کارگاه عکاسی چشم‌انداز و طبیعت

شاتر را به موقع بزن!

لحظه قطعی در عکاسی، برشی از یک لحظه است؛ لحظه‌ای که سوژه در حالتی خاص به نمایش درآمده باشد. این لحظه می‌تواند انتقال حسی متفاوت و یا رفتاری خاص از سوژه باشد. این اصل برای تمام ژانرهای عکاسی مستند وجود...
پنجشنبه، 19 آذر 1394
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
شاتر را به موقع بزن!
شاتر را به موقع بزن!

 

نویسنده: جو پرایس
مترجم: فرید ثانی





 

کارگاه عکاسی چشم‌انداز و طبیعت

لحظه‌ی قطعی ثبت را دریابید

یکی از نکات مهم برای ثبت یک عکس فوق‌العاده، ثبت لحظه خاص از سوژه‌ است

لحظه قطعی در عکاسی، برشی از یک لحظه است؛ لحظه‌ای که سوژه در حالتی خاص به نمایش درآمده باشد. این لحظه می‌تواند انتقال حسی متفاوت و یا رفتاری خاص از سوژه باشد. این اصل برای تمام ژانرهای عکاسی مستند وجود دارد. «هنری کارتیه برسون» عکاس شهیر فرانسوی و از بزرگان عکاسی مستند مدرن، طرفدار پروپا قرص ثبت لحظه قطعی بود و این نامگذاری را او انجام داده است. او معتقد بود عکاسی مثل نقاشی نیست و برای هر سوژه‌ای یک برش خلاقانه از لحظه‌ای خاص وجود دارد؛ لحظه‌ای که شما باید آن را دریابید و ثبتش کنید. در این قسمت ما به بررسی توانایی عکاسان در ثبت این لحظات می‌پردازیم و به یاد خواهیم داشت که کارتیه برسون گفته است: «اگر شما لحظه مناسب را از دست بدهید، آن لحظه برای همیشه از دست رفته است.»
شاتر را به موقع بزن!

ثبت منازعه
این عکس، شکار یک صحنه نایاب و بسیار مهیج توسط عکاس است: ثبت لحظه‌ای ناب از مبارزه میان دو شکارچی خالدار معروف: منازعه بین یوزپلنگ نر و پلنگ ماده. یوزپلنگ نر بعد از چند روز گرسنگی موفق به شکار شده و پلنگ ماده‌‌ای برای ربودن غذای آماده به یوزپلنگ نزدیک شده است. با وجود اینکه یوزپلنگ جثه و توان کمی نسبت به پلنگ دارد اما برای حفظ غذا تلاش و مبارزه کرده ولی در نهایت حیوان بزرگ‌تر موفق به ربودن طعمه می‌شود. ثبت این لحظه و زاویه قرارگیری این دو گربه سان زیبا در لحظه همآوردی، از توجه عکاس «جیمی هاف» (Jamie Hopf) به لحظه قطعی ثبت شاتر خبر می‌دهد

1- اتفاق را پیش‌بینی کنید

«جسپر داست» (Jasper Doest)، عکاس هلندی متخصص در عکاسی حیات وحش درباره ثبت لحظه قطعی در عکاسی می‌گوید: «شما باید سعی کنید و یاد بگیرید که چگونه لحظه ثبت را پیش بینی کرده و برای ثبت آن آماده باشید.» خود این عکاس بارها در تصاویرش این لحظات را ثبت کرده است. مثلاً برای ثبت لحظه‌ای خاص از پرش روباه شمالی (قطبی) لحظه‌ای عالی را برای فشردن شاتر انتخاب کرده که نتیجه‌اش ثبت یک لحظه خاص و به یادماندنی از سوژه است. او نه فقط لحظه پرش روباه، بلکه دقیقاً هنگام تماس بچه روباه با مادرش را به ثبت رسانده. اگر او لحظه‌ای دیرتر یا زودتر شاتر را فشار می‌داد این لحظه را برای همیشه از دست داده بود.
شما باید برای ثبت چنین عکسی، شناخت خوبی از رفتارهای سوژه خود داشته باشید و با آن به خوبی و از نزدیک وقت گذرانده باشید. با این کار شما شانس خود را برای ثبت لحظه خاص از رفتارهای منحصر به فرد سوژه خود افزایش داده‌اید. البته به یاد داشته باشید که پیش بینی لحظه عملکرد خاص سوژه، فقط بخشی از کار است، ترکیب‌بندی مناسب و نور خوب هم عوامل مهم دیگری هستند که در کنار هم نقش‌های اساسی را برای ثبت یک عکس منحصر به فرد بازی می‌کنند.

2- شکارچی لحظات باشید

«کوین شافر» (Kevin Schafer)، عکاس مشهور آمریکایی است که تبحر زیادی در عکاسی از حیات‌وحش دارد و فعالیت زیادی در زمینه گونه‌های در معرض انقراض انجام داده. او درباره ثبت لحظه قطعی در عکس می‌گوید: «این تصادفی نیست که عکاس‌های خوب تعداد زیادی عکس از لحظات خاص ثبت کرده‌اند. آنها عکس‌العمل بسیار سریع و فوق‌العاده‌ای دارند و بینش مناسبی نسبت به شرایط سوژه به دست می‌آورند؛ بینشی که به تدریج به بخشی از ضمیرناخودآگاه عکاس تبدیل می‌شود.»
شافر نکته مهمی را می‌گوید؛ اینکه شما باید تمرین کنید تا مانند یک شکارچی لحظه‌ها را شکار کنید. با نظارت دقیق، به سوژه نزدیک شده و یک لحظه قطعی را پیش‌بینی کنید. یادتان نرود که باید بهترین لحظه را برای فشردن شاتر پیدا کنید.
این کاری است که دقیقاً خود کوین شافر برای ثبت تصویر یک لاک‌پشت سبز در ساحل جزیره‌ای در اقیانوس آتلانتیک انجام داده است؛ در حالی که لاک‌پشت در حال کندن ماسه‌ها بوده و ماسه‌ها را به اطراف پرت می‌کرد، بهترین لحظه برای ثبت، زمانی بود که دو کمان ماسه‌ای یکسان، در دو طرف لاک‌پشت تشکیل شده است.
شاتر را به موقع بزن!

سنجاب بی‌حرکت
این عکس یک سنجاب قرمز را در روزی بارانی نشان می‌دهد، توسط «اندی رز» (Andy Rouse) به ثبت رسیده و نشان می‌دهد می‌توان بدون داشتن لحظه قطعی، عکسی خوب در لحظه‌ای مناسب ثبت کرد. اندی رز می‌گوید لازم نیست حیوان را با ترساندن به کار خاصی تحریک کنیم تا لحظه قطعی را به دست آوریم بهتر آن است که وقتی پس از ساعت‌ها انتظار، لحظه قطعی رخ نداد و جانور حرکت خاصی نکرد، از موقعیت و شرایط استفاده کرد و تصویر او را ثبت کنیم.

شاتر را به موقع بزن!

لاک‌پشت و ماسه‌های پرنده
«کوین شافر» (Kevin Schafer) عکاس مشهور طبیعت و حیات‌وحش این عکس زیبا را از لاک‌پشت سبز ثبت کرده. او می‌توانست مانند بسیاری از عکاسان، موقعیت لاک‌پشت را غنیمت شمرده و عکس او را در حال کندن زمین ثبت می‌کرد. اما شافر آن قدر به عکاسی خود ادامه داد تا دو کمان ماسه‌ای در دو طرف او شکل بگیرد و این عکس زیبا خلق شود.

3- قاطع باشید

«بن هال» (Ben Hall)، عکاس معروف حیات‌وحش و چشم انداز در انگلستان نکته مهمی را درباره ثبت لحظه قطعی یادآور می‌شود. او می‌گوید: «فرض کنید همه چیز آماده است؛ شما در موقعیت مناسبی قرار دارید، نور خوب است و به خوبی به سوژه نزدیک شده‌اید. در این موقع، فقط یک عامل می‌تواند شانس شما را برای به دست آوردن یک عکس خوب از بین ببرد و آن هم تردید است.»
هال به نکته درستی اشاره می‌کند. شما ساعت‌ها و شاید چند روز در نقطه‌ای نزدیک به سوژه پنهان می‌شوید و منتظر لحظه‌ای مناسب هستید. تعداد لحظات مناسب بسیار اندک است و شما حق از دست دادن آنها را ندارید. پس باید آماده شاترزدن در حداقل زمان ممکن باشید، در غیر این صورت فرصت را از دست داده‌اید.
البته در این مواقع یکی از مزایای عکاسی دیجیتال به کمک شما می‌آید؛ اینکه به هنگام نزدیک شدن به لحظه قطعی، می‌توانید با سرعت زیاد عکس‌های پیاپی بگیرید تا اگر لحظه‌ای خاص ثبت نشود، چیزی از دست نداده باشید. اما اگر لحظه خاص ثبت شود، توانسته‌اید آن لحظه را برای همگان به تصویر بکشید.

4-دقیق زمان بندی کنید

«مالکوم شویل» (Malcolm Schuyl)، عکاس اهل آکسفورشایر انگلیس و متخصص عکاسی در سطح و زیرآب است. او درباره ثبت لحظه قطعی می‌گوید: «ثبت عکس سوژه در لحظه قطعی باعث می‌شود تا بیننده با دقت و تمرکز بیشتری به عکس شما نگاه کند، زیرا عکس شما سطح بالاتری از سایر عکس‌ها دارد. اما ثبت لحظه قطعی در عمل بسیار سخت‌تر از گفتن آن است.»
مالکوم، عکسی از قوهای گنگ برای کتاب جدیدش ثبت کرده که در یک لحظه قطعی گرفته است. او می‌گوید: «نزدیک شدن و عکاسی از این سوژه‌ها کار سختی نیست و ثبت عکس مناسب راحت است. اما چالش اصلی، ثبت عکسی متفاوت است و این کار بدون زمان‌بندی دقیق عکاس عملی نمی‌شود.»
مالکوم می‌دانست که این زوج قو به هنگام رقص مشترک خودشان، در لحظه خاصی به نحوی به هم نزدیک می‌شوند؛ لحظه خاصی که به هم پیوستن‌شان شکل قلب را بین آنها به وجود می‌آورد. این اتفاق فقط در کسری از ثانیه رخ می‌دهد و مالکوم برای ثبت آن لحظه، به محض نزدیک شدن به لحظه قطعی شروع به عکاسی پیاپی کرد تا فقط در یکی از ثبت‌های انجام شده، شکل قلب به طور واضح دیده شد.
شاتر را به موقع بزن!

قلب قو
«مالکوم شویل» (Malcolm Schuyl) می‌دانست که قوهای گنگ موقع رقص مشترک به هم نزدیک می‌شوند و با آوردن پایین منقارهایشان، شکلی از قلب را می‌سازند. برای همین هم در کمین این لحظه نشست و توانست به سرعت این فریم را ثبت کند. شناخت رفتار جانوران، تسلط عکاس را برای ثبت عکس در لحظه قطعی بالا می‌برد.

شاتر را به موقع بزن!

در آغوش مادر
«جسپر داست» (Jasper Doest) برای ثبت عکسی از یک روباه قطبی، بهترین لحظه را برای فشردن شاتر انتخاب کرده است؛ لحظه پرش بچه روباه به سمت مادرش. جسپر داست می‌گوید: «بعضی وقت‌ها شما باید علایم و نشانه‌های سوژه برای حرکتی قریب‌الوقوع را پیش بینی کنید. حرکت عضلات، چرخش نگاه سوژه و یا علایمی از هوشیاری سوژه که نشان می‌دهد سوژه حرکتی قریب‌الوقوع خواهد داشت.»

5- وقتی لحظه قطعی رخ نمی‌دهد

منطق لحظه قطعی می‌گوید که باید برای ثبت لحظه‌های پویا و خاص از سوژه، مانند لحظه پریدن، چرخاندن سر، پنجه کشیدن و ... باید صبر کنید. اما این همیشه راه‌حل نیست. این نکته را «اندی‌رز» (Andy Rouse) عکاس و نویسنده معروف اهل «کاردیف» با ثبتی بسیار زیبا از سنجاب قرمز در هوای بارانی به خوبی به نمایش گذاشته است.
عکس او مثال بسیار خوبی از عکاسی در آب‌وهوای نامساعد است؛ تصویری دیدنی از یک سوژه و در فضایی خاص که هیچ لحظه قطعی در آن وجود ندارد. اندری ‌رز می‌گوید: «مهم نیست که شما چه مدت صبر کنید تا اتفاق خاصی بیفتد، چون بعضی وقت‌ها سوژه هیچ کار خاصی انجام نمی‌دهد. شاید شما وسوسه شوید تا حیوان را تحریک کنید؛ با فلاش زدن، صدا کردن و ... او را وادار به حرکتی کنید. اما این روش مناسب نیست.»
به گفته اندی‌رز، اول اینکه، نیازی نیست همیشه لحظه قطعی را عکاسی کنید. دوم اینکه شما ممکن است اتفاقات و تصاویر دیگری از سوژه را از دست بدهید. از همه مهم‌تر اینکه عادلانه نیست که برای سوژه خود مزاحمت ایجاد کنید. پس عکس او را در لحظه‌ای که به سر می‌برد، در بهترین شکل ممکن ثبت کنید.

نکات مهم

1- شاتر را به مدت طولانی و به امید ثبت لحظه قطعی به صورت شانسی نگه ندارید. بعضی وقت‌ها ممکن است لحظه قطعی دقیقاً هنگام مکث دوربین در ذخیره‌سازی اتفاق بیفتد. همیشه بهتر است در بازه‌های زمانی کوتاه مدت، شاتر را نگه داشته و چند عکس بگیرید.
2- سوژه را برای نمایش دادن لحظه‌‌ای خاص تحریک نکنید. صبر کنید تا سوژه به صورت طبیعی حرکات خود را انجام دهد تا لحظه مورد نظر فرا برسد.
3- آماده باشید، بعضی وقت‌ها بهترین لحظه زمانی فرا می‌رسد که شما انتظار آن را ندارید. بنابراین همیشه دوربین خود را روشن و آماده نگه دارید تا وقتی فرصت به دست آمد آن را از دست ندهید.
4- تنظیمات دوربین خود را کنترل کنید. سعی کنید همیشه تنظیمات به نحوی باشد که سرعت شاتر در حدود 1/1000 باشد.
5- اگر قواعد را به خوبی می‌دانید، با عبور هدفمند از آن می‌توانید ثبت متفاوتی داشته باشید.
شاتر را به موقع بزن!

ثبت پرواز
«بن هال» (Ben Hall) با شاترزدن سریع به این عکس زیبا از این دو پرنده رسیده است. هال می‌گوید وقتی همه شرایط آماده باشد و شما هم آماده عکاسی، باز هم نباید مطمئن باشید که به طور حتم می‌توانید لحظه قطعی را ثبت کنید. می‌‌توانید با شاترزدن سریع در لحظه‌های نزدیک به لحظه قطعی، شانس خودتان را برای ثبت این لحظه بالا ببرید.

منبع مقاله :
نشریه سرزمین من، شماره‌ی 70



 

 



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط
موارد بیشتر برای شما
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
بررسی مرقع و قطاع در خوشنویسی
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
play_arrow
خیابانی: آقای بیرانوند! من بخواهم از نام بردن تو معروف بشوم؟ خاک بر سر من!
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
play_arrow
توضیحات وزیر رفاه در خصوص عدم پرداخت یارانه
حمله پهپادی حزب‌ الله به ساختمانی در نهاریا
play_arrow
حمله پهپادی حزب‌ الله به ساختمانی در نهاریا
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
play_arrow
مراسم تشییع شهید امنیت وحید اکبریان در گرگان
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
play_arrow
به رگبار بستن اتوبوس توسط اشرار در محور زاهدان به چابهار
دبیرکل حزب‌الله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تل‌آویو است
play_arrow
دبیرکل حزب‌الله: هزینۀ حمله به بیروت هدف قراردادن تل‌آویو است
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
play_arrow
گروسی: فردو جای خطرناکی نیست
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
play_arrow
گروسی: گفتگوها با ایران بسیار سازنده بود و باید ادامه پیدا کند
گروسی: در پارچین و طالقان سایت‌های هسته‌ای نیست
play_arrow
گروسی: در پارچین و طالقان سایت‌های هسته‌ای نیست
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
play_arrow
گروسی: ایران توقف افزایش ذخایر ۶۰ درصد را پذیرفته است
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعه‌نویی
play_arrow
سورپرایز سردار آزمون برای تولد امیر قلعه‌نویی
رهبر انقلاب: حوزه‌ علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیده‌های جدید نظر بدهد
play_arrow
رهبر انقلاب: حوزه‌ علمیه باید در مورد نحوه حکمرانی و پدیده‌های جدید نظر بدهد
حملات خمپاره‌ای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
play_arrow
حملات خمپاره‌ای سرایاالقدس علیه مواضع دشمن در جبالیا
کنایه علی لاریجانی به حملات تهدیدآمیز صهیونیست‌ها
play_arrow
کنایه علی لاریجانی به حملات تهدیدآمیز صهیونیست‌ها