واژهشناسی
نويسنده:محمد فولادی
منبع:مجله ديدار آشنا
منبع:مجله ديدار آشنا
فلسفهی دین
«فلسفهی دین» اصطلاحی جدید است كه در سدههای اخیر به واژگان فلسفی راه یافته و شروع آن به اواخر قرن هجدهم باز میگردد . فلسفهی دین تحت تاثیر هگل، كه نظام فلسفی او نقش برجستهای به فلسفهی مضاف - تاریخ، هنر، روح و نیز دین - بخشید، گسترش یافت . اما سابقهی تامل فلسفی در باب مسائل دینی، به قدمتخود فلسفه است .دانش «فلسفهی دین» عبارت از مداقه و ژرفنگری فلسفی پیرامون دین است . در باب فلسفه و دین تعاریف مختلفی از جانب فیلسوفان دین ارائه شده است كه برخی از تعاریف با برخی دیگر همخوانی نداشته و گاهی موجب تمایز قایل نشدن بین فلسفهی دین و كلام جدید و همچنین كلام فلسفی میباشد . اجمالا، اصطلاح رایج فلسفهی دین، در قیاس با اصطلاحاتی نظیر فلسفهی علم، فلسفهی هنر و . . . در معنای اخص آن، یعنی تفكر فلسفی در باب دین، به كار میرود . بنابراین تعریف، فلسفهی دین وسیلهای برای آموزش دین نیست . در واقع، ضرورتی ندارد كه از منظر دینی به آن نگاه كنیم . كسانی كه به خدا اعتقاد ندارند، لاادریون و افراد متدین به یكسان میتوانند به تفكر فلسفی در باب دین بپردازند . از اینرو، فلسفهی دین شاخهای از الهیات نیست، بلكه شعبهای از فلسفه است . فلسفهی دین، مفاهیم و نظامهای اعتقادی دینی و نیز پدیدارهای اصلی تجربهی دینی و مراسم عبادی و اندیشهای را كه این نظامهای عقیدتی بر آن مبتنی هستند، مورد مطالعه قرار میدهد .
فلسفهی دین از میان روشهای تجربی، نقلی و عقلی، تنها از روش عقلی بهره میگیرد . فلسفه نیز در بررسیهای خویش، از علوم دیگر مانند پژوهشهای تاریخی و تحلیلهای منطقی، مفهومی و زبانشناسی نیز استفاده میكند و با معیار عقل به ارزیابی آنها میپردازد .
برخی، مسائل فلسفه دین را به دو دسته تقسیم میكنند:
1 . مسائل درون دینی، 2 . مسائل برون دینی .
مسائل درون دینی یعنی مسائلی كه متدینان به ادیان و مذاهب به آنها اعتقاد دارند و به كتابهای مقدس ادیان مستندند . البته، فیلسوف دین از میان این مسائل، به عناصر مشترك بین ادیان میپردازد . بخشی از مسائل درون دینی عبارتند از: اعتقاد به موجودی فراتر از ماده و مادیات، جاودانگی روح، آفرینش موجودات از عدم، ماهیت روح، هدفمند بودن جهان، وحی، مسالهی؟ و مانند آنها .
مسائل برون دینی اموری است كه در كتابها و متون مقدس دینی، چیزی دربارهی آن یافت نمیشود و باید از خارج دربارهی آن اندیشید و جهتگیری كرد . از مباحثبرون دینی فلسفهی دین، میتوان به این مسائل اشاره كرد: تعریف دین، منشا دین، گوهر دین، كثرتگرایی دینی، رابطهی علم و دین، زبان دین، رابطهی دین و فرهنگ و مسالهی تحقیقپذیری .
در این زمینه رجوع كنید به: درآمدی بر دینشناسی و شاخههای آن، ولی الله عباسی و تاریخ فلسفه دین، ویلیام آلستون، ترجمه علی رضا كرمانی، معرفت 63، اسفند 1381 .