ارتش هميشه با انقلاب در مسير پيشرفت
جام جم آنلاين: روز ارتش فرصتي مغتنم است كه به مرور افتخارآفرينيهاي اين ركن مهم نيروهاي مسلح در طول 8 سال جنگ تحميلي و عمر 30 ساله انقلاب بپردازيم. امير سرتيپ كيومرث احدي، فرمانده هوانيروز ارتش جمهوري اسلامي ايران در مصاحبه با جامجم به بخشهايي از افتخارآفرينيهاي ارتش در اين دوران بويژه مقطع حساس آغازين انقلاب اشاره دارد.
بويژه زماني كه در بحران ناشي از اغتشاشهاي ضدانقلاب در غرب، شمالغرب و شمالشرق كشور، ارتش با دستور مستقيم حضرت امام ره وظيفه مهار اين بحرانها را به عهده گرفت و همزمان جنگ 8 ساله نيز آغاز شد.
اميرسرتيپ احدي در اين مصاحبه به تشريح وظايف، ماموريتها و نقش هوانيروز در طول 3 دهه از عمرانقلاب نيز پرداخت.
چه عواملي زمينهساز نامگذاري 29 فروردين به نام روز ارتش شد و چرا در شرايطي كه هنوز 3 ماه از عمر انقلاب گذشته بود، امام ره مصلحت ديدند كه اين روز با اين عنوان نامگذاري شود؟
از همان روزهاي آغازين پيروزي انقلاب، دشمنان درصدد طرحريزي و اجراي توطئههايي بودند تا بتوانند در حداقل زمان، انقلاب را از ميان ببرند و يا اگر نتوانستند انقلاب را در مسير دلخواه خودشان هدايت كنند. شرايط آن زمان هم خيلي خاص بود. در هر كشوري كه انقلابي صورت بگيرد، قطعا اركان آن كشور دگرگون و تمام سازمانها و وزارتخانهها، دستخوش تغييرات جدي ميشوند.
ايران هم از اين وضعيت مستثنا نبود. با پيروزي انقلاب سازوكار و سازماندهي بويژه در ارتش از هم گسسته و بينظمي خاصي حاكم شده بود. شرايط به گونهاي بود كه كاركنان اطاعت از مافوق و وحدت فرماندهي نداشتند و حالت بيثباتي در همه بخشها حاكم بود.
گروههاي ضدانقلاب با استفاده از اين شرايط بينظمي، توطئههاي خود را طرحريزي و اجرا ميكردند. بخش مهمي از مناطق كردستان به وسيله اين گروهكها ناامن شد. هر روز با يك شعار راه ميافتادند و اغتشاش ايجاد ميكردند. يك روز عليه ارتش، روزي عليه مسوولان و روزي ديگر عليه انقلاب. آنها مدعي بودند كه ارتش وابسته به شاه است و ارتش طاغوتي است و بايد از ميان برود و ارتش انقلابي بايد سر كار بيايد.
در بخشي از عامه مردم نيز اين تصور ايجاد شده بود كه حرف گروههاي ضدانقلاب درست است. زيرا ارتش قبل از انقلاب براي مدتي در ايجاد حكومت نظامي در برخي مناطق شركت داشت، اما بخش اعظم ارتش حتي پيش از انقلاب از درون خود مردم تشكيل شده بود.
ارتشيها با انقلاب همگام بودند. تعداد زيادي از مسوولان و نزديكان امام (ره) با بدنه ارتش در تماس بودند. آنچه در ارتش استثنا بود و تعلقي به ملت نداشت، عدهاي از سران و مسوولان ارتش بود كه وابسته به شاه بودند وگرنه بدنه اصلي ارتش بدنهاي مردمي و جداييناپذير از ملت ايران بود.
زماني كه پيروزي انقلاب در 22 بهمن قطعي شد، سران وابسته ارتش يا فرار كردند و يا دستگير و به نيروهاي انقلاب تحويل داده شدند. در اين شرايط كل بدنه ارتش يعني بيش از 95 درصد اين مجموعه عظيم به انقلاب تعلق گرفت.
حضرت امامره با شناخت و درايت خودشان ميدانستند كه تبليغات و القائات گروههاي ضدانقلاب عليه ارتش با اين هدف انجام ميشود كه ارتش را از انقلاب جدا كنند و پشتيباني ارتش را به عنوان يك بازوي توانمند از انقلاب نوپاي اسلامي بگيرند.
به همين دليل حضرت امامره با ژرفبيني و آگاهي در اين مساله از ارتش پشتيباني كردند و درست 3 ماه پس از انقلاب، روز 29 فروردين را به عنوان روز ارتش نامگذاري و پشتيباني قاطع خودشان را از ارتش اعلام كردند. امام فرمودند كه ارتش، ارتشي انقلابي و اسلامي است.
ارتش مال مردم است و ارتشيها نيز بايستي بدانند كه به مردم و انقلاب تعلق دارند. روز 29فروردين نيروهاي ارتش در همه شهرها با ساز و برگ نظامي رژه رفتند و از آن روز به بعد 29 فروردين به عنوان روز ارتش و نيروي زميني جشن گرفته ميشود و همه ارتشيها در اين روز بيعتي مجدد با رهبر معظم انقلاب و اهداف و آرمانهاي امامره و انقلاب دارند.
در وضعيت بينظمي و از هم گسيختگي سازمانها و وزارتخانهها از جمله سازمان ارتش در اوايل انقلاب كه به آن اشاره كرديد، ارتش چگونه توانست انسجام و سازمان خود را بازيابي و بازسازي كند و چه چيزي بيش از همه در ايجاد اين انسجام موثر بود؟
اولين نكتهاي كه ميتوان بر آن تكيه كرد، پشتيباني حضرت امامره از ارتش بود. ارتش به پشتيباني امامره اعتقاد راسخ پيدا كرد. وقتي هر سازمان يا تشكيلاتي پشتوانه محكمي داشته باشد، مطمئن باشيد كه در اسرعوقت همه امور خود را سازماندهي ميكند.
زماني كه هويت ارتش قطعي شد، فرماندهان و مسوولان وقت شروع به برقراري انضباط، انسجام و تجديد سازماندهي كردند. متاسفانه دشمن وقتي پشتيباني امامره براي نظام و مردم را از ارتش ديد به توطئههايي عليه نظام اقدام كرد و پس از روز 29 فروردين، شاهد بوديم كه توطئههاي گروههاي ضدانقلاب عليه نظام شدت بيشتري گرفت. در منطقه كردستان و گنبد ناامنيها آغاز شد.
ارتش با اقتدار كامل و به فرمان حضرت امامره وارد منطقه كردستان شد و توانست مشكلات و معضلاتي را كه در منطقه به وجود آمده بود، يكي پس از ديگري بر طرف كند. در آن زمان سپاه پاسداران تشكيلات امروزي را نداشت. بخش اعظمي از نيروهاي مردمي در قالب كميتهها فعال بودند و برنامهريزيهاي اوليه سپاه در قالب گردانهاي رزمي قرار داشت.
سپاه هم دوشادوش ارتش وارد شد و در منطقه كردستان شروع به پاكسازي كردند. در سالهاي 58 و 59، شدت درگيري و ناامني در منطقه كردستان را ميتوان به 2 بخش تقسيم كرد؛ يك بخش از مناطق مرزي و روستاها بهطور كامل در اختيار ضد انقلاب قرار گرفته بود و نظام جمهوري اسلامي اجراي هيچ حاكميتي بر اين مناطق نداشت.
بخش ديگر حاكميت نسبي و متزلزلي داشت، بهطوري كه اين مناطق 12 تا 13 ساعت در اختيار نيروهاي نظام جمهوري اسلامي قرار داشت و در ساعات ديگر در اختيار نيروهاي ضد انقلاب بود. يعني از ساعت 4 تا 5 بعدازظهر تردد در بيشتر جادههاي اصلي كردستان قطع ميشد و اين وضع تا 6 5 صبح و زماني كه هوا روشن ميشد، ادامه داشت.
با روشن شدن هوا، نيروهاي ژاندارمري و ارتش جادهها و راهها را در اختيار ميگرفتند و تا غروب امنيت را برقرار ميكردند. اين شرايط بسيار بد بود. سرانجام با همت نيروي زميني ارتش جمهوري اسلامي ايران، اين مناطق بهتدريج پاكسازي و به مناطق امن تبديل شد و حاكميت نظام جمهوري اسلامي ايران بويژه در مناطق كردستان و شمالغرب برقرار شد.
اولين چالشي كه ارتش پس از انقلاب با آن مواجه شد ناامنيهاي كردستان بود؟
بله. ضد انقلاب پادگان مهاباد را تصرف كرد و تقريبا تنها پادگاني كه ضد انقلاب توانست در بحبوحه ناامنيهاي اوايل انقلاب تصرف كند، همين پادگان مهاباد بود و سلاحهاي پادگان از سوي ضد انقلاب غارت شد. البته بلافاصله ارتش شروع به پاكسازي كرد و نيروي زميني نيز شهداي زيادي را در اين راه تقديم انقلاب كرد. البته نيروي هوايي و هوانيروز پشتيباني خوبي از نيروي زميني داشت.
هوانيروز كه يكي از يگانهاي قدرتمند نيروي زميني ارتش جمهوري اسلامي ايران است، از همان ابتداي پيروزي انقلاب و حتي پيش از انقلاب با انقلاب همراه بودند، بهطوري كه پس از پيروزي انقلاب در نيمه شعبان سال 58، اولين رژه هوايي هوانيروز در حضور حضرت امامره در قم انجام شد.
هوانيروز يك بخش تخصصي در ارتش است و پيش از انقلاب مستشاران خارجي زيادي در ارتش و در هوانيروز فعال بودند، با خروج مستشاران خارجي ارتش و هوانيروز چگونه توانست به كارآمدي لازم و موثر برسد و چه مشكلات و محدوديتهايي در اين زمينه وجود داشت؟
قبل از انقلاب بيش از 1600 مستشار آمريكايي در هوانيروز وجود داشت. تمام آموزشهاي فني و خلباني و نگهداري بهعهده آنها بود. مجموعه هوانيروز پيش از انقلاب نوپا بود. استخدامهاي جدي و گامهاي جدي براي تشكيل آن از سال 51 برداشته شد. پرسنل فني و خلبانان تا قبل از سال 50 به كشور ايتاليا اعزام ميشدند و آموزش ميديدند. بعد از سال 51 مركز آموزش هوانيروز در اصفهان تاسيس شد و برنامهريزي شد كه همه آموزشها در ايران انجام شود.
در ابتداي كار آمريكاييها به عنوان استاد، در بخش آموزش و در بخش پروازي حضور داشتند و نيروهاي ايراني كه به استخدام درآمدند، آموزش را فرا گرفتند به مرور زمان از بين بهترين خلبانان و فنيهاي ايراني استادان ايراني انتخاب و زير دست مستشاران خارجي آموزشهاي تكميلي را فرا گرفتند. به لطف خدا كار به جايي رسيد زماني كه انقلاب پيروز شد حتي يك نفر از مستشاران خارجي در ايران ماندگار نشد و رفتند پيكارشان. آنها هنگام رفتن اميد داشتند كه روزي برگردند و مجددا كارها را بهدست گيرند، اما با پشتوانه خوبي كه در نيروهاي متخصص وجود داشت، پرسنل ايراني كار آموزش، همتا سازي، نگهداري و ... را بر عهده گرفتند و بعد از انقلاب تمام آموزشها توسط اساتيد ايراني انجام شد و الان هم در حال انجام است.
در بحبوحه ناآراميهاي كردستان، انقلاب اسلامي ايران درگير جنگ تحميلي شد. ارتش در ابتداي جنگ چه نقشي در ايستادگي و توقف ارتش متجاوز بعث داشت؟
همان زماني كه ارتش در غرب و شمالغرب كشور با ضد انقلاب درگير بود، همزمان با اين درگيريها جنگ به كشور ما تحميل شد و با يك برنامهريزي جدي در جهت از بين بردن انقلاب نوپاي اسلامي برآمدند.
خودسري، جاهطلبي، ديكتاتوري و قدرتطلبي رژيم صدام اين امكان را به دشمنان انقلاب داد كه رژيم صدام را به عنوان ابزار دست و غلام حلقه بهگوش خود در برابر انقلاب قرار دهند.
از سويي مرز طولاني زميني ايران و عراق و مناقشات گذشته ايران و عراق، در انتخاب صدام نقش داشت.
صدام با اين خيال كه بهدليل انقلاب اركان كشور از هم گسيخته شده و كاري از ارتش ساخته نيست و تجهيزات سنگيني در اختيار ايران نيست، جنگ تمام عياري را در مرزهاي زميني، دريايي و هوايي شروع كرد. در ابتداي حمله عراق به ايران، ما انسجام كاملي در ارتش نداشتيم، زيرا تبعات انقلاب از جمله بينظميها و كمكاريها بر ارتش حاكم بود. البته صدام متوجه اين نكته نبود كه ايران در طول تاريخ هيچگاه ذلت را قبول نكرده است. در شرايط جنگ همه با هم از ارتش و سپاه و بسيج و ساير نيروهاي مردمي تحت رهبري حضرت امامره دست بهدست هم دادند. البته پيشرويهاي ارتش عراق در آغاز جنگ به اين دليل بود كه هيچ نيروي نظامي در مرزها مستقر نبود و توانست بسياري از روستاها و برخي شهرهاي كشورمان را اشغال كند.
ارتش در اين شرايط در 2 جبهه وارد عمل شد؛ يكي درگيري با ضد انقلاب در كردستان و ديگري ايستادگي در برابر ارتش متجاوز رژيم صدام. در واقع ضد انقلاب، صدام و استكبار در يك طرف بودندو جمهوري اسلامي ايران تك و تنها در برابر آنها ايستادگي كرد. آغاز جنگ و به اشغال درآمدن بخش قابل توجهي از نوار مرزي غرب كشور بهوسيله نيروهاي عراق و همچنين آواره شدن هزاران نفر از هموطنان كشورمان، فشار زيادي را به دولت و نظام وارد كرد. از طرفي خرابيهاي بهوجود آمده در تاسيسات زيربنايي كشور فشارها را مضاعف كرد. اما اين فشارها نظام را تضعيف نكرد، بلكه وحدت فرماندهي و انسجام را در ارتش تقويت كرد. دفاع از 31شهريور ماه آغاز شد.
در سال اول جنگ همه فكر و ذكر ما اين بود كه نيروهاي عراقي را در يك نقطه متوقف كنيم. در همه محورها و جبههها كار ارتش و هوانيروز سد ايجاد كردن در برابر دشمن بود و برنامهريزيهاي تهاجمي بعد از آن آغاز شد. ما تا سال 60 و 61، عمليات نظامي سنگيني نداشتيم. عملياتهاي سنگين ما از نيمه دوم سال 60 به بعد آغاز شد. در آن زمان بنيصدر خائن هم به عنوان رئيسجمهور بود و هم مسووليت نيروهاي مسلح را براي مدتي در اختيار داشت.
همين باعث شده بود كه بعضي كارها متوقف شود. خوشبختانه بعد از اين كه دست بنيصدر رو شد، حضرت امامره مسووليت فرماندهي كل قوا را خودشان به عهده گرفتند و نيروهاي مخلص و وفادار نظام را بر مسند كار گذاشتند. در همان زمان بود كه شهيد سرلشكر صياد شيرازي به عنوان فرمانده نيروي زميني در سال 60 انتخاب شد. مبناي عملياتهاي زميني و تحركات نظامي تهاجمي ارتش از همان زمان طرحريزي و پياده شد. زماني كه شهيد صياد مسووليت را به عهده گرفت، عملياتهاي سنگين آغاز شد و عملياتهاي بزرگي چون فتحالمبين، طريقالقدس، ثامنالائمه، بيتالمقدس و... پشت سر هم انجام شد و پيروزيهاي بزرگي نصيب ايران و نظام جمهوري اسلامي كرد و اسراي بسيار زيادي در همان 2 سال اول كه عملياتهاي تهاجمي ما انجام شد، گرفتيم.
در عمليات فتح خرمشهر بيش از 19 هزار نفر اسير گرفتيم و چندين نفر از ژنرالهاي ارتش عراق و حتي يكي از سرلشكرهاي ارتش عراق به اسارت قواي ما در آمد.
امكانات آفندي و پدافندي ارتش در آغاز جنگ چطور بود؟
قبل از انقلاب، تسليحات و تجهيزات زيادي براي ارتش از سوي رژيم شاه خريداري شده بود. دشمنان ما هرگز فكر نميكردند اين تجهيزات كه به زعم خود به ژاندارم منطقه داده بودند، عليه توطئهها و تجاوزهاي خودشان به كار گرفته شود. اين تجهيزات با هزينه شدن بيتالمال كشور تهيه شده بود و مال اين كشور بود. با آموزشهاي خوبي كه در نيروهاي مسلح وجود داشت و با اعتقاد و ايمان و انگيزهاي كه در بين اين نيروها بود، به نحو احسن از اين تجهيزات استفاده شد و در هر مقطعي با توجه به نوع تهديد از تجهيزات مناسب براي رفع و دفع تهديد استفاده شد.
بنيصدر چه نقشي در انفعال ارتش در آغاز جنگ داشت؟
بنيصدر در آن مقطع فرمانده كل قوا معرفي شده بود و اطاعت از سلسلهمراتب اساس كار ارتش است. بنيصدر نميخواست پيروزي نصيب جمهوري اسلامي ايران شده و ارتش قدرتمند ظاهر شود. بنيصدر يك عامل سدكننده در برابر نيروهاي مسلح بود. ميتوانستيم اوايل جنگ عملياتهاي خوبي انجام دهيم ولي بنيصدر با انجام اين عملياتها مخالفت ميكرد و ميخواست وضعيت را در حالت ركود قرار دهد.
اولين عملياتي كه ارتش به طور منسجم انجام داد، كدام عمليات بود؟
عمليات حصر آبادان بود كه با فرمان مستقيم حضرت امامره مبني بر اين كه حصر آبادان بايد شكسته شود، انجام شد. در آن زمان خرمشهر به تصرف نيروهاي عراقي درآمده بود. آبادان نيز از 3طرف در محاصره بود و فقط يك طرف آزاد بود. نيروهاي ارتش، سپاه پاسداران و نيروهاي مردمي با پشتيباني يكديگر، موفق به شكستن حصر آبادان شدند.
ارتش در طول جنگ 8 ساله در كدام عمليات بيشتر درخشيد؟
ارتش پس از پيروزي انقلاب تاكنون در همه مقاطع با قدرت در دفاع از نظام ظاهر شده است. بعضي عملياتها در دوران دفاع مقدس، پيروزيهاي شيريني را به ارمغان آوردند مانند عمليات طريقالقدس، فتحالمبين و بيتالمقدس. در تعدادي عملياتها نيز موفقيت نداشتيم و حتي با شكست مواجه ميشديم.
اين در يك جنگ تمامعيار طبيعي است. وقتي تمام دشمنان در برابر يك انقلاب نوپا صفآرايي كردند، طبيعي است كه با شكست نيز مواجه باشيم، اما در اكثر عملياتها ارتش سربلند بيرون آمد. امروز ارتش بازوي توانمند نظام و ولي فقيه است. به تعبير رهبر معظم انقلاب امروز ارتش، ارتش حزبالله است و با تمام توان و قدرت در اختيار نظام است.
نقش هوانيروز را در دوران جنگ در بعد پشتيباني و انجام عملياتهاي تهاجمي چگونه ارزيابي ميكنيد؟
هوانيروز در طول حدود 30 سال گذشته نقش بسيار موثري در دفاع از نظام داشته است. همانطور كه ميدانيد ما داراي كشوري با مناطق صعبالعبور هستيم. منطقه غرب، شمال غرب و بخشهايي از شرق كشور بسيار صعبالعبور است و براي دسترسي به اين مناطق تنها وسيلهاي كه بسيار كارايي دارد، بالگرد است. در جنگ كردستان، يكي از عوامل پيروزي نيروهاي مسلح ما چه ارتش و چه سپاه، پشتيباني هوانيروز از اين نيروها بود. بسياري از مناطق آلوده توسط ضد انقلاب با حداقل نفرات سد ميشد و مانع ورود نيروهاي ما ميشدند.
يك گردنه صعبالعبور كافي بود تا ضد انقلاب يا اشرار در شرق راه را براي نيروهاي مسلح ما سد كنند و تانك و توپ در اين وضعيت كارا نيست و هزينههاي زيادي را بر نيروهاي مسلح ما تحميل ميكرد. در اين وضعيت با پشتيباني بالگردهاي مسلح هوانيروز مثل بالگرد كبري كه استفاده از انواع و اقسام راكت، موشك تاو و توپ 20 ميليمتري با آن امكانپذير است توانستيم در اين شرايط امنترين جاها را براي آنها ناامن كنيم و دشمن را به هلاكت برسانيم و راه را براي عبور نيروهاي مسلح از آن گردنهها، هموار كنيم. در 3 الي 4 ماه اول جنگ، ماموريت اصلي هوانيروز سدشكني دشمن بود كه با بالگردهاي كبري در مناطق جنوب و غرب انجام شد.
هر كجا تانك، دسته و گروهي از دشمن حضور پيدا ميكرد با عمليات هوانيروز مواجه ميشد. بعد از آن پشتيبانيهاي سنگين هوانيروز از ساير نيروها آغاز شد. پشتيباني از نيروي زميني ارتش كه جزو وظايف سازماني و ماموريت ذاتي هوانيروز است تا نيروهاي سپاه در راس كارها و ماموريتهاي هوانيروز بود. در بسياري از عملياتهايي كه به طور اختصاصي توسط سپاه يا ارتش انجام ميشد، هوانيروز پشتيبان بود. هوا نيروز از يگانهايي بود كه در تمام طرحريزيهاي عمليات حرف اول را ميزد و براي آن حساب باز ميكردند. تحرك بسيار سريع، جابهجايي تجهيزات و نفرات همه بايد از طريق هوا انجام شود. در بسياري مناطق اصلا مقدور نيست كه مجروح را با آمبولانس يا خودرو حمل كنيم و سالم به مقصد برسانيم. هوانيروز مسووليت داشت مجروحان را حمل و تخليه كند و رزمندگان را به خط مقدم برساند و به لحاظ سلاح و مواد غذايي از نيروهاي خط مقدم پشتيباني كند.
در دوران دفاع مقدس، هوانيروز شهداي زيادي تقديم انقلاب كرد. شهيداني چون كشوري، شيرودي، شهداديان، سهيليان، رسول جمشيدي و... را تقديم انقلاب و نظام كرديم.
بيش از 230 شهيد از بهترين نيروهاي متخصص و زبده خودمان را تقديم انقلاب كرديم. اين شهدا باعث سرافرازي، عزت و افتخار همه ما هستند.
با توجه به حادثهخيز بودن كشورمان شاهديم كه در بخش غيرنظامي نيز هوانيروز نقش زيادي به عهده گرفته است. در اين زمينه بيشتر ميتوانيد توضيح دهيد؟
بخشي از ماموريت هوانيروز به مردمياري اختصاص دارد. در حوادث طبيعي كشورمان از قبيل زلزله گيلان، كرمان، زنجان، بم، سيل گلستان، زلزله قزوين، بروجرد و... اولين يگاني كه پاي كار بوده هوانيروز بوده است، زيرا با گسترش و توزيعي كه امكانات هوانيروز در سراسر كشور دارد در هر بخش از كشور كه حادثهاي رخ داده، هوانيروز اولين يگاني بوده كه وارد شده و به نيروهاي امدادي پيوسته است. هماكنون بخش زيادي از نيروهاي ما در مناطق شرق و غرب كشور در حال ماموريت هستند. حضور هوانيروز در منطقه شرق كشور هر گونه حركت را از اشرار سلب كرده است و با همكاري نيروي انتظامي و ديگر نيروهاي منطقه شرق، امنيت در اين مناطق برقرار است. در انجام پروژههاي عمراني كشور از قبيل سدسازي، راهسازي و راهآهن، هوانيروز نقش موثري براي جابهجايي تجهيزات و وسايل و شناسايي و نقشهبرداري و كمك به مجريان طرح دارد.
در ساخت و بهينهسازي بالگردها چه اقداماتي انجام شده است؟
ساخت بالگرد به عهده شركت پنها و سازمان صنايع هوايي و در نهايت وزارت دفاع است. در اين بخش كارهاي خوبي انجام شده و بخش زيادي از طراحيها صورت گرفته است و انشاءالله در آينده نزديك شاهد خواهيم بود كه بالگرد ملي از طريق وزارت دفاع به مردم كشورمان معرفي شود.
تحريمهاي كشورهاي غربي و آمريكا مشمول هوانيروز نيز ميشود. بر محدوديتها و مشكلات ناشي از تحريم در هوانيروز چگونه غلبه كردهايد؟
از آغاز پيروزي انقلاب تاكنون ما در تحريم بودهايم. 8 سال جنگ تمامعيار را با وجود تحريم پشتسر گذاشتيم و امروز با گذشت 3 دهه از انقلاب هوانيروز قدرتمندتر و كارآمدتر از گذشته در خدمت نظام است. مسائل آموزشي و نگهداري و ساخت قطعات، تهيه و بهينهسازي قطعات و تامين قطعات با اتكا به نيروهاي متخصص و توانمند داخل كشور حل و رفع شده است.
از سوي ديگر اگرچه محدوديتهاي تحريم باعث شده در تامين بالگردهاي جديد با مشكل مواجه باشيم، اما تجهيزات و بالگردهايي كه امروز ساخته ميشود به نسبت بالگردهايي كه در دهههاي گذشته ساخته شده، از امكانات و فناوريهاي خوبي برخوردارند و تفاوتهاي زيادي با آنها دارند. خوشبختانه اين قابليت و فناوري در هوانيروز وجود دارد كه ميتوانيم بالگردهاي خودمان را به فناوريهاي روز تجهيز كنيم؛ به عنوان مثال بالگردهايي كه در 3 دهه قبل وارد هوانيروز شد، از سيستم ناوبري بالايي برخوردار نبود، زيرا فناوري همان بود، ولي امروز سيستمGPS را براحتي روي بالگردهاي خود نصب كردهايم و از امكانات ماهوارهاي استفاده ميكنيم و به دوربينهاي ديد در شب و سيستم لايتينگ تجهيز شدهايم. ما مشكلي در بهكارگيري تجهيزات روز نداريم. بخشي در داخل ساخته ميشود و بخشي از خارج كشور ميآيد.
بحثهايي مطرح بوده و هست كه امكانات هوانيروز در بخش غيرنظامي در اختيار اورژانسهاي بيمارستاني يا شهرداريها قرار گيرد. آيا امكانات هوانيروز اجازه اين كار را ميدهد؟
در اولويت اول تمام تلاش ما حفظ توان رزمي است، زيرا ماموريت اصلي ما پشتيباني از نيروهاي مسلح است. در كنار آن اگر بتوانيم مشكلي را حل كنيم، در خدمت مردم هستيم. اكنون در بسياري از شهرها، بخشهاي درمان با هوانيروز قرارداد امضا كردهاند و حمل مجروحان از جادهها و رساندن آنها به اورژانسها را ما انجام ميدهيم. ما وظيفه خودمان ميدانيم كه از مردم در هر شرايطي با دستور فرماندهي كل پشتيباني كنيم، البته تا آنجايي كه به توان رزمي ما لطمهاي وارد نشود.
ساخت شبيهساز بالگرد درهوانيروز
رهبر معظم انقلاب و فرمانده كل قوا، امسال را سال نوآوري و شكوفايي دستاوردها اعلام كردهاند. بر اين مبنا هوانيروز هم مانند ديگر نيروهاي مسلح در بطن بهينهسازي و به روز كردن تجهيزات خود گامهاي زيادي برداشته است. يكي از اين اقدامات ساخت شبيهساز است. در 10 سال گذشته كه كار شبيهسازي در هوانيروز آغاز شده امروز به جايي رسيدهايم كه كار ساخت شبيهساز تماممتحرك در بهمنماه سال 86 آغاز شد. اين شبيهساز يكي از پيشرفتهترين و مدرنترين شبيهسازهاي بالگرد است كه براي اولين بار در جمهوري اسلامي ايران ساخته شده است.
تمام تجهيزات اين شبيهساز به وسيله نيروهاي متخصص داخل كشور در هوانيروز و وزارت دفاع ساخته شده است.
امكانات اين شبيهساز از قبيل ديجيتاليبودن سيستم و عيبيابي هوشمند براي انجام مانورهاي اضطراري است.
شبيهساز وسيلهاي است دقيقا مشابه وسيله واقعي كه شما ميتوانيد همان پروازي را كه با بالگرد انجام ميدهيد دقيقا با همين وسيله انجام دهيد، با اين اختلاف كه شبيهساز روي زمين است، داخل يك آشيانه سرپوشيده، هيچ گونه خسارت جاني و مالي به همراه ندارد و هزينه آموزش را بسيار پايين ميآورد و با قيمت نازلي آموزش انجام ميشود. در حال حاضر كشورهاي پيشرفته و محدودي شبيهسازهاي كاملا متحرك را در اختيار دارند و ايران يكي از كشورهايي است كه با ساخت شبيهساز بالگرد 206 كه تماممتحرك است به جمع كشورهاي دارنده اين فناوري پيوسته است.
شبيهساز بالگرد كبري نيز سال 86 ساخته شد. ويژگي شبيهساز اين است كه همه تيراندازيهايي كه با بالگرد واقعي بايد انجام شود، امروز براحتي با همين شبيهساز انجام ميشود. محدوديتهايي نظير گراني مهمات و محدوديت زمان و مكان باعث ميشود تيراندازي واقعي با هدف آموزش از طريق بالگرد پرهزينه باشد. با ساخت اين شبيهساز اين محدوديتها رفع شده است.