طبق آخرین آمار براثر بارندگی چند روز اخیر در سیستان و بلوچستان سیلاب ۵۰۰ محور روستایی را در این استان مسدود کرد که با تلاشهای صورت گرفته بخشی از ارتباط تاکنون برقرارشده ولی حدود ۳۵۰ تا ۴۰۰ روستا همچنان در محاصره سیل قرار دارند.
همچنین طبق برآوردهای اولیه تاکنون به بیش از ۲۰ هزار واحد مسکونی در سیستان و بلوچستان براثر سیلاب خسارت واردشده، راه ارتباطی ۱۲۵ روستای حاشیه تفتان و میرجاوه نیز براثر طغیان رودخانههای فصلی و بارش برف مسدود شده، برق ۱۲۰ روستا قطعشده و آب آشامیدنی ۲۲۴ روستای سیلزده این استان همچنان قطع است.
علاوه بر اینها آمار اولیه حاکی از حجم بالای خسارت در بخشهای مختلف ازجمله کشاورزی، زیرساختهای روستایی و ارتباطات رادیویی است اما جدای از همه این موارد در حال حاضر نیروهای امدادی ازنظر اقلام امدادی و زیستی با مشکل مواجه هستند و لازم است تا دستگاههای امدادی کشوری به حوزه استان سیستان و بلوچستان کمک کنند.
به دنبال پیام و تأکید رهبر معظم انقلاب، فرمانده کل سپاه پاسداران و رئیس مجلس شورای اسلامی هم راهی مناطق سیلزده سیستان و بلوچستان شدند.
سپاه با همه امکانات وارد مناطق سیلزده سیستان و بلوچستان شد
سردار سرلشکر پاسدار حسین سلامی امروز در جمع خبرنگاران اظهار داشت: ابعاد این سیل وسیع است اما خوشبختانه بهواسطه حضور میدانی و استقرار قرارگاه قدس نیروی زمینی سپاه و واحدهای بسیاری از نیروی زمینی سپاه و سپاه سلمان استان سیستان و بلوچستان از همان ساعات ابتدایی سیل برداران ما با همه امکانات و توانمندیها وارد عمل شدند.فرمانده کل سپاه پاسداران با اشاره بر اینکه ۵ گروه مهندسی سپاه گسترش پیداکرده است تصریح کرد: در حال حاضر نیروهای سپاه با ۵۰ دستگاه مهندسی برای بازگشایی جادهها و جلوگیری از پیش روی سیل در جنوب سیستان و بلوچستان در حال انجام فعالیت هستند.
به گفته سرلشکر سلامی سه فروند بالگرد نیروی زمینی سپاه در حال امدادرسانی به مناطق سیلزده سیستان و بلوچستان هستند همچنین گروههای جهادی نیز برای کمکرسانی به سیلزدگان بسیج شدهاند.
وی افزود: نیروی دریایی سپاه نیز در حال انتقال امکانات خود به این منطقه است البته نیروی دریایی سپاه از همان روز نخست با امکانات خوب کار امدادرسانی به این منطقه را آغاز کرده است.
فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از استقرار بیمارستان صحرایی با بهترین امکانات و تجهیزات پیشرفته در جنوب سیستان و بلوچستان خبر داد و گفت: این بیمارستان مجهز به سیتیاسکن، «ام ار آی» و بهترین تجهیزات تشخیصی است.
وی بیان کرد: بیمارستان صحرایی سپاه بهصورت تخصصی به درمان بیماران ناشی از این حادثه و بیماران دیگر میپردازد.
سرلشکر سلامی تأکید کرد: سپاه تمام توانمندیهایش را در استانهای همجوار و معین بسیج خواهد کرد تا بتوانیم ابعاد مختلف این حادثه را کنترل و همه امکانات را به کار خواهیم گرفت.
نوبخت خبر داد: اختصاص فوری ۱۰۰ میلیارد تومان برای سه استان سیل زده
لاریجانی: با فرمان رهبر انقلاب به سیستان و بلوچستان آمدهام
علی لاریجانی در بدو ورود به استان سیستان و بلوچستان در جمع خبرنگاران هدف از سفر خود به این استان را بازدید از مناطق سیلزده عنوان کرد.رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: با توجه به گزارشهای واصله از سیستان و بلوچستان درباره سیل اخیر، مجموع نیازهای فوری استان و سایر نیازهای استان در زمینه زیرساختها ازجمله ساخت راهآهن، بزرگراهها و همچنین ایجاد اشتغال از دیگر اولویتهای این سفر است.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه در فصل بودجه قرار داریم و استان سیستان و بلوچستان نیازمند توجه بیشتری به لحاظ توسعه زیرساختها است و با توجه به فرمان اخیر مقام معظم رهبری در خصوص رسیدگی فوری به وضعیت استان سیستان و بلوچستان با وارد شدن سیل اخیر، این سفر صورت گرفته است.
لاریجانی تصریح کرد: اولویت نخست این است که نیازهای اولیه و فوری مردم تأمین شود و با توجه به اینکه فردا بازدیدی از مناطق سیلزده خواهیم داشت، این خسارات برآورد و در نشست شورای اداری استان در مورد آنها تصمیمگیری میشود.
رئیس قوه مقننه بازسازی منازل و تعمیر و نوسازی زیرساختها را اولویت اصلی در این شرایط برشمرد و تأکید کرد: خسارات وارده ناشی از سیل اخیر در حوزه کشاورزی نیز نیازمند برآورد و رسیدگی است.
نیاز فوری سیل زدگان سیستان و بلوچستان به مواد غذایی و وسایل گرمایشی
مدیرعامل جمعیت هلالاحمر سیستان و بلوچستان اظهار داشت: سیلزدگان ۱۴ شهرستان استان سیستان و بلوچستان نیاز مبرم و فوری به مواد غذایی و وسایل گرمایشی دارند.رسول راشکی اقلام غذایی نظیر انواع کنسرو جات، خرما، برنج، روغن و اقلام زیستی نظیر پتو و موکت و اقلام گرمایشی مانند چراغ آترا را از مهمترین نیازهای سیلزدگان استان عنوان کرد.
وی گفت: هموطنان گرامی میتوانند کمکهای غیر نقدی خود را به پایگاههای جمعیت هلالاحمر استان و کمک نقدی خود را از طریق شمارهگیری #۵۴*۱۱۲* و شمارهحساب ۵۲۶۳۶۳۶۳۵۳ نزد بانک ملت شعبه امام علی (ع) بنام کمکهای خیری جمعیت هلالاحمر استان واریز کنند.
راشکی با اشاره به اینکه به سه هزار و ۴۲۸ آسیبدیده سیل در قالب ۷۶۷ خانوار از ۲۱ تا ۲۳ دی در این استان توسط نیروهای هلالاحمر امدادرسانی شده است، ادامه داد: ۹۸ روستای سیستان و بلوچستان در این مدت دچار سیلاب و آبگرفتگی شده است.
عمق بحران به اندازهای است که علاوه بر مسدود شدن مسیرها، بسیاری از منازل مسکونی دچار آسیب جدی شدند و همچنان راه ارتباطی بسیاری از روستاها قطع است و امدادرسانی به آنها با قایق و بالگرد در حال انجام استمدیرعامل جمعیت هلالاحمر سیستان و بلوچستان افزود: طی این مدت یک هزار و ۱۴۴ نفر از آسیب دیدگان سیل اخیر استان در ۲۵۲ دستگاه چادر اسکان اضطراری داده شدند.
وی گفت: توزیع ۵۰۹ تخته موکت، یک هزار و ۵۸ تخته پتو و ۲ هزار و ۹۶۱ کیلوگرم نایلون، بیشاز هزار و ۱۰۰ قوطی کنسرو و ۱۳۰ بسته مواد غذایی ۷۲ ساعته از جمله اقلام توزیع شده بین سیل زدگان این استان بوده است.
راشکی گفت: عمق بحران به اندازهای است که علاوه بر مسدود شدن مسیرها، بسیاری از منازل مسکونی دچار آسیب جدی شدند و همچنان راه ارتباطی بسیاری از روستاها قطع است و امدادرسانی به آنها با قایق و بالگرد در حال انجام است.
اما نکته قابل تامل دیگر این است که با وجود تلاشهای بی وقفه نیروهای امدادی چون در برخی مناطق دسترسی به روستاها به هیچ عنوان میسر نیست و همه راههای ارتباطی بسته شده است باید از بالگرد برای امدادرسانی استفاده شود که با توجه به محدودیتهای موجود گاهاً از برخی مناطق و روستاها حتی خبری نیز در حال حاضر موجود نیست.
نبود جاده دسترسی کار امدادرسانی را با مشکل مواجه کرده است
فرماندار چابهار اظهار داشت: سیل بیش از ۳۵۰ روستا از مجموع ۴۳۸ روستای چابهار را درگیر کرده است و به دلیل حجم بالای سیلاب رودخانههای باهوکلات و کاجو و سرریز سدهای پیشین و زیردان موجب تخریب جادههای مواصلاتی، پلها، آبگرفتگی معابر و خانهها، نفوذ آب در واحدهای مسکونی مردم شده است.رحمدل بامری افزود: خدماترسانی در حال انجام است اما برای رسیدن به شرایط مطلوب عزم و اراده ملی را میطلبد تا با ارسال ماشینآلات سنگین و کمکهای بیشتر رسیدگی به حل مشکلات مردم گرفتار در سیلاب کاهش پیدا کند.
وی ادامه داد: درخواست اعزام بالگرد و کمکهای امدادی و مواد غذایی و ماشینآلات سنگین را داریم و امیدواریم با تلاشها و پیگیریهایی که انجامشده بتوانیم بخشی از مشکلات مردم را رفع کنیم.
فرماندار چابهار تصریح کرد: نبود جاده دسترسی مناسب کار امدادرسانی و رساندن کمکهای مردمی به بیش از ۱۲۰ هزار سیلزده در حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ روستای چابهار در محدوده دشتیاری، بخشهای مرکزی و پلان و قسمتی از بخش تلنگ قصرقند را مختل کرده و صدها کامیون و خودروی سبک در انتظار بازگشایی راه برای رساندن کمک به سیلزدگان نیازمند هستند.
آب آشامیدنی ۲۲۴ روستای سیل زده سیستان و بلوچستان همچنان قطع است
مدیرکل بحران استانداری سیستان و بلوچستان گفت: آب آشامیدنی ۲۲۴ روستای سیلزده استان سیستان و بلوچستان بر اثر شدت آسیب وارده ناشی از سیلاب به شبکه همچنان قطع است.عباسعلی ارجمندی افزود: همزمان با بارندگیهای ۲۰ تا ۲۲ دی در سیستان و بلوچستان بهویژه در نیمه جنوبی استان آب آشامیدنی ۲۴۵ روستای این استان به دلیل آسیب به شبکه آبرسانی قطع شد که با تلاش نیروهای شرکت آب و فاضلاب تنها آب ۲۱ روستا تاکنون وصل شده است.
وی گفت: همچنین ۵۳۳ روستای سیلزده سیستان و بلوچستان در این مدت دچار قطعی برق شدند که با تلاش نیروهای شرکت برق تاکنون برق ۴۶۳ روستا وصل شده است.
مدیرکل بحران استانداری سیستان و بلوچستان گفت: بر اساس برآوردهای اولیه سیلاب اخیر ۶۱۳ میلیارد تومان به بخش کشاورزی، ۳۳۲ میلیارد تومان به زیرساختهای شهری و ۶ میلیارد تومان به طرحهای آب منطقهای خسارت وارد کرده و آسیب سایر بخشها نیز در دست بررسی است.
وی بیان کرد: همچنین در سیلاب اخیر ۲ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی سیستان و بلوچستان دچار آسیب جدی شدند که نیازمند تخریب و ساخت مجدد هستند.
ارجمندی اظهار داشت: تمامی دستگاههای امدادی در منطقه حضور دارند و بهطور شبانهروزی در حال ارائه خدمات به مردم سیستان و بلوچستان هستند. وی بیان کرد: ۳۵۰۰ نفر در قالب ۶۵ گروه جهادی برای امدادرسانی و کمک به مردم سیلزده به مناطق موردنظر اعزامشدهاند.
مدیرکل بحران استانداری سیستان و بلوچستان از تشکیل ۴۵۰ تیم عملیاتی خبر داد و گفت: برای کاهش میزان آسیبهای احتمالی ۴۵۰ تیم عملیاتی در مناطق مختلف استان حضور دارند و پنج گروه مهندسی و ۶۵ خودروی تاکتیکی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به مناطق سیلزده اعزامشدهاند.
وی از ایجاد و راهاندازی سه اردوگاه اسکان اضطراری در شهرستانهای فنوج، قصرقند و کنارک خبر داد و افزود: هماینک امداد هوایی بهوسیله سه فروند چرخبال و ۳۳ فروند قایق در مناطقی که راه زمینی آنها قطعشده در حال انجام است.
ارجمندی تصریح کرد: سپاه پاسداران تاکنون یک هزار بسته غذایی بین سیلزدگان سیستان و بلوچستان توزیع کرده است.
وی افزود: همچنین برآوردهای اولیه صورت گرفته توسط تیمهای کارشناسی از وارد شدن بالغبر ۳۳۳ میلیارد تومان خسارت ناشی از وقوع سیل به زیرساختهای شهری سطح استان سیستان و بلوچستان حکایت دارد.
خسارت ۶۵۱ میلیارد تومانی سیل به بخش کشاورزی سیستان و بلوچستان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان اظهار داشت: بر اساس برآوردهای اولیه سیلاب اخیر در منطقه بلوچستان ۶۵۱ میلیارد تومان به بخش کشاورزی خسارت وارد کرده که این میزان در حال افزایش است.غلام حیدر زورقی افزود: بارندگی شدید اخیر سبب خسارت به زمینهای کشاورزی، قنوات، جادههای دسترسی مزارع، دامپروری، کانالهای آبیاری، بندهای آبخیزداری و استخرهای پرورش ماهی در سیستان و بلوچستان شده است.
وی عمده خسارت بخش کشاورزی استان را در شهرستانهای کنارک، نیکشهر، چابهار، قصرقند، دلگان، مهرستان، سرباز، بمپور، فنوج، سیبو سوران و خاش دانست و افزود: گروههای برآورد خسارت در منطقه حضور دارند و همچنان در حال بررسی دقیق میزان آن هستند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان از تخریب ۲۷ هزار هکتار از اراضی دیم و آبی در سطح استان خبر داد و گفت: به دنبال وقوع سیل در استان ۷ هزار و ۸۰۰ هکتار از باغات و هزار و ۴۵۴ حلقه چاه در سطح استان خسارتدیده است.
وی با اشاره به اینکه در این مدت ۳ هزار و ۲۰۰ رأس دام سبک و سنگین در استان سیستان و بلوچستان تلفشده است، افزود: ۶۹۱ دامداری و ۹۵۲ کلونی زنبورعسل نیز براثر سیل کاملاً تخریبشده است.
وی از تخریب ۱۵ واحد گلخانه، ۵۴۶ رشته قنات و ۱۶۱ کیلومتر جاده بین مزارع بهعنوان دیگر خسارات سیل در استان یادکرد و تصریح کرد: تا این لحظه خسارات کشاورزی بخشهایی که صعبالعبور بودهاند برآورد نشده است.
بسیاری از مصائب مردم سیستان و بلوچستان بعد از فرونشست آب آغاز میشود
در حال حاضر تعداد زیادی از دامهای مردم در جنوب سیستان و بلوچستان به خاطر سیل اخیر تلفشدهاند و لاشه آنها روی زمینمانده است و مسئولان هم نسبت به این موضوع هشدار دادهاند زیرا در غیر این صورت مردم منطقه با مشکل بهداشتی روبرو میشوند.احتمال شیوع بیماریهای دامی در سیستان و بلوچستان
اداره کل دامپزشکی سیستان و بلوچستان در پی وقوع بارندگیهای شدید و سیلابی شدن برخی مناطق استان اطلاعیهای بهمنظور آگاهسازی دامداران مناطق سیلزده صادر کرد.در این اطلاعیه آمده است: با توجه بهاحتمال افزایش شیوع بیماریهای دامی متعاقب تغییرات آب و هوایی و کمبود مواد غذایی مناسب، همکاری نزدیک با اکیپهای اعزامی مبارزه با بیماریهای دامی برای مایهکوبی دامها بسیار ضروری است که از دامداران و روستاییان عزیز درخواست همکاری داریم.
اطلاعرسانی سریع به اکیپهای دامپزشکی از میزان و محل دقیق تلفات دام و طیور و همکاری جدی در دفن بهداشتی تلفات و خودداری از رهاسازی تلفات در محیط باید موردتوجه قرار گیرد. بهتراست پس از فروکش کردن سیل، دامداران محترم نسبت به ضدعفونی کردن درب ورودی و محوطه دامداری اقدام کنند و سمپاشی بدن و جایگاه نگهداری دامها نقش بسزایی در کنترل بیماریهای انگلی دارد.
در صورت اعمال مقررات بهداشتی-قرنطینهای انتظار است نهایت همکاری با ادارات دامپزشکی شهرستان مربوطه صورت گیرد و تأمین آب سالم موردنیاز برای دامها و در صورت لزوم پیگیری از طریق مقامات مسئول منطقه بسیار ضروری و مورد انتظار است. سامانه اطلاعرسانی ۱۵۱۲ و سامانه پیامکی ۳۰۰۰۶۷۰۷۱۱۰۱۱۰ اداره کل دامپزشکی در سطح استان آماده دریافت گزارشهای مردمی است.
البته مشکلات مردم مناطق سیلزده فقط به همین موضوع ختم نمیشود و مشکلاتی از قبیل بیماریهای دامی برای احشامی که در اثر سیلاب از بین نرفتهاند وجود دارد و همچنین با توجه به اینکه هوا هم سرد شده است احتمال بیماری سرماخوردگی و همینطور با توجه به راکد شدن آب در برخی مناطق احتمال شیوع بیماری مالاریا بسیار جدی است که نیاز به اقدامات جدی و فوری دارد.
متأسفانه مشکلات فقط به همینجا ختم نمیشود زیرا با توجه به اخطاریههای جدید هواشناسی موج بارش زای دیگری نیز به استان وارد میشود که با توجه به پیشبینی انجامشده احتمالاً موجب بارشهای رگباری و ایجاد رواناب در استان میشود.
منبع: خبرگزاری مهر