در این میان روز گذشته نیز خبر آمد که دونالد ترامپ قصد دارد قبل از پایان دوره ریاست جمهوری و روی کار آمدن جو بایدن بهدلیل نقض تحریمهای آمریکا، بورس تهران را تحریم کند؛ چرا که میزبان چندین شرکت تحت تحریم است و از شرکتهای متعلق به وزارت دفاع و سپاه پاسداران پشتیبانی میکند. علاوه بر آن با وجود تحریمها، سرمایهگذاران خارجی در بورس تهران فعال هستند و گفته میشود ارزش سرمایهگذاری خارجی در شرکتهای حاضر در بورس اوراق بهادار نزدیک به نیم میلیارد دلار رسیده است. اما این نخستینباری نیست که آمریکا صنعت فلزات ایران را مشمول تحریم میکند. اردیبهشت سال گذشته نیز دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، در فرمانی صنایع آهن، فولاد، آلومینیوم و مس ایران را با تحریم مواجه کرده بود تا بزرگترین منبع درآمد غیرنفتی ایران را از بین ببرد. از سوی دیگر بهطور کلی تحولات اخیر بورس نشان داده که بازار سهام کشور دیگر چندان تحت تأثیر اخبار خارجی نیست و حتی تحولات منفی علیه ایران نیز نمیتواند به صورت بلندمدت بر عملکرد بورس تأثیر منفی بگذارد. برای بررسی آینده بورس با دو نفر از کارشناسان بازار سرمایه گفتوگو کردهایم.
نقدشوندگی، نیاز امروز بورس کشور است
«سیدمصطفی صفاری» کارشناس بازار سرمایه درگفتوگو با خبرنگار روزنامه «صبحنو» با بیان اینکه بازار بورس دچارشوک شده است، گفت: از زمانی که دولت وعدههایی برای بازار بورس داد خیلی عملی نشد مثل تزریق یک درصد از درآمد یا ورودیهای صندوق توسعه ملی و یا دیگر موضوعات که دولت آنها را اجرایی نکرد. اما از همه اینها که بگذریم، «خلاء اطلاعات» از شرکتهایی است که وارد بورس میشوند و بهتر است که روند فروش یا خریدها را پیشبینی کنند تا نبود اطلاعات در این باره موجب کاهش در بورس نشود.این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه همزمان با گران شدن دلار برخی شرکتها در بورس سود کردند، افزود: انتظار افزایش قیمتها و بازگشت سرمایه موضوعاتی است که مخاطبان در بورس دنبال میکنند و برخی بودن ترامپ را به نفع دلار و گرانی سرمایه میدانستند اما با اعلام نتایج غیر رسمی انتخابات آمریکا، تاثیرش را در ارزان شدن برخی شاخصها دیدیم. وی ادامه داد: اما چیزی که بازار بورس این روزها نیاز دارد «نقدشوندگی» است که بهتر است بالا رود. بهتر است سیاسیون ما نگاهشان به بالابردن نقدشوندگی باشد نه اینکه روی شاخصها متمرکز شدند. در بازار بورس حتی بازار گرداندگان هم درخصوص نقد شوندگی خوب عمل نکردند. شرکتی که سال گذشته سود زیادی در سهامش داشته است اکنون با کاهش 40درصدی روبهرو شده است، این را باید دستگاههای نظارتی بررسی کنند و چرایی افزایش 100درصدی سال گذشته برخی شرکتها و اکنون کاهش 40درصدی آنها را جویا شوند. این نوع رشد و کاهش در بازار بورس نشان از این دارد که نهاد نظارت هم خوب به وظیفه خودش عمل نکرده است.
صفاری با اشاره به اینکه نبود نظارت خوب بر بورس، اعتماد مردم را نسبت به آن کاهش داده است، یادآور شد: کاهش یا افزایش برخی سهامها مردم را به این فکر وا میدارد که این رفتارها شاید دستوری است.بهتر است دولت محترم با حسابرسی و شفافیت اطلاعات شرکتها، اعتماد مردمی را نسبت به بورس افزایش دهد.