین معناست که در لایهها و سطوح مختلف جامعه عربستان، این سیاست است که بر دیانت حاکم است و نه بالعکس
فعالان حقوقی و مدافعان آزادی بیان که اکنون در زندانهای عربستان، دوران محکومیت ناعادلانه خود را سپری میکنند، قطعا با شنیدن خبر نصب مجسمه آزادی در جده و نیز از دروغگویی سیستماتیک خاندان سعودی دچار حیرت خواهند شد. آزادی بیان و اندیشه، احترام به مخالف، نقدپذیری و مانند آن، شعاری میانتهی با هدف بهرهبرداری سیاسی از آموزههای اجتماعی و قوانین حقوق بشری است.
حاکمان سعودی با نصب مجسمه آزادی و یا اقدامات نمایشی، درصددند تا از خود چهرهای فرهنگی به نمایش بگذارند اما آنان نمیتوانند آزادی را در قالب اقدامات شعاری و رفتارهای هیجانی زودگذر ترویج دهند. مقامات عربستانی اگر در ادعای خود صادقند بهتر است که زندانیان بیگناهی را که تنها به دلیل انتقاد به فضای دیکتاتوری حاکم بر عربستان در زندان به سر میبرند، حسن نیت خود را نشان دهند و اولین گام برای اعتمادسازی، آزادی فعالان حقوقی و مدافعان آزادی بیان و اندیشه است که سالها روشنایی روز را به چشمان خود ندیدهاند. السعود باید بداند که با ژست حقوق بشری نمیتوان حقوق شهروندی را به مردم بازگرداند.
منبع: خبرگزاری رسا
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط
آینده بن سلمان، گذشته صدام
چهارشنبه، 21 اسفند 1398
بن سلمان: آمادهام اسرائیل را به رسمیت بشناسم
سهشنبه، 9 مهر 1398
دونالد ترامپ: کاملاً محتمل است که بن سلمان از ماجرای خاشقچی مطلع بوده باشد
چهارشنبه، 30 آبان 1397
تکاپوی شاهزادههای سعودی برای پادشاه نشدن محمدبنسلمان
سهشنبه، 29 آبان 1397
دیدار ولیعهد ابوظبی با پادشاه عربستان در غیاب محمدبنسلمان
يکشنبه، 20 آبان 1397
بازگشت احمد بن عبدالعزیز به عربستان و قوت گرفتن انتخاب جایگزین برای محمد بن سلمان
پنجشنبه، 10 آبان 1397
کمپین رسانهای برای لاپوشانی نقش عربستان و شخص محمدبنسلمان در قتل خاشقچی آغاز شد
دوشنبه، 23 مهر 1397
آیا شکافی بین روابط آمریکا و عربستان روی میدهد؟
پنجشنبه، 19 مهر 1397
پیدا و پنهان ماجرای جمال خاشقچی؛ فرصت ترکیه به عربستان برای چیست؟
يکشنبه، 15 مهر 1397
اهانت به ساحت مقدس ائمه (ع) و سکوت الازهر!
سهشنبه، 9 آبان 1391
تازه های اخبار
چرا زبان عربی، زبان اسلام است؟ آیا اسلام برای اعراب آمده است؟
آینده مقاومت پس از سقوط سوریه چه میشود؟
آیا مردم سوریه، اهل سنت ناصبی هستند؟ چند درصد جمعیت سوریه شیعه میباشند؟
رونمایی از دستگاه کیوسک پرداخت اوقاف توسط رئیس دفتر مقام معظم رهبری
حجت الاسلام خاموشی: ما موظف هستیم حوزه اقتصاد درون زای انقلاب اسلامی را تقویت کنیم
بررسی بالا رفتن آمار طلاق توافقی در جامعه
آینده سوریه چه خواهد شد؟
شهادت چه زمانی اتفاق میافتد؟
پشت نقاب "ابومحمد الجولانی" کیست؟!
بررسی بالا رفتن آمار طلاق توافقی در جامعه
بیشترین بازدید هفته
اسامی تمام بازیگران مختار به همراه نقش آنها
جدول خاموشي در كرج، شهريار، ساوجبلاغ و نظرآباد
تنظیم دستی فرکانس در گیرنده های دیجیتالی برای شبکه های صدا و سیما
داستانک های زیبا از امام رضا علیه السلام
دوبیتی که امام رضا به شعر دعبل خزاعی اضافه کرد
حوادث شش ماه پایانی منتهی به ظهور بر طبق تقویم سال ظهور - بخش اول
وضعیت سوریه در آخرالزمان
زیارت حضرت زینب سلام الله علیها + ترجمه
نام مادر امام جواد علیه السلام چیست؟
داستانک های مادر | داستان کوتاه درباره مادر
موارد بیشتر برای شما
۳ دقیقه نکات مهم دیدار زنان و دختران با رهبر انقلاب
سوریه و جای خالی قوات دفاع الوطنی
آهوان سهرین در ضیافت زمستانه
ورود تانکهای اسرائیلی به روستای صیدا در جنوب سوریه
لحظه ترور ژنرال ارشد روس در مسکو
دارندگان سهام عدالت چقدر سود دریافت خواهند کرد؟
شعارهای عربی سردار؛ آزمون لیدر هواداران شباب الاهلی شد!
هدیه غافلگیر کننده رهبر انقلاب به مجری تلویزیون
استقبال متفاوت از علیرضا یوسفی؛ قهرمان خودش پشت فرمان کامیون نشست
وینیسیوس، بهترین بازیکن سال ۲۰۲۴
شوخی رهبر انقلاب با یکی از خانم راجع به مسئله فرزندآوری
یادتان نرود این ایران بود که داعش را در سوریه متوقف کرد!
افسران اطلاعاتی ایران در حال کار بر روی افکار اسرائیلیها هستند!
خوشنویسی در عصر پهلوی
استوری تبریک شب یلدا 1403