از خواص و مضرات عدس چه میدانید؟
عدس در داشتن زندگی طولانی بسیار موثر است. از این حبوبات مدت ها قبل برای آشپزی استفاده می شده است. در کشورهای جنوب آسیا محبوبیت خاصی دارد. عدس قدیمی ترین حبوبات است که توسط انسان روی زمین کشت شده است. گیاهِ عدس ، جزء گیاهان بومی شرق، نواحی مرکزی مصر، کشورهای مدیترانه ای، اتیوپی، جنوب اروپا، هند و پاکستان بوده که از این مناطق، به آمریکای لاتین نیز گسترش پیدا کرده است و عرضه شده اند.
ارزش تغذیه ای عدس
عدس ها منبع عالی از مولیبدنوم و فولات هستند. آنها همچنین غنی از فیبر، مس، فسفر و منگنز می باشند.علاوه بر این، سرشار از آهن ،پروتئین، ویتامین ب 1، پانتوتنیک، روی ،پتاسیم و ویتامین ب 6 می باشند.
عدس همچنین غنی از کربوهیدرات های پیچیده و مواد مغذی است که باعث افزایش متابولیسم بدن می شوند و به سوزاندن چربی کمک می کنند.
یک منبع عالی از فیبر محسوب می شوند که می توانن سطح کلسترول را کاهش دهند. همچنین یک منبع عالی از فولات و منیزیم می باشند.
یک فنجان عدس حاوی:
18 گرم پروتئین
40 گرم کربوهیدرات
کمتر از 1 گرم چربی
16 گرم فیبر
230 کالری می باشد.
انواع عدس
عدس های متنوع و مختلفی در فروشگاه ها یافت می شوند، که عبارتند از:-عدس قرمز که بیش تر دارای طعم خاک است.
-عدس سبز.
-عدس قهوه ای یا پاردینای اسپانیایی.
-عدس پوی یا عدس فرانسوی به رنگ سبز مایل به آبی.
-عدس بلوگا یا عدس سیاه.
-عدس زرد
و انواعی دیگر که توسط کشورهایی مختلف در دنیا تولید می شوند. 1
خواص عدس در سلامت انسان
۱. تولید ماهیچه
اندامها و ماهیچههای ما برای رشد و ترمیم به پروتئین نیاز دارند. عدس، به ویژه عدس جوانهزده، حاوی تمام اسید آمینههای ضروری است که بدن مان برای ساخت ماهیچه و عملکرد خوب بدن لازم دارد.۲. کنترل دیابت
در بررسیهای محققان مشخص شده است که از میان تمام گروههای مختلف غذایی، حبوبات بیش از همه، حاوی فیبر رژیمی هستند.عدس، مانند لوبیا و نخود، متعلق به خانوادهی حبوبات است. فیبر رژیمی این مواد غذایی، مانند عدس به کنترل سطح قند خون کمک میکند.
همچنین فیبر رژیمی سرعت جذب غذا بهوسیله خون را کند میکند و سطح قند خون را ثابت نگه می دارد.
۳. بهبود گوارش
ازآنجاییکه عدس حاوی فیبر رژیمی فراوانی است، اگر بهطور مرتب مصرف شود، باعث بهبود وضعیت گوارش می شود.همچنین حرکت روده را راحت میکند و درنتیجه از یبوست می کاهد.
۴. سلامت قلب
عدس، به دلیل اینکه حاوی مقدار ناچیزی چربی است، منبعی ایدهآل از پروتئین است که میتوان آن را بدون نگرانی از چربی های اضافی، مصرف و سلامت قلب را تأمین کرد. همچنین عدس حاوی منیزیم است که در بهبود ماهیچههای قلبی-عروقی مؤثر است و فشار خون را پایین می آورد.۵. پیشگیری از تصلب شریان
بنابر بررسیهای محققان، مصرف عدس، آنتی اکسیدان قابل توجهای برای بدن فراهم میکند و بدین ترتیب از احتمال بیماری تصلب شرایین می کاهد.همچنین این آنتیاکسیدانها نقش مهمی در خنثیسازی رادیکالهای آزاد دارند و از صدمات سلولی و ژنی که منجر به پیری میشود، پیشگیری می کنند.
۶. پیشگیری از سرطان
محققان متوجه شدهاند که لکتین (lectin) گیاهی، نوعی پروتئین گیاهی که در خوراکیهایی مانند عدس، گندم، بادام زمینی، نخود و سویا پیدا میشود، تأثیری عالی روی سلولهای سرطانی دارند. در حقیقت لکتین با سمی کردن سلولهای سرطانی، آنها را وارد مرحله خزان یاخته ای می کند.خزان یاخته ای به گونه ای از مرگ سلولی می گویند که طی فرایند مرگ برنامهریزیشده سلول صورت می گیرد.
این ویژگی لکتین باعث میشود که به طور بالقوه، مانع رشد سلول های سرطانی را بگیرد.
۷. سرشار از اسید فولیک
عدس غنی از ویتامین ب-کمپلکس، مانند فولات یا اسید فولیک است. مصرف اسید فولیک در زنان باردار، برای پیشگیری از تولد کودک ناقص، مفید است.بنابر بررسیهای محققان، نبود اسید فولیک کافی اغلب باعث نقص در لولهی عصبی جنین میشود.
همچنین فولات موجود در عدس به تشکیل سلولهای قرمز خون کمک میکند و نقش مهمی در حفظ مقدار هوموسیستئین در بدن دارد.
این ترکیب شیمیایی در برابر پرفشاری خون و صدمه به DNA که منجر به سرطان میشود، مؤثر است و به حفظ سلامت بدن کمک می کند.
۸. کنترل وزن
بررسیها نشان داده است که مصرف مرتب عدس با افزایش احساس سیری، به کنترل وزن کمک میکند.۹. سیستم عصبی سالم
تا مدتها تصور بر این بوده است که ریزمغذیهایی مانند ویتامینها و مواد معدنی روی عملکرد مغز اثری ندارند.اما تحقیقات بیشتر نشان داد، وجود ویتامینها و مواد معدنی برای عملکرد مغز به یک اندازه مهم است.
بنابر تحقیقی که محققان انجام دادند، ویتامینها و مواد معدنی موجود در عدس برای بهبود عملکرد مغز بسیار مفیدند.
۱۰. محتوای فراوان آهن
عدس حاوی مقدار بسیار زیادی آهن است که برای تولید هموگلوبین کافی در بدن، ضروری است.با مصرف یک فنجان عدس (۲۰۰ گرم) در روز میتوان ۳۶ درصد از آهن روزانهی بدن را تأمین کرد.
۱۱. بهبود فعالیت الکترولیتی
پتاسیم بهعنوان یکی از مواد معدنی موجود در عدس برای فعالیت الکترولیتی بدن نسبت به سدیم، جایگزین بهتری است.بسیاری از بیماریها به مقدار بسیار زیاد سدیم و البته پتاسیم کم در بدن مربوط هستند.
پتاسیم، علاوهبر فعالیت بهعنوان الکترولیت، برای عملکرد اندامهایی چون قلب، مغز و کلیه نیز مفید است.
۱۲. بهبود سوخت و ساز
عدس منبع خوبی از انواع ویتامینها، مانند ویتامین B3 است که نقش مهمی در بهبود وضعیت دستگاههای گوارش و عصبی دارد.این ویتامین فواید دیگری ازجمله کنترل کلسترول، کاهش خطر بیماریهایی مانند آلزایمر، آب مروارید، پوکی استخوان و دیابت نیز دارد. 2
مضرات و عوارض مصرف عدس
عدس حاوی الیگوساکارید (قندهایی نظیر پرالترین (۵ -۳ درصد)، استاچیوز، و پنتوزان) است که میتواند باعث ایجاد ناراحتی های معده و شکمی شود؛ و در صورت مصرف زیاد، موجب افزایش باد شکم میشود. وقتی عدس وارد مجاری گوارشی میشود، درون معده به خوبی هضم نمیشود و پس از انتقال به رودهی بزرگ دچار تخمیر میشود و گاز بیشتری تولید میکند.خیساندن عدس در آب به مدت یک شب باعث کاهش الیگوساکاریدها میشود. عدس همچنین حاوی مقداری ساپونین است که میتواند در جذب مواد مغذی غذاهای دیگر اختلال ایجاد کند.
چگونگی تهیه، نگهداری و مصرف عدس
پیش از خرید و آشپزی با آن، بهتر است به نکتههای زیر توجه کنید:حتما عدس را به اندازهی مصرفتان بخرید و پیش از خرید، بر اساس دستورالعمل آشپزیتان به نوع آن دقت کنید، زیرا هر نوع از عدس دارای ویژگیها و طعم مخصوص به خود است
چنانچه قصد دارید عدس کنسرو شده بخرید، حتما به محتویات آن دقت کنید و مطمئن شوید حاوی موادی خطرناک نظیر بیسفنول اِی (BPA) نباشد.
معمولا در پخت بسیاری از غذاهای پر ادویه، سرخکردنی یا سوپ از عدس خشک استفاده میکنند. مصریها عدس را یک غذای کامل میدانند و با آن، غذای بسیار محبوبی به نام کوشاری درست میکنند که عدس به عنوان یکی از مواد مهم در این غذا به کار میرود.
هرگز فراموش نکنید پیش از استفاده از عدس حتما آن را خوب بشویید.
عدس را میتوانید حدود ۱۰ تا ۴۰ دقیقه بپزید؛ تا وقتی که پوست آن ور بیاید.
همچنین برای استفاده از عدس در انواع مختلف غذاها، آن را میتوان له کرد یا تغییر شکل داد.
اگر تا الان دربارهی مصرف عدس شک و تردید داشتهاید، اکنون تصمیم بگیرید حداقل یک بار آن را امتحان کنید.
آن را میتوان در بعضی غذاها جایگزین گوشت کرد و غذایی سالم و دلپذیر تهیه نمود.
این همه فایده عدس برای سلامتی دلیل خوبی است که در رژیم غذایی تان از آن به مقدار بیش تر استفاده کنید. 3
پی نوشت:
1.www.namnak.com
2.www.chetor.com
3.www.bazdeh.com
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}