تولیدات مناطق‌آزاد باید صادرات محور باشد / مناطق آزاد ایران

معاون برنامه‌ریزی دبیرخانه شورای‌عالی مناطق آزاد، تجاری و صنعتی مناطق ویژه اقتصادی کشور از فولاد هرمزگان بازدید کرد.
پنجشنبه، 17 بهمن 1398
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: محسن شیری
موارد بیشتر برای شما
تولیدات مناطق‌آزاد باید صادرات محور باشد / مناطق آزاد ایران
به گزارش راسخون آهنگران معاون برنامه‌ریزی دبیرخانه شورای‌عالی مناطق آزاد، تجاری و صنعتی مناطق ویژه اقتصادی کشور در بازید از فولاد هرمزگان با اشاره به نقش فولاد هرمزگان در صادرات تختال، این شرکت را یکی از شرکت‌های مطرح فولادی کشور برشمرد و بر لزوم رفع موانع صادراتی در مناطق ویژه اقتصادی تاکید کرد.

وی با اشاره به فلسفه ایجاد مناطق ویژه در کشور گفت: اساسا مناطق ویژه برای دو منظور تشکیل شده است. نخستین هدف از ایجاد مناطق ویژه این هست که تولید محور هست و دیگری اینکه تولیدی که صورت می‌گیرد بایستی صادرات محور باشد.

وی با تاکید بر لزوم اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی خاطر نشان کرد: تکلیفی که سیاست‌های کلان اقتصاد مقاومتی از دبیرخانه شورای‌عالی مناطق آزاد، تجاری و صنعتی مناطق ویژه اقتصادی کشور خواسته است بحث توسعه صادرات هست؛ لذا اگر موانعی هم وجود دارد بایستی مدیران واحد‌های صفی ما در کشور به ستاد اعلام نمایند. و ما وظیفه داریم این موانع را رفع و راه را برای صادر‌کننده هموار کنیم.
 

منطقه تجاری آزاد چیست ؟

در منطقه آزاد تجاری می‌توان بدون پرداخت عوارض گمرکی، کالاهای مختلفی را به صورت وارداتی به کشور آورد یا کالاهایی را بدون قوانین دست و پاگیر پرداخت گمرک و عوارض به کشورهای دیگر صادر کرد.

ضمن اینکه بعد از وارد کردن برخی از کالاها می‌توان، آنها را برای مدتی مشخص در انبارهای منطقه نگهداری و مجددا به نقاطی دیگر صادر کرد. کسانی که طرح راه‌اندازی منطقه آزاد را مطرح و از آن حمایت می‌کردند، بر این اعتقاد بودند که تجارت آزاد بین‌المللی بازی سودآوری است که برای همه کشورها رفاه به همراه می‌آورد.

مثلا آدام اسمیت که پدر علم اقتصاد مدرن عنوان می‌شود، همیشه می‌گفت: «کشورها با تولید کالاهایی که در تولید آن تخصص دارند و دریافت کالاهایی که در تولید آن تخصص ندارند، به ایجاد نوعی ثبات و تعادل تجاری و اقتصادی در جهان کمک می‌کنند و این امور به کمک روش‌هایی چون راه‌اندازی منطقه آزاد تجاری میسر می‌شود». البته تجارت آزاد به توزیع ثروت و درآمد در جهان کمک می‌کند ولی به زیرساخت‌های مختلفی در هر کشور هم نیازمند است. 
 

مناطق آزاد تجاری ایران کدامند؟

 منطقه آزاد کیش:
از دیرباز جزیره کیش مکانی برای مراودات تجاری میان ایران، هند و سایر کشورها بوده است. برای مثال، صید مروارید در این جزیره رواج داشته و همچنان هم به آن پرداخته می‌شود. در گذشته تجارت در این جزیره بیشتر در حوزه مروارید صورت می‌گرفته است. اما امروز تجارت در این منطقه آزاد در زمینه‌های مختلفی چون: پوشاک، مواد غذایی، صنایع برقی و الکتریکی، مواد شیمیایی و .... پیگیری می‌شود. اکنون برندهای لوکس و معتبر جهانی در کیش شعبه دارند و در مراکز خرید کیش می‌توانید این برندها را خریداری نمایید.
 
 منطقه آزاد قشم:
قشم بزرگ‌ترین جزیره ایران و بسیار تاریخی است. قدمت این جزیره به ۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح بازمی‌گردد. قشم هم از گذشته‌ها تا کنون در تجارت بین‌المللی از ارزش خاصی برخوردار بوده است. از جمله اموری که در منطقه آزاد قشم صورت می‌گیرد، باید به مواردی نظیر: ایجاد صنایع تولیدی صادراتی، سوخت‌رسانی به شناورها و کشتی‌های خلیج فارس، انتقال دانش فنی به منطقه و... اشاره کرد. برای طبیعت گردان و طبیعت دوستان، دیدنی های قشم، از بی‌نظیرترین دیدنی های ایران محسوب می‌شود که بازدید از آنها بایشان بسیار لذت بخش خواهد بود.
 
 منطقه آزاد ارس:
منطقه آزاد ارس هم در نقطه صفر مرزی و در همسایگی با ارمنستان و آذربایجان راه‌اندازی شده است. در این منطقه هم فعالیت‌های تجاری و سرمایه‌گذاری بسیار متنوعی صورت می‌گیرد.
 
منطقه آزاد چابهار:
دریای عمان یکی از مهم‌ترین آب‌های جهان است و ایران هم از طریق منطقه آزاد چابهار با بنادر مختلف تجاری جهان در ارتباط قرار می‌گیرد. گردشگری در این منطقه آزاد بسیار رونق دارد. 
 
 منطقه آزاد اروند:
دسترسی منطقه اروند به بصره عراق و سپس مدیترانه، آن را به منطقه‌ای ارزشمند برای مراودات تجاری بدل می‌کند. منطقه ازاد اروند شامل شهرهای خرمشهر و آبادان است. 
 
 منطقه آزاد انزلی:
کشورهای حاشیه دریای خزر هم با فروپاشی شوروی سابق از اهمیت زیادی برای تجارت برخوردار شدند. در نتیجه وجود منطقه‌ای آزاد برای برقراری ارتباط با کشورهایی که ظرفیت بالایی برای واردات و صادرات دارند در انزلی بسیار مفید بود.
 
در آخر:
مناطق آزاد ظرفیت‌های بی‌نظیری برای رشد تجارت و گردشگری در هر شهر و بندری فراهم می‌کنند. اما لازمه بهره‌برداری از این ظرفیت‌ها، ایجاد زیرساخت‌هایی است که به مدیریت صحیح مناطق آزاد کمک می‌کنند و رشد و شکوفایی را در شهرها و بنادر فراهم می‌سازند. اگر حمایت‌های دولتی کافی در این مناطق وجود نداشته باشد، آزاد بودن منطقه تجاری نمی‌تواند باعث رشد و رفع محرومیت مناطق مختلف شود. مدیریت و برنامه‌ریزی برای بهره‌برداری از مناطق آزاد تجاری اهمیت فراوانی در اثرگذاری آنها دارد. 


منابع:
1) گسترش نیوز
2)  علاءالدین


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.