تحمل سختیها با اعتماد به خدا
انسانی که حقیقت دنیا را بفهمد فقط دنبال آباد کردن دنیایش نمیرود و خود را به هلاکت نمیاندازد زیرا بسیاری از سختیهای دنیا نه سختی هست و نه لزومی برای رفتن به سمت آن و درگیر شدن با آن وجود ندارد. پس با نگاه آخرتی و خدایی همه چیز برای او آسان میشود، یعنی وقتی در دنیا قناعت پیشه کنیم نه سختی دنیا را تحمل میکنیم و نه سختی آخرتی را. انسانها باید تلاش کنند، کوشش کنند، زندگی ایدهآلی برای خود درست کنند و احساس خوشبختی کنند اما نه با غوطهور شدن در سختیها.
سهشنبه، 9 آذر 1400
تخمین زمان مطالعه:
نویسنده :
سید حسین خاتمی
آرامش در زندگی
صبر
ذهن آرام
قدرت خداوند
آرامش جامعه
زندگی ایده آل
تحمل سختی ها
سختی های زندگی
انگیزش
موارد بیشتر برای شما
دوم: ما فکر میکنیم وقتی اتفاقات و حوادث گوناگون و متعدد زندگی با گذشت زمان مواجه میشود همه چیز قابل تحمل میشود. یعنی گذر زمان را علت عادی شدن و آسان شدن اتفاقات سخت زندگی میدانیم در حالیکه این اتفاقات در اصل برای انسان سخت نبوده جز آنکه از نظر ذهنی و فکری آن را سخت دیده است فقط گذشت زمان باعث شده سختیها را راحتتر ببینیم و در مورد آن فکر کنیم. بهطور مثال وقتی فردی امتحان دادن را سخت ببیند نمیتواند نمره قبولی از آن بگیرد در حالیکه فردی دیگر به راحتی از عهده آن امتحان بر میآید. آن تصور ذهنی از سختی درس و امتحان نهتنها نمیگذارد در نمره قبول بهدست بیاید بلکه مدام میخواهد توان یادگیری را هم پایین بداند. تاجاییکه با یک بررسی میبینیم علت عدم قبولی در امتحان به ناتوان دیدن خودمان در یادگیری برمیگردد.
خداوند در قرآن زندگی انسانی که به خالق خویش تکیه نمیکند را سخت دانسته و بهعکس زندگی کسی که به خدا تکیه کرده را آسان میگرداند. خداوند پردهای جلوی چشم کافران میاندازد تا نبینند و نفهمند که زندگی در این دنیا خیلی راحت و آسان است زیرا آنها با این فکر که میتوانیم بدون تکیه و اعتماد به خدا زندگی راحتی داشته باشیم در حالیکه نمیتوانند و خود را در مهلکه میاندازند. خداوند در آیه8 سوره اعلی به پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله) میفرماید: «وَنُیَسِّرُکَ لِلْیُسْرَى» و براى تو آسانترین [راه] را فراهم مىگردانیم. در واقع این یعنی پیش از اینکه پیامبر(ص) را برای دعوت مردم بفرستند میگوید: «ای پیامبر در تمام کارهایت تو را به سادگی و آسانی موفّق میکنیم و...» آن کسی میتواند زندگی آسانی داشته باشد که صادقانه و از صمیم قلب هر روز بگوید: «ایّاکَ نَعْبُدُ وَ اِیّاکَ نَسْتَعین»؛ انسانی که خداوند را حامی خود و توانا در هر امری بداند حقیقت عالم را میفهمد و زندگی دنیا را زیبا و راحت میبیند.
خداوند در قرآن آسانی پس از سختی را با تاکید ذکر میکند و میفرماید: «فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْرًا، إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْرًا»؛ پس، از پى دشوارى آسانى است. هر آینه از پى دشوارى آسانى است.(1) این تاکید خداوند معطوف به کمکی هست که از سمت او برای انسانها میرسد. این موضوع را میتوان در قالب یک مثال آورد و آن اینکه انسانها مانند طفلی هستند که در وقت محتاجی و هر نیاز مدام گریه میکنند اما هنگامی که بزرگتر میشوند برای خواستههایشان تلاش میکنند و اگر به گذشته خود نگاه کنند از این ناتوانی تعجب میکنند. نه آن ناتوانی یک طفل قابل انکار است و نه نگاه به آن؛ انسانها وقتی خود را قدرتمند میبینند از رفتارهایی که نشانه ضعف میباشد دوری میکنند.
آنکه به خداوند تکیه میکند خود را قدرتمند کرده است چون قدرتی بالاتر از قدرت خداوند نیست و هیچ چیز برای او سخت نیست. شاید اگر کسی به طفلی در گهواره بگوید که خداوند روزی تو را میرساند و به تو اطمینان میدهد که نیاز تو را برطرف میکند کمتر گریه میکند. یعنی در حد اعلان نیاز نه بیقراریهای بیمورد. البته این فقط یک مثال است. اگر این اطمینان در وجود ما باشد ما هم آرامش پیدا میکنیم و سختیها برایمان آسان میشود. پیامبر گرامی اسلام(صلی الله علیه و آله) میفرمایند: «وَ اعْلَمْ أَنَّ النَّصْرَ مَعَ الصَّبْرِ وَ أَنَ الْفَرَجَ مَعَ الْکَرْبِ وَ أَنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْراً إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْراً»؛ با هر دشواریی آسانی است و بدان که نصرت و یاری خدا در صبر است. چون صبر کنی به مقصود میرسی و چون غم و اندوه دهد بعد آن فرح و رستگاری میدهد؛ إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْراً.(2)
انسانها گاهی یکدیگر را در سختی یاری نمیکنند و به آیندهای آسان و امیدوارانه فکر نمیکنند. خداوند هیچگاه نمیگذارد کسی در سختی بماند و تا بوده انسانها پس از تحمل سختیها آسانی و راحتی را به چشم دیدند. پس باید خود را از قیودی که آنها را آزار میدهد رها کنند و خود را در تنگنای تصور غیر قابل تحمل بودن سختیها نگذارد. أمیرالمؤمنین(علیه السلام) : «أَنَّ امْرَأَهْ اسْتَعْدَتْ عَلَی زَوْجِهَا أَنَّهُ لَا یُنْفِقُ عَلَیْهَا وَ کَانَ زَوْجُهَا مُعْسِراً فَأَبَی عَلِیٌّ(علیه السلام) أَنْ یَحْبِسَهُ فَقَالَ إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْراً» امام صادق(علیه السلام) از پدرش از امام علی(علیه السلام) نقل کرده است: همانا زنی نزد امیرالمؤمنین(علیه السلام) از شوهرش شکایت کرد که به او خرجی نمیدهد، درحالیکه مرد در سختی بود. پس علی(علیه السلام) از زندانی کردن آن امتناع کرد و فرمود: إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْراً؛(3)
انسانی که حقیقت دنیا را بفهمد فقط دنبال آباد کردن دنیایش نمیرود و خود را به هلاکت نمیاندازد زیرا بسیاری از سختیهای دنیا نه سختی هست و نه لزومی برای رفتن به سمت آن و درگیر شدن با آن وجود ندارد. پس با نگاه آخرتی و خدایی همه چیز برای او آسان میشود، یعنی وقتی در دنیا قناعت پیشه کنیم نه سختی دنیا را تحمل میکنیم و نه سختی آخرتی را. انسانها باید تلاش کنند، کوشش کنند، زندگی ایدهآلی برای خود درست کنند و احساس خوشبختی کنند اما نه با غوطهور شدن در سختیها. کسی که فهمید دنیا فانی است از مرگ نمیترسد و از لحظه لحظه زندگی خود لذت میبرد. کسیکه هر اتفاقی را امتحان خداوند بداند دیگر اندهگین و افسرده نمیشود. تحمل او بالا میرود چون ذهن او به یک نیروی عظیم تکیه میکند. خداوند کریم رحمت را بر خودش واجب نموده است، فرمود: «کَتَبَ رَبُّکُمْ عَلَى نَفْسِهِ الرَّحْمَة»؛(4) ما باید خیالمان در سمت خداوند راحت باشد. پس باید مراقب خود باشیم که در سختیها فرسوده نشویم و استحکاممان را از دست ندهیم. صبر و تحمل سختها فقط در دین و فرهنگ ما نیست. زبان و بیان دانشمندان و کارشناسان در همه کشورها معطوف به این است که باید سختی ها را تحمل کرد تا قدرتمند شویم.
پینوشت:
(1) سوره شرح، آیه 5و6
(2) تفسیر اهل بیت علیهم السلام، جلد۱۸، صفحه۲۰۰
(3) تهذیب الأحکام، جلد۷، صفحه۴۵۴
(4) سوره انعام، آیه54
ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط
صبر نقطه قوت انسان مؤمن
چهارشنبه، 6 دی 1402
چرا گاهی کافران و مشکران قدرتشان از مسلمانان بیشتر میشود؟
پنجشنبه، 12 خرداد 1401
سختیها انسان را رشد میدهد
چهارشنبه، 16 تير 1400
دعاهایی برای آرامش و رفع اضطراب و استرس
يکشنبه، 20 آبان 1397
درسهایی از عاشورا
دوشنبه، 9 مهر 1397
اجر صبر در زمان غیبت: نوع مسئولیت انسان در میزان صبر اثرگذار است
جمعه، 17 دی 1395
توصیه آیت الله العظمی بهجت به مستضعفان و محرومان
دوشنبه، 27 ارديبهشت 1395
«بانوی صبر» از رادیو معارف به روی آنتن می رود
سهشنبه، 16 خرداد 1391
تازه های اخبار
چرا زبان عربی، زبان اسلام است؟ آیا اسلام برای اعراب آمده است؟
آینده مقاومت پس از سقوط سوریه چه میشود؟
آیا مردم سوریه، اهل سنت ناصبی هستند؟ چند درصد جمعیت سوریه شیعه میباشند؟
رونمایی از دستگاه کیوسک پرداخت اوقاف توسط رئیس دفتر مقام معظم رهبری
حجت الاسلام خاموشی: ما موظف هستیم حوزه اقتصاد درون زای انقلاب اسلامی را تقویت کنیم
بررسی بالا رفتن آمار طلاق توافقی در جامعه
آینده سوریه چه خواهد شد؟
شهادت چه زمانی اتفاق میافتد؟
پشت نقاب "ابومحمد الجولانی" کیست؟!
بررسی بالا رفتن آمار طلاق توافقی در جامعه
بیشترین بازدید هفته
اسامی تمام بازیگران مختار به همراه نقش آنها
جدول خاموشي در كرج، شهريار، ساوجبلاغ و نظرآباد
تنظیم دستی فرکانس در گیرنده های دیجیتالی برای شبکه های صدا و سیما
داستانک های زیبا از امام رضا علیه السلام
دوبیتی که امام رضا به شعر دعبل خزاعی اضافه کرد
حوادث شش ماه پایانی منتهی به ظهور بر طبق تقویم سال ظهور - بخش اول
وضعیت سوریه در آخرالزمان
زیارت حضرت زینب سلام الله علیها + ترجمه
نام مادر امام جواد علیه السلام چیست؟
داستانک های مادر | داستان کوتاه درباره مادر
موارد بیشتر برای شما
۳ دقیقه نکات مهم دیدار زنان و دختران با رهبر انقلاب
سوریه و جای خالی قوات دفاع الوطنی
آهوان سهرین در ضیافت زمستانه
ورود تانکهای اسرائیلی به روستای صیدا در جنوب سوریه
لحظه ترور ژنرال ارشد روس در مسکو
دارندگان سهام عدالت چقدر سود دریافت خواهند کرد؟
شعارهای عربی سردار؛ آزمون لیدر هواداران شباب الاهلی شد!
هدیه غافلگیر کننده رهبر انقلاب به مجری تلویزیون
استقبال متفاوت از علیرضا یوسفی؛ قهرمان خودش پشت فرمان کامیون نشست
وینیسیوس، بهترین بازیکن سال ۲۰۲۴
شوخی رهبر انقلاب با یکی از خانم راجع به مسئله فرزندآوری
یادتان نرود این ایران بود که داعش را در سوریه متوقف کرد!
افسران اطلاعاتی ایران در حال کار بر روی افکار اسرائیلیها هستند!
استوری تبریک شب یلدا 1403
کلیپ شب یلدا 1403