مترجم: سهیلا حاجیزاده
منبع:راسخون
منبع:راسخون
بلورین و بیشکل دو نوع اساسی از جامدات بوده که ممکن است از بیرون مشابه هم باشند، اما در واقع از داخل، با هم بسیار تفاوت دارند.
منشاء
کلمه ی کریستال از واژهی یونانی حاصل شده که به معنی یخ و کریستال میباشد. کلمه ی آمورف نیز از واژهی یونانی a (بدون) و مورف (شکل) منشاء گرفته که همراه با هم به معنی بیشکل میباشد.همه ی ما میدانیم که جامدات یکی از سه شکل اساسی ماده میباشند. اما ما تا چه حد شکلهای فرعی جامدات را به خوبی میشناسیم؟ برای مثال، تنها سعی کنید که خواص یک الماس را با لاستیک و تفاوت بین این دو که بسیار آشکار است، را مقایسه کنید.
در جهان شیمی، الماس و لاستیک به ترتیب به عنوان جامدات بلورین و بیشکل شناخته میشوند. حتی اگر هر دوی آنها از نظر فیزیکی و شیمیایی جامد باشند، آنها باز هم تفاوتهای بسیاری را با همدیگر دارند. مطالعهی این انوع تفاوتها بین جامدات برای درک این که جهان اطراف ما از چه موادی ساخته شده است، ضروری میباشد.
در زیر، ما باید یاد بگیریم که جامدات بلورین و بدون شکل چگونه هستند و چگونه آنها با همدیگر تفاوت دارند.
جامدات بلورین
با این تعریف، یک جامد بلورین، به سادگی به عنوان یک کریستال شناخته می شود، یک ماده ی جامدی که ترکیبات اساسی آن مانند اتمها، یونها و مولکولها در یک ساختار میکروسکوپی بسیار خوب و با نظم بالا در کنار هم قرار دارند، به عنوان یک شبکهی بلوری شناخته میشود. این نوع جامدات در یک فرایندی که تبلور نامیده میشود، شکل گرفتهاند، که در آن ساختار شبکهای در همهی جهات گسترش یافته است.ساختارهای بلورین میکروسکوپی در طبیعت دارای شکل بلورین مشخصی، متشکل از چهرهی صاف و جهت گیری های مشخصی میباشند. اینها شامل دانههای برف، الماس، نمک و غیره میباشند.
جامدات بیشکل
جامدات بیشکل اساسا به صورت دقیق نقطه ی مخالف با جامدات بلورین میباشند. در حالی که یک جامد بیشکل ممکن است برخی نظمهای محدود از نظر آرایش اتمها، یونها و مولکولهای خود نشان دهد، اما به طور واضح فاقد ساختار منظم در محدودهی وسیع که در جامدات بلورین وجود دارد، میباشد.آرایش عناصر در جامدات بیشکل اکثرا به صورت تصادفی و بینظم میباشد. به همین دلیل، هنگامی که یک جامد بیشکل برش داده میشود، آنها به قطعات نامساوی تقسیم میگردند.
مثالهایی از این نوع جامدات شامل شیشههای پنجره، پلیمرهای مختلف، لاستیکها و غیره میباشد.
در زیر خواص جامدات بلورین را با جامدات بدون شکل با هم مقایسه میکنیم.
1. مشخصات هندسی
اتمها، یونها و مولکولها در جامدات بلورین به روشی مرتب قرار دارند، که دارای شکل و ساختار شناخته شدهی مشخصی میباشند.در جامدات بیشکل چنین مشخصهی هندسی وجود ندارد.
2) پراش اشعهی X
اجزای عنصری جامدات بلورین به شکل منظمی در کنار هم قرار دارند. از این رو، هنگامی که آنها در معرض پرتوهای X قرار میگیرند، هر جامد یک الگوی پراش منحصر به فردی را تولید می کند، که میتواند برای شناسایی آن استفاده شود.جامدات بیشکل مختلف چنین الگوهای پراشی را نشان نمیدهند، بنابراین اجزای عنصری آنها در یک شکل منظم کنار هم قرار ندارند.
3. نقطهی ذوب
جامدات بلورین دارای نقاط ذوب حادی بوده، بنابراین آنها در دماهای معین به مایعات تغییر پیدا میکنند.از طرف دیگر، جامدات بیشکل، تصور میشود که در تمام دماها به مایع تبدیل میشوند و به همین دلیل، در هنگام گرم شدن، آنها به طور ناگهانی به مایعات تغییر نمییابند، اما در عوض نرم شده و شروع به تبدیل شدن به یک فرم نیمه جامد میکنند.
4. مشخصات خنکسازی
نمایش گرافیکی از مشخصات خنکسازی یک جامد بیشکل، یک منحنی صاف بوده، در حالی که یک جامد بلورین دارای دو نقطه ی شکسته در طول منحنی میباشد. این نقاط شکسته نشاندهندهی شروع و پایان فرایند تبلور بوده که در طول آن دما ثابت میباشد. این اتفاق به این دلیل میباشد که در فرایند تبلور، انرژی آزاد شده، که در ادامه به منظور از دست دادن گرما جبران میگردد.5. همسانی و ناهمسانگردی
جامدات بیشکل چند خواص از مایعات را نشان میدهند. درست مانند مایعات، در جامدات بیشکل، خواصی مانند هدایت الکتریکی، هدایت گرمایی، مقاومت مکانیکی، ضریب شکست و غیره در همهی جهات به صورت یکنواخت باقی میماند. از این رو، آنها به عنوان مواد همسان شناخته میشوند.از طرف دیگر، جامدات بلوری، این ویژگیها را در مقادیر متنوعی در جهات مختلف دارند. برای مثال، نور از طریق یک بلور در سرعتهای مختلف در جهات مختلف درون آن حرکت میکند. به همین دلیل است که جامدات بلورین به عنوان ناهمسانگرد شناخته میشوند.
6. برش
یک جامد بلورین، هنگامی که با استفاده از ابزار برش راست، برش داده میشوند، به صورت واضح به دو بخش تقسیم میشوند.از طرف دیگر، یک جامد بیشکل، به صورت نامنظم برش داده میشود، زیرا دارای ترکیب غیریکنواختی میباشد.
بنابراین، جامدات بلورین و بیشکل، هر دو جامداتی هستند که ممکن است از جهات ظاهر با هم مشابه باشند، اما در واقع از نظر آرایش عنصری و خواص با همدیگر تفاوتهای بسیاری را دارند.