نقطه بعدی طرفین برای افشای فساد یکدیگر آنجا بود که بایدن، ترامپ را به سهلگیری درباره روسیه متهم کرد. ترامپ هم با بیان اینکه هیچ کس مثل او درباره روسیه سختگیری نکرده، افشاگری دیگری را علیه بایدن کلید زد و گفت: بایدن 5/3 میلیون دلار از روسیه گرفت، یک بار توضیح دهید، من پولی از روسیه نگرفته و نخواهم گرفت. بایدن زمانی که داشت ملحفه و بالش میفروخت، من با تانک مقابله میکردم.
بایدن هم بلافاصله به دفاع از خود پرداخت و به ترامپ گفت: من در کل زندگیام حتی یک سنت هم از هیچ منبع خارجی دریافت نکردهام، من 22 سال سابقه مالیاتی خود را منتشر کردم اما شما یک سال را هم منتشر نکردید، 4 سال است میگویی میخواهم اظهارنامه مالیاتی منتشر کنم، پس چرا منتشر نمیکنی؟ چین و روسیه به تو خیلی پول میدهند نه به من.
حالا انگار نوبت بایدن بود که این بار به ترامپ حمله کند. داستان حسابهای بانکی ترامپ در چین که این روزها خبرساز شده است، نقطه بعدی هدفگیری بایدن بود که گفت: ما مطلع شدیم که این رئیسجمهور 50 بار در چین به خاطر یک حساب بانکی مخفیانه، مالیات پرداخت کرده است. ما همچنین مطلع شدیم که او در چین تجارت میکند. ترامپ در جواب بایدن گفت: من طی سالهای اخیر دهها میلیون دلار مالیات دادهام، همه از 750 دلار میگویند، چین به من پول نمیدهد، به شما پول میدهد، این شما هستید که از اوکراین پول دریافت میکنید. 48 میلیون دلار خرج کردند تا مدارکم را بررسی کنند اما هیچ سندی دال بر تبانی من پیدا نکردند.
آقای بایدن! این برادر شما بود که از ایران پول دریافت کرد. من حسابهای بانکی زیادی دارم، لیست آنها موجود است، حساب بانکی من در چین موجود است که سال 2015 بسته شد، من دوست داشتم معاملاتی در چین کنم اما تصمیم گرفتم این کار را نکنم، برخلاف بایدن که آن زمان معاون باراک اوباما بود.
چین: با کارت پکن در انتخابات آمریکا بازی نکنید
در همین حال ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت خارجه چین به اظهارات رئیسجمهور آمریکا در مناظره نهایی خود با رقیب دموکراتش واکنش نشان داد. وی در واکنش به ادعای ترامپ مبنی بر آلوده بودن هوای چین، گفت: امروز آسمان آبی است. او در ادامه تاکید کرد چین علاقهای به انتخابات آمریکا ندارد و به این کشور هشدار داد با کارت چین در انتخابات ریاستجمهوری بازی نکند. دونالد ترامپ در مناظره نهایی با جو بایدن، در رد طرحهای او برای مقابله با تغییرات آبوهوایی، هوای چین و هند را آلوده توصیف کرد. ترامپ گفت: ما بهترین و کمترین میزان انتشار کربن را داریم. به چین نگاه کنید چقدر آلوده است. به هند نگاه کنید. هوا آلوده است. وی در ادامه گفت حاضر نیست مشاغل آمریکا را فدای توافق آبوهوایی پاریس کند و مدعی شد از نظر محیطزیست کار او عالی بوده است.کاخ سفید: ترامپ ببازد، قدرت را تحویل خواهد داد
یکی از مهمترین مباحث انتخاباتی آمریکا در چندماه گذشته این نکته بود که آیا ترامپ در صورت شکست در انتخابات حاضر به ترک کاخ سفید خواهد بود یا خیر. خود ترامپ در بروز چنین نکتهای بیتقصیر نبوده است چه آنکه بارها گفت: نمیدانم شکست بخورم چه میکنم و اینکه فقط در صورت تقلب در انتخابات شکست میخورم.در همین ارتباط رابرت اوبراین، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در مصاحبه با وبگاه خبری-تحلیلی پولیتیکو گفت در صورتی که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در انتخابات ریاستجمهوری این کشور شکست بخورد، وی به این نتیجه احترام خواهد گذاشت. اوبراین در ادامه صحبتهای خود گفت: اگر او (ترامپ) در انتخابات شکست بخورد، مطمئنم که قدرت را تحویل خواهد داد.
وی افزود: اما باید مطمئن شویم که هیچ تقلبی در انتخابات صورت نگرفته و ما همچنین باید مطمئن شویم که یک انتخابات آزاد و منصفانه برگزار میشود، دقیقا همانطور که از دیگر کشورهای خارجی میخواهیم؛ باید از خودمان نیز این درخواست را داشته باشیم. اوبراین در پاسخ به این سوال که آیا مطمئن است ترامپ در انتخابات پیروز میشود، با شک و تردید گفت: امیدوارم که او پیروز انتخابات شود.
وی افزود: آنچه من اعتقاد دارم این است که او باید پیروز شود. ما دموکراسی داریم، باید ببینیم چه اتفاقی خواهد افتاد. اظهارات این مقام آمریکایی در حالی مطرح شده که «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی پیشین کاخ سفید پیشتر گفته بود چنانچه ترامپ در انتخابات ماه نوامبر شکست بخورد، محترمانه از قدرت کنار نخواهد رفت. دونالد ترامپ بارها در اظهارات خود مدعی شده امکان تقلب در انتخابات ریاستجمهوری کشورش وجود دارد. رئیسجمهور آمریکا پیش از این نیز تهدید کرده بود در صورت شکست در این انتخابات، انتقال قدرتی در کار نخواهد بود. اظهارات ترامپ در این خصوص با واکنشهای بسیاری از سوی مقامات آمریکایی همراه بوده است.
مقامات ارشد پنتاگون ماه گذشته در پی امتناع ترامپ از تعهد به تحویل مسالمتآمیز قدرت ابراز نگرانی کرده بودند در صورت ایجاد ناآرامیهای داخلی بعد از انتخابات ریاستجمهوری، ترامپ ارتش را برای سرکوب وارد خیابانها کند.
احتمال افشای یک سند رسمی امنیتی
3 مقام دولتی آمریکا اعلام کردند رئیسجمهور این کشور و رئیس اطلاعاتیاش برای انتشار فوری مدرکی تلاش میکنند که گزارش جامعه اطلاعاتی در سال ۲۰۱۷ میلادی دال بر اینکه روسیه در انتخابات ۲۰۱۶ میلادی به پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات کمک کرده را به چالش میکشد. به گزارش خبرگزاری رویترز، ۲ تن از این مقامات که خواستند نامشان فاش نشود، گفتند: اما تلاشهای دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا و رئیس اطلاعاتیاش با اعتراضات جدی از داخل آژانسهای اطلاعاتی روبهرو است.یکی از دلایل اعتراض آنها نزدیکی به انتخابات ریاست جمهوری ۳ نوامبر است. یکی از نامههای «جان راتکلیف»، مدیر اطلاعات ملی آمریکا به بازرس کل جامعه اطلاعاتی مورخ ۱۵ اکتبر سال جاری میلادی تایید کرد که وی به دنبال انتشار این سند طبق درخواست دوین نونز، یکی از قانونگذاران ارشد جمهوریخواه در کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکاست.
راتکلیف در این نامه نوشت: من درخواست کردهام این سند طبق درخواست نونز مورد بازبینی رسمی طبقهبندی قرار گیرد. جمهوریخواهان در این کمیته نخستینبار دسامبر سال ۲۰۱۸ میلادی یعنی زمانی که کنترل مجلس نمایندگان را در اختیار داشتند درخواست کرده بودند این سند از وضعیت طبقهبندی خارج شود. یکی از مقامات اطلاعاتی سابق آمریکا که با این موضوع آشنایی دارد، گفت: سیا و آژانس امنیت ملی آمریکا تلاش میکنند مانع راتکلیف در انتشار این سند شوند، چرا که این اقدام به داراییهای امنیت ملی لطمه میزند و منابع و روشها را به خطر میاندازد.
واقعیات از زبان مجری
یکی از موضوعات قابل توجه مناظره صبح دیروز بایدن و ترامپ افشای بخشی از واقعیات آمریکا بود که در قالب سوال مجری از کاندیداها پرسیده میشد. یکی از مهمترین بخشها در مناظره آنجا بود که مجری به آمار اشاره کرد و گفت: بیش از 12 میلیون نفر بیکارند، 8 میلیون آمریکایی دیگر فقیر شدهاند، خانوادههای بیشتری هر روز گرسنه میمانند؛ زنان و رنگینپوستان بیش از دیگر افراد تحت تأثیر این اوضاع قرار گرفتهاند.وضعیت ۲ کاندیدا در سایتهای بزرگ شرطبندی
یکی از نکاتی که در آخرین مناظره ۲ کاندیدا مطرح شد، میزان دریافت کمکهای جمعآوری شده بود. ترامپ، بایدن را متهم کرد که کمک زیادی از والاستریت دریافت کرده است و بایدن هم در مقابل واکنشی علیه این ادعا نداشت. در تاریخ آمریکا نام والاستریت به عنوان «جایگاه افراد دارای نفوذ اقتصادی در آمریکا» شهرت یافته است.والاستریت مهد مهمترین مراکز اقتصادی آمریکاست و بورسهای جهان عموما از این بازارها اثرپذیر هستند. از این جهت است که اهمیت حمایت از یک کاندیدا از سوی والاستریتیها دوچندان است. جدول زیر نظرسنجی متفاوتی را پوشش داده که مربوط به دادههای شرکتهای بزرگ شرطبندی بر سر شانس پیروزی ۲ کاندیداست؛ آماری که حاکی از پیشتازی نزدیک به ۲ برابری بایدن نسبت به ترامپ است.
بررسی شانس ۲ کاندیدا در سایتهای شرطبندی در یک ماه گذشته نشان میدهد بایدن توانسته از 23 سپتامبر پیشتازی 7درصدی خود را به بیش از 28درصد برساند. نکته جالب توجه اینکه در تاریخ 11 اکتبر ۲ کاندیدا بیشترین فاصله را به خود دیدند و دلیل آن نیز ابتلای ترامپ به کرونا و پیامدهای آن برای او بود. لازم به ذکر است در رقابتهای انتخاباتی 2016 شانس هیلاری کلینتون در سایتهای شرطبندی 88 درصد بود و ترامپ تنها 12 درصد شانس داشت.
بیتأثیری مناظره سوم بر نظر مخاطبان آمریکایی
سومین و آخرین مناظره بین دونالد ترامپ و جو بایدن ۲ رقیب اصلی انتخابات ریاستجمهوری آمریکا بامداد جمعه (شامگاه پنجشنبه اول آبانماه به وقت محلی) در نشویل ایالت تنسی آغاز شد که رسانههای خبری از جمله سیانان، در نظرسنجیای به واکنش مخاطبان این مناظره پرداختند.بنا بر نظرسنجی شبکه خبری سیانان، نتایج این نظرسنجی نشان میدهد این مناظره تاثیر بنیادی و چندانی روی مخاطبان و رایدهندگان آمریکایی نداشته است. علاوه بر این بیش از 52 درصد رایدهندگان شرکتکننده در این نظرسنجی که فورا بعد از مناظره نهایی ۲ نامزد انتخابات آمریکا برگزار شد، معتقدند بایدن پیروز این مناظره بوده و در مقابل 39 درصد چنین نظری را درباره ترامپ داشتند.
نظرسنجی سیانان را «اساسآراس» بعد از مناظره نهایی در تماس تلفنی با ۵۸۵ رایدهنده ثبتنامی انجام داد. حاشیه خطای این نظرسنجی مثبت و منفی 7/5 درصد بود. شرکتکنندگان در آن، پیشتر اوایل اکتبر مورد نظرسنجی قرار گرفته و گفته بودند مناظره نهایی را تماشا خواهند کرد و مایلند بعد از پایان آن نظرسنجی شوند. مناظره جدید همچنین چندان تاثیری در تغییر نظر رایدهندگان آمریکایی نداشته است. قبل از مناظره نظرات مثبت نسبت به بایدن ۵۵ درصد بود که بعد از مناظره به عدد ۵۶ درصد رسید. در طرف دیگر در ارتباط با ترامپ هم تقریبا نظرات قبل و بعد مناظره یکسان بود.
آخرین وضعیت الکترالها بر مبنای نظرسنجی
در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا آرای الکترال (مجمع گزینندگان) اصلیترین فاکتور تعیینکننده رئیسجمهور محسوب میشود. در مجموع 538 رای الکترال وجود دارد که برابر است با تعداد اعضای کنگره به علاوه ۳ الکترال مربوط به واشنگتن دیسی. نامزد پیروز باید حداقل 270 رای الکترال را به دست آورد. در زیر وضعیت آرای ۲ کاندیدا بر مبنای الکترال کالجها و تغییرات آن در روز جمعه (بدون در نظر گرفتن تاثیر مناظره) نسبت به آخرین وضعیت ثبت شده آمده است. لازم به توضیح است با توجه به برگزاری مناظره در بامداد جمعه (شامگاه پنجشنبه به وقت آمریکا) نتایج دقیق نظرسنجیها در روزهای بعد مشخص خواهد شد.منبع: وطن امروز